04 juni, 2012

I regn och rusk,,,


Ledig helg och så detta väder,,,suck. Man känner sig tröttare, sover längre på morgonen och stackars alla som försökte bedriva utomhus-loppis på lördagen,,,ja, dom måste ha frusit, blivit blöta och nästan blåst bort,,,

Innan jag hade masat mig ur sängen, ätit frukost, bestämt mig för att gå ut, fått med mig någon, så rann tiden iväg mot elva. Det var ju kvartersloppis i stan. Men jag hittade absolut ingenting. Vi stannade inte ens av när vi såg mängden av barnkläder och leksaker. Bilen rullade. Tiden gick.

Byaloppisen i Solvarbo då? Vi chansade. Ett par mil. Men på väg mot destinationen så hamnade vi på vägen till Ugglebo för visst var det en liten obetydlig loppis-skylt som pekade ditåt?
Tack gode gud för det. För i Solvarbo blev snarare ett spring över våta gräsmattor bland den dala-röda idyllen och ett konstaterande att det var ganska utplockat då "proffsen" visst hade redan varit där 45 minuter innan öppningsdax. Jag gillar inte att tillhöra den morgonpigga kategorin,,,

Nä, det blev en stor lada med blandat utbud och doft av lite gammalt som blev räddningen för ansträngningen.
Och sen kunde vi inte "undgå" att hamna på Pärlan i Gustavs innan stängningsdax. Och en välförtjänt kaffe som man får när man lämnar in saker där. Hade nämligen en påse i hopsamlat med mig i skuffen.
Vad blev det då?


Ett riktigt präktigt stort fat som förde mina tankar mot Tilgmans men nej, detta är ett fat från Elle keramikk. Norskt alltså. Inte mitt område så jag sökte på nätet och kom fram till denna blogg: http://ellekeramikk.blogspot.se/ och se: här är det någon som verkligen samlar :) Mitt fat har bara ett B som signatur,,,

"Bris" av Ingrid Atterberg stod helt själv på hyllan i Gustavs, det verkade som att ingen villa ha den blå vasen. Kanske ser den lite enkel ut? Men den fick följa med till kassan.

Så även gjorde den sittande flickan som i sin tur, har också en blå vas.Med lätt intryckt min i ansiktet. Bokstavligen. Är figurinen JIE eller?
Det sitter nämligen en filtmatta under så det är lite svårt att veta,,,Jag kan inte undgå att dra med mig lite böcker hem. De kan ju vara ganska billiga. Skicket varierar kraftigt så det gäller att hitta ett hyfsat bra exemplar. Som "Nordisk svampbok", utgiven 1916. Den hamnar, lite malplacerat måhända, bland mina andra kok- och bakböcker.

Så även en bok från Helios med idel färgglada recept. Nu börjar det kännas trångt på det hyllplanet,,,

"Pysslingboken" är från 1952 Jag föll nog för de naiva illustrationerna ,inte minst på framsidan. Men den kommer nog att hamna hos en vän som samlar i större grad, på barnböcker.

                                                                               
Ibland köper jag de mest konstiga ting. Jag kommer nog att alltid minnas att det var just i Solvarbo som jag hittade denna näst intill fula advent-stjärna, hängandes på en spik - lite undanskymd.  Så många stringhjärtan,,,har ni sett denna modell tidigare?
Jag tror nog att jag har över 12 olika varianter på stjärnor nedpackade bland julsakerna men bara 4 fönster att ha dom i,,,

Detsamma gäller stringbockar, stringtuppar, stinghästar,,,och här blev det en  bock till att räkna in i skaran  :)


Jul-temat fortsätter med en trevlig äldre tomtefar som välkomnande sträcker ut sina armar, åt varje besökare.
Hederlig nostalgi.

