30 juli, 2012

Loppis, hylla och att fira

I fredags började min semester. 3 veckor som jag hoppas avlastar mitt samvete med ansvar, förpliktelser, schemaläggning och sånt som hör jobbet till. Nu vill jag  bara njuta,,,

Mina vänner från Skellefteå begav sig norrut i morse. Vi fick åtminstone lördagen tillsammans. Ett mål var att besöka "Jobs tryck", utanför Leksand. Det hade varit intressant att få se själva trycktekniken med det är ju semester för tryckarna också så vi nöjde oss med lite inköp.
Det blev faktiskt några loppis-stop utmed vägen tex. Gagnef och Rastastugan.  De stora fynden uteblev men vad gör det: semester och att umgås är ju en vinst i sig själv!

VECKANS KERAMIK: en mindre vas ur Mari Simmulsons serie: "Ringo" samt en tysk Bay-vas som kändes bara sååå hysterisk,,,för mycket :)
VECKANS HÖGTID: gammal tomte med kläder av kräpppapper, en stringhöna för både ljus och ägg och en liten förlägen import-ängel.

VECKANS LYSSNA OCH LÄSA: diverse singlar, almanackor, Ekströmshäfte från -31 och tidskrift med många trevliga annonser.

VECKANS DJUR: färgrann trätupp, ful fisk från Ålandsryggen, äldre porslins-zebra och Kåre-bocken med de kopparröda hornen.Sägnen säger ju att den visade vägen till kopparfyndigheten,,,Focus ateljeverkstad, Falun.

VECKANS PLAST: papperskorg med patenterad Rotaflex-märke under, albumsamlare, praktisk Hammarplast-sopkorg och ett skrivunderlägg,,,mycket färg!

Jag var tidigare under veckan upp till en nyöppnad affär som hyr ut hyllplan för säljsugna privatpersoner. Där hittade jag bland annat denna plåtlåda. Jag brukar inte köpa lådor och burkar men ibland händer det. Jag minns att mormor tyckte att Kanolds tabletter och Samarin var riktiga universalmedel medan jag var väl ingen älskare av dom där pastillerna. Hon löste upp dem i vatten och drack. Påsen stod uppe i kryddhyllan. Och visst ser påsen ut likadan i dagens läge!  Burken har en fin baksida och jag hade då ingen aning att varumärket stod också för cacao?!
Tillläggas bör att det var inte direkt loppispris men överkomligt,,,

VECKANS GLAS: gröna glas med metallfot, Pärlan-ljuslyktor och röda "Rädda barnen" från Reijmyre samt en Erik Höglund askopp från Boda glasbruk, i fronten. 5 kr/st.

VECKANS ALLEHANDA: Tyska porslinsfat, en skål för mina dvärgpappegojjor att bada i *ler*, min 11:e Gabriel-burk med text & korklock (hur många finns det egentligen?) och en GA-blomkruka.

VECKANS DISK: Upsala-Ekeby:s "Sparta" för 8 kr/set samsas med bestick från 1 kr:s-lådan:ett par Thebe och Karl Holmberg Göterne, i förgrunden. En Upppiggande emalj-mugg på ett hörn,,,


VECKANS UTMANING;kommer jag att få bort de mjölvita fläckarna från denna spolformade taklamp-skärm? Fick den för en 10:a, med upphängning och takkupa av metall. Modellen känns 50-tal men jag är ingen specialist,,,

Så kom äntligen min blivande dator- och arbetshylla hem. Hur det kommer att passa vet jag inte men ut ska det iallafall, mitt klumpiga hörnbord i furu!
Och det är de små detaljerna som attraherade mig: de sneddade små lådorna, de praktiska brev/räkningsfacken, de svarta dörrhantagen, benställen i svart med metallfötter,,,
Jag köper ganska sällan möbler. Jag är tämligen nöjd med det jag har och lever vidare med dem. Men den här hyllan kändes aldeles rätt.

Om jag inte ser fel så verkar den vara en" kompis" till vad bloggen "Porslinan" fick hem för ett tag sen!Nu har jag visar loppisprylar och skåp men det är något mer som jag vill nämna i detta inlägg: jag har passerat 10000 besök på bloggen!
Det är jag nöjd med efter ett halvår ute på nätet. Många trevliga kommentarer har det blivit, flera intressanta bloggar att inspireras av och få lärdom i från och en tydlig bekräftelse att man är inte ensam om att gilla retro!
Ibland kan dock jag fundera på alla dessa utländska besökare som har hamnat här och undra vad dom sökte,,,israelerna och  sydkoreanerna tex. Var det bara feltryck eller gillar dom också,,,teak?

Nä, det ska jag inte grubbla på - jag har ju semester,,, :)