20 juni, 2013

Retro-semester
Semestertider. Vad skönt!
Men det där nerven att inte vara på plats och i tjänst tar ett tag för mig att hitta. Fast jag vet att det är välbehövligt att bara ta dagen som den kommer, i 4 veckor. Det är ju mitt dilemma - jag vill alltid vara uppkopplad och uppdaterad och nu ska man vara bortkopplad och avkopplad och,,,  Ja, för att få en bra start kan man ju dra ända in i Hälsingland!
Och det var precis det jag gjorde, som medpassagerare. Mina första semesterdagar med ett Thore Skogmans-
leende.
Destinationen blev Järvsö, denna natursköna plats som ligger på sluttningen ner mot Ljusnans dalgång.
Jag har varit här tidigare. Det finns vissa saker man gör som i tradition,,, besöka Stenegård och gå i trädgården, uppleva en bit vildmark på Järvzoo och ta en räkmacka på Lill-Babs Caffär.
Den där reklambilden med katten kommer förresten därifrån. Jag tog mej tid att titta in där barnen hade sin egen lekvrå. Där satt den ovanför öppningen till en liten "handlare-bod". Fin,va?!
Och så en titt in på hennes museum där man får en karriärsvandring från orkester-premiären på 50-talet, via folkparker, shower, och tv-framträdanden fram till dagens familjeliv.
Ett underhållande liv i högsta grad för denna ungdomliga 70-åring!
När jag städade ur där vi hade bott i ett par nätter inför hemfärd så tänkte jag att "undra hur mycket retro som kan leva kvar bland alla dessa privata uthyres-ställen och camping-stugor".
Ja, det kan vara en salig samling av årtionden som samlats på en liten yta - ibland bara en detalj. Det finns alltid en variabel för vad man anser som gräsligt till vad man ser som stor charm-faktor.
Ibland känns det som om tiden har stått stilla. Jag tillhör dom som ser och uppskattar och känner den där gemytligheten trots att det kan lukta lite unket och när det praktiska med inredningen, sviktar.

Med mobilen till hands tog jag några bilder innan dörren låstes igen. Vill visa vad jag menar,,


En äldre pläd vilar vid fotändan,,,
En sommar-och-sol-duk på det väl använda Perstorpsbordet...


Plastmattan från 70-talet lyser upp golvet.
En blommig lycka har sin plats på den ommålade byrån.

Tapeterna har sina diskreta 60-talsränder. "Don Quixote" hänger mot hörnet med ett gulnat passepartout. I teak-spegeln syns det hur draperiet fladdrar till i dörren. Jag skulle nog vilja smussla med det hem men det kan jag ju inte! Trots giriga fingrar - för visst är det Märta Lena Bjerghagens "Pompeja"?!

Vi stannade även till vid Bollnäs för en natt.
Det blev ett prisvärt härbre som låg nära strand (och relativt nära till service-anrättningen för ev. nattliga toa-besök). Samma sak här. En liten matvrå vid pentryt som visade upp de bästa retro-vibbarna och jag har ett svagt minne från min barndom. Nog har jag varit in i något sommartorp liknande detta,,, eller var det ett hem,,,?
Jag plockade fram ur skåpet lite porslin inför morgondagen. Vände och tittade efter vad det var för något som stugvärdarna hade bidragit med.


Röda kanter - vita metallben med röda plastfötter. En pinnsoffa mot väggen och rödrutig sits med ryggstöd att luta sig emot. På bordet är det dukat ,,,


,,, i blått.

"Filippa" heter djuptallriken från Rörstrand.
"Satellit" är en Gefle-tallrik av Berit Ternell.
,,, och kaffekoppen är Stig Lindbergs "Lido" från -71.

En sista glimt ned mot Varpen
-Tack för denna gång! Vi kanske ses något annan år,,,


Naturligtvis blev det lite "naturliga stopp" efter vägen - vad annars har man bagageutrymmet och baksätet till?! Någon pryl här och där. Skogsvägar och missvisande skyltning. Belamrade logar och suckande över barnkläder och leksaker. Och så hamnade vi på nått som heter visst Hälsinglands största loppis men där kan jag torrt konstatera att storleken betyder inte allt: jag hittade ingenting! Fast där ljög jag visst,,, det blev ju en liten julduk som jag snabbt betalade i kassan. Men det får bli ett annat kapitel i nästa inlägg. 20 bilder väntar i dator men där får de gott och väl vänta efter helgen.
Dax att fira midsommar! 
Det är bara önska alla ni läsare en trevlig sådan och att hålla tummarna att det blir till fint väder!

GLAD MIDSOMMAR!
************

Överblickar utbudet i Bricka bygdegård.