Hänkelvasen av Mari Simmulson tillhör serien "Onyx" (rätta mig om jag har fel) och tillsammans med "Bris" så har jag fyllt ut kvoten nu med blandade vaser på mitt lilla teakbord, i hallen. Men,,,kanske,,bara kanske, kan jag trycka in en till. Jag har ju lite svårt att undvika signaturer med ett bra pris  ;)

"Och regnet det bara öser ner,,," Kanske ett passande inköp av något som jag aldrig har köpt tidigare: en sån där väggvas. Men denna hade sin paraply-känsla och vädret inspirerade mig nog också,,,


Lite ovanligt, så kom jag hem med ett trevligt teakställ för kryddor. Vet inte vilka kryddor som passar bäst att ha i dessa sex glasflaskor men något lär det väl bli.

Ett okänd glas-lejon får slutligen visa mitt stjärntecken. Jag är ju mer färg-älskare så "klarglas" finns det bara i liten mängd i min lägenhet. Men nu står den i mitt köksfönster och väntar att bli genombelyst av varma solstrålar,,,

            BONUS-bild:
 Grannen ovanför uppskattade så pass ett litet norskt ugnsfast fat som jag hade hittat att hon ville ge mig något i gengäld. Hon är så snäll. Karaffen är så fin,,,och greppvänlig!  Men det är tråkigt att det blir ofta så när man är äldre,,,att ge bort på ålderdomens höst. Men hon insisterade.  Hon har använt den för vin. Efter lite eftersökningar har jag funnit att den kommer från Ryds glasbruk :) 


Var tog du vägen sommaren, jag saknar dig!
Ena helgen värmeslag - andra helgen nästan frost.
När vi är inne på ämnet: varför inte Friska upp Edert minne med denna tv-väder-historia?
Då man bla. ritade in vädret, direkt på väggkartan,,,16 kommentarer:

 1. Glaslejonet är ur serien Boda Zoo.Lisa Larsson eller Bertil Vallien, därom tviste de lärde !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för denna värdefulla information! Det låter mycket trevligare då det finns ett namn bakom och Vallien/Larsson: det ju inte vilka namn som helst! Nu fick jag dessutom se mera ingående vilka djur som ingår i serien :)

   Radera
 2. Ohh alla dessa underbara stringpryttlar...gillar bocken skarpt!!! Och vad vädret beträffar så får vi sätta hoppet till nästa helg...eller helgen därpå...eller kanske senare möjligen!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, string- är en tidlös elegans! Och bocken är ganska kaxig! Jag får väl uträtta en regndans så det blir någon ordning ;)

   Radera
 3. Vad fin den var Pysslingboken. Vem har gjort illustrationerna? Jag känner inte igen stilen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att du undrar och jag fick vänta tills jag kom hem för att kunna besvara den frågan: det är faktiskt författaren själv, Finn Pape, som står för illustrationerna!
   Underbart naiva bilder i boken.Dessutom vill jag rätta till med utgivningsåret Det står 1953 i boken - rätt ska vara rätt.

   Radera
 4. Varierande saker du hittat och så klart en massa godbitar!
  Jag föll för adventsstjärnan- undra om den gjorts i ett ex eller om man kan ha sån himla tur att råka på en, troligen inte, men tilltalande var den. Stringbocken inte heller illa med ljus i hornen en modell jag inte sett. Däremot har jag köpt en likadan väggvas- paraplyet är bara 14 dagar sen jag hittade min. Finns många speciella väggvaser så snygga utan blommor.
  Har nog förresten aldrig provat blommor i någon så varför inte testa så här i midsommartid.
  Svampboken skulle fått följa mej hem också. Den finns inte bland skaran av svampböcker.
  Kerstiniretronossebro

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid kul att det finns någon som gillar mina godbitar! Och att någon såg adventsstjärnan! Det är med blandade känslor som jag inhandlade den,,,för en Selma.

