14 april, 2012

Tidresa inför sommaren?

Längtar ni efter sommar å sol på verandan, i  trädgården eller fritid i skog och till sjöss?
Att ligga skönt i en hängmatta eller slöbläddra igenom Rowells vår och sommar-katalog i din nyköpta sängfåtölj?


Året är 1964.
På bilsemstern tar man med camping-setet i ett ihopfällbart väskformat, en uppblåsbar gummibåt och ett glatt humör. Pekka Langers röst ljuder i etern då han förkunnar att Alma Cogan ligger etta på "Sommartoppen".
-Vilken bra låt!Morfar sitter och gungar lätt i en hammock ,
med välstoppad klädsel av mönstertryckt
nylonplast.Han pustar i värmen.
Sonen i huset,dvs. jag kopplar av under ett parasoll som skyddar mot stekande sol (eller överraskande regn). Nej, det gäller att inte bränna sig för vem vill ha Nivea insmort över ryggen?Pappa röker pipa, har skepparmössa och vet inte om att tröjjan som han bär
med sin påsydda bröstficka med emblem i kontrastfärg, kommer materialmässigt att sammanknippas med  badlakan ,,,om 50 år.
Hans vänner står på bryggan och frågar vad han betalade för gummibåten men han är i andra tankar,,,

Han tänker på mamma. Mamma gillar också det marina modet och vet att sommarens modefärg är just marinblått. Mamma har ingen sjalett som hennes väninnor för att hon har nyligen lagt håret. Hon vill hålla sig fin och fräsch för i kväll kommer besök från Norrland. Frun och hon gick realskola tillsammans.
- Flickor! Ska vi köpa en 88:an,,,ja, den där nya glassen? Skulle vara svalkande,,,Hon har nyligen inhandlat emaljerat från Kalas-serien i rödaste rött som självaste Sigurd Persson har varit designer till. Vad hon skall bjuda på vet jag inte men till kaffet blir det iallafall nygräddade rån,,,,med vispgrädde.
I Rowells har hon läst om en ny servis som finns på marknaden, av hårdhärdat glas som kan diskas i kokande vatten kan ej repas eller kantstötas,,,,hon skulle behöva byta ut sina gamla bordservis till en påfågelblå VERECO,,,men ingen tid att tänka - snart kommer dom!!
                                  Det är en äkta friluftsfamilj från Lycksele som har sökts sig ner till sydligare breddgrader. Herr Lundgren byter om efter den svettiga bilresan till något lättsamt i spinlon medan Else-Britt  har redan på sig sin islands-inspirerande fritidsdräkt. Deras odrägliga dotter vill leka med mig
men det vill inte jag. Vi får hemlagad hjortronsylt på burk som en trevlig gest och det passar ju bra till rullrånen.- Nej, har ni bäddat? Och vi som tänkte sova i tält i eran fina trädgård!! Det går väl bra? Pappa puffar på pipan.Herr Lundgren kämpar med tältpinnarna medan kaffekitteln står på spisen.Det luktar Gevalia.Jag går över till till min kompis Klas för att leka indian och cowboy.Det är mycket roligare,,,


Ursäkta men jag kände att vara lite galet retro i kväll. Jag tror att jag fick en släng av Hedemora-loppis-frossa. Det blev en heldag där men inga fynd. Och då kan det bli så här,,,konstigt, med en katalog framför sig . Men visst säger bilder mycket?
Och du, klicka gärna på de kursiverade orden i texten  :)


Ett litet inslag rekommenderad sophantering anno 1964, nedan.