20 november, 2013

På resande fot.Tack för att det finns aircon! Min räddare i nöden!
Den fuktiga värmen slog emot en  när vi landade på Miami:s flygplats och följde oss envist med upptill Fort Lauderdale och följande kvällar. Inneboende hos ett amerikanskt par, min dåliga engelska och nyfödda Sharpei-valpar - ja, hur i all fridens ska jag lyckas sammanfatta min vecka i Florida utan att skriva en novell? Men om vi säger så här att jag var medföljande sällskap och att den stora grejen var ett 90-årskalas. Ingen som jag har träffat förut och det innebar att det var bra många fler att lära känna på det kalaset, fast det var en släktangelägenhet. En kväll i Boca Raton, dagsutflykt till Everglades och alligatorerna, eftermiddags-bad på väg ut mot Key West och för många timmar av stirrig shopping vid Floridas största outlet. Det innebar att åka bil. Många mil,,, 

 


Men den där soliga semestern den uteblev. Ingen bränd hud här, ånej. Det blev snarare ett gott tillfälle att träffa folk, känna av den amerikanska mellanklassen(man märker av hur uppdelat samhället är) och äta ohälsosamma frukostar - som var så goda att det blev ett tvång att röra på sig i värmen!
Så det gjorde vi. En dag när regnet låg i luften så blev vi tipsade av värden om ett par retro-affärer som låg i grannskapet. 
Sagt och gjort : vem är inte intresserad av utbudet trots att man bara får ha ett antal kilo i handbagaget? ;)

Första anhalten blev
" 50s 60 s 70s Living "


Utbudet var varierande. Mycket som var attraktivt men som jag inte hade en susning vad och vem det var, dessa inhemska designers. Jag kände mig totallt grön i sammanhanget. Mycket färg och form. Teak-inslag men även det som verkade vara inne just nu, glas och plexi-italienskt, om jag inte minns fel.
Jag gladdes åt att det fanns nordiska representanter att betrakta. Väl utspridda.Vicke Lindstrand i bokhyllan, en par Atterbergs-vaser i skyltfönstret, Lisa Larsson kändes stor här (en hel monter med Bodas glasdjur bla.) och så en och annan dansk-designmöbel. Och lampor!
Jag vände på ett antal prislappar - ja, billigt var det ju inte. Men trevligt. :) Ja,
ni ser ju  själva,,,
Columbia stereo 360 - tidigt 60-tal. Här fick jag den där vill-ha-känslan,,,
Jag gillade den solrunda stereon,,,
,,,och dessa lampor,,,
,,,och beundrade stiliga stolar.
Maija Isolas tyg "Kaivo"- ser ni?
Mari Simmulsons vas "Turkosa" har hamnat på bordet,,,


Nästa stopp blev vid "Decades ".

Här kunde man både spendera pengar och tid men jag var ju inte på något slösaktigt humör ;)


Man fick lära sig lite: den där dagbädden som syns på mitten av bilden (fast det var den sämsta bilden att visa - grrr)var väl inget märkvärdig tyckte jag,,,
,,,men den där Adrian Pearsall är nog en ganska spännande möbeldesigner,,,se här
 
En annorlunda stol.
Bordet och stolarna.
Är det ett väsk-bord?
Och vem var den där George Nelson som har designat bordet då? Jag såg något från den amerikanska antikrundan,,,

"JM Designs" hann vi in just innan stängningsdax.
(förresten, har länkat via affärs-namnen om det råkar vara någon som vill kolla upp,,,)

Tyvärr så var den där vasen av Atterberg ej prismärkt som jag hittade på ett sideboard och säljaren gav inte med sig innan han hade kollat upp vad han sålde för något,,,för den hade ju varit något att ta hem. Så det blev att gå tomhänt därifrån; attans åxå!

Oranga sitsar
Mosaikbordet var läckert.


Jag lärde mig ett iallafall ett nytt ord till mitt bristfälliga ordförråd att titta efter: thrift shop. De fanns lite här och var. Second-hand affärer helt enkelt. Butikerna hade olika inriktningar  i sina medmänskliga stöd. Tror dock att våra egna second-hand ställen håller faktiskt hög klass för att finna retro för det var övervägande mest nyproducerat och diverse smaklösa ting, i mina ögon. Och hemskt mycket kläder.
Men nu var det ju så här att jag skulle inte slänga ut pengar i onödan. Kan ni gissa då vad jag kom hem med?(Haha,,,Näää, inte ens denna präktiga tyska golvlampa kunde jag få med sig mig trots att jag gillade trifid-känslan!)

Jag är ju helt omöjlig på att dra hem saker i väskan så nu kommer jag alltid att minnas att det var resan till Florida som jag kom hem med en engelsk orange termos och en klassiker, en bricka med Chicago med flätade handtag!
Men sån är jag. Udda souvenirer fyller jag upp bagaget med. Sen kan man ju ifrågasätta nödvändigheten och till det har jag ingen förklaring. Kronisk hamstrare.  Någon dyrgrip blev det alltså inte den här gången men boendet och sällskapet var ju ändå guld värt :)