   Radera
 5. Härliga prylar du hittat. Adventsstjärnan va ju ljuveligt udda (och ful) Har aldrig sett dess like! Kryddstället är tillverkat för Kooperativa förbundet och märket är Durkee. Såldes under tidigt 60-tal. "Vinkaraffen" oxå jättesnygg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, reagerade du åxå på adventsstjärnan?! Och tack för ännu mera information om mina inköpta alster. Där fick du både in för vem och märket! En glädjande positiv sak av att ha en blogg -svaret kan finnas runt hörnet :) Vinkaraffen väntar jag på att få se om någon identifierar den.

   Radera
 6. Vet inget om din karaff men snygg var den.Gillar även bl a böckerna och julsakerna.Stjärnan var fulsnygg.Har också ett lejon som ditt och fast jag inte samlar på glasdjur har jag flera olika billigt loppade i skåpen.Saknar också sommaren som tittade hit en kort stund.
  Glömde ditt tv-klipp men ska se det nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karaffen ska jag verkligen utnyttja, kanske ska jag fråga Benny på Porslinsbloggen - han vet nog tillverkaren,,,
   När det gäller julsaker så köper jag året runt när jag ser någor jag gillar :) Stjärnan är verkligen "strange".

   Vad kul att du hade så mycket att kommentera :)

   Radera
 7. Massa trevliga fynd trots det hemska vädret! Jag tyckte också att julstjärnan var kul, gillar att hitta udda sådana. Och det är alltid kul att fynda julsaker mitt i sommaren, man blir så glad när man packar upp dem till jul!
  Bris är en mycket trevlig serie tycker jag, har själv en liten bonbonjär i den serien som jag inte kunde motstå trots skadat lock.
  Och karaffen tycker jag att jag känner igen, gissar att den är finsk men Benny vet säkert mer!

  SvaraRadera
 8. Vad skönt att läsa att det finns inte bara jag som köper jul mitt i sommaren,,,haha! Och "Bris" har väl den rätta färgen? ;)

  Men du, jag har löst fallet med den blå karaffen! Utan Benny!
  Jag har ju tappat lite sugen för Facebook men när jag ändå gick in i dag svepte jag igenom de grupper jag är med i: och naturligtvis, vad hade det spekulerats om tidigare för Gullaskrufs-gruppen?
  En bild säger så mycket,,Så nu vet jag att karaffen är från Ryds glasbruk.
  Och naturligtvis har du sett en tidigare!! Jag googlade vidare på glasbruket och hittade ett inlägg från maj-11, hos "Skynda fynda" där du kommenterar just hennes gröna karaff! :)

  SvaraRadera
 9. Härliga fynd som vanligt! Och du, jag gillar julstjärnan, fast den var skitful! Men hade jag hittat den så hade jag också garanterat köpt den.
  Kul förresten att du uppmärksammade min markis, tänkte inte ens att den kom med på bilden. Och du har rätt, den är äkta 70-tal. Vårt hus är byggt 1971 och troligen har markisen hängt med sedan dess. Eftersom den är så solblekt har vi pratat om att byta ut den, men jag vill inte, liknande färger går ju inte att få tag på idag, och jag älskar den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julstjärnan blev en oväntad "vinnare" bland kommentarer i detta inlägg! Outstanding!

   Ja si, detaljer kan jag se:) Och jag håller med dig att färgerna hör ihop med åldern. Något man kan uppleva tex. i "Vi i villa" -tidskrifterna kring 70-talet.
   Det är som mitt kök. Original-köksinredning men jag lämnade dock in och lackerade om dom pensionärs-gråa luckorna och lådorna till vitt och tog bort den slitna plasten kring handtagen. Golvet är orange-gul-brun men visst är det slitage och märken. Det är svårt att skiljas ifrån den. Troligen kommer det att bli en fondvinyl-vägg bakom fågelburarna. Har en kompis som har bidragit med några rullar. För besökare får jag nästan ursäkta och förvarna dom över allt orange och retro - men visst är det kul att ha ett hem som är personligt och är som är inte som alla andras. Där dåtidens inredning har fått inträde igen :)

   Radera