20 maj, 2012

Smått å gott

Idag känner jag mig så här:

,,,för nu har cykelsäsongen  startat på allvar för mig. För att ta mig till arbetet så genar jag via militärvägen för att slippa den tyngre trafiken och möter morgonen med barrskogsdungar och kvittrande fåglelsång. Trampande tar jag mig utmed odlingslandskapet och kommer så småningom till idyllens Sundborn, 13 km bort. Och då känner jag mig så nyttig. Men det känns väl inte lika upphetsande att möta blåst och piskande regn. På mig fungerar inte nämligen ordspråket:"Det finns inget dåligt väder,,," Biter jag ihop så,,,får jag garanterat mera benmuskler. Men,,,det är ju inte det jag ska skriva om?!

Helgens arbete med långa pass har inneburit att eventuella loppis-besök har pågått under veckan i stället. Och tänk, jag har inga problem att hitta något,,,sen får jag ta ställning om jag nödvändigtvis behöver det. Min filosofi är dock ganska klar: att mycket som man har köpt har inneburit bidrag till insamlingar, till klassresor och annat. Jag mår bra av att se äldre saker få sin andra chans och framhäva ens personlighet till ett personligt hem. Och gläds för återanvändandet då vi lever i en ständigt producerande del av världen, där man lever bara en kort period med ett ting och byter ut det efter modet,,,

Så här kan en loppis-vända se ut, en hög med saker:


Men delar jag upp så blir det lättare:                                                        
Från Ta-till vara kom jag hem med en fin keramikspegel  med maffigt mörkblå färg. Hittar ingen märkning men en guldtia var den allt värd.
Felfria assietter "Emma" av Paul Hoff, kunde jag inte motstå. Mina få kaffekoppar går dock i brunt men jag tror att gröna fungerar tillsammans.
Köpte utanför Leksand en dansk IRA-burk som påminner mig om vad mormor hade sina vetebullar i,,,
En kotte-vas från Jasba hittades i Bjursås. Den passar väl in min lilla samling av tyska vaser i köket.  Fast visst är det med blandade känslor. 5 år sedan fanns inte sådana där vaser i min inköps-fantasi men nu är det annat ljud i källan. Och jag är ju inte ensam om att gilla  ;)  kolla här.
"Ta-till-vara" i Rättvik hade två ljus-amplar i keramik men det blev bara en för jag hade bara en tom spik som väntade.

Vattenkannan som är så knottrigt röd stod på samma ställe för några kronor, smutsig av grönalger och gud vet vad. Men efter en stunds ihärdigt gnidande så blev den som ny :)
Den där "bords-värmaren" fann jag på väg från jobbet.
String-känsla. Ja, jag är lite svag för sånt.
Men jag har lite svårt att uppfatta ålder och ursprung men efter lite research så fann jag en beskriven på Tradera, att det var en Nilsjohan,,,som hade utgångspris 600 kr,,,Det lät lite dyrt mot min Selma! 
"Måltids-dricka Innehåller sackarin" står det på flaskans etikett och är odiskad. Den är charmig i sin form och man kan ju undra hur den en gång smakade,,,Håbo bryggeri.
Teak-skålen må vara lite av impuls men kommer säkert att komma till användning.

Hur än jag har gnuggat ögonen så ser jag inte namnet på Gabriel skålen,till vänster. Men jag gillar den grafiska känslan och den blev min för 15 spänn.
Ljus-stakarna känns lite som genomskinligt 70-tal. Har jag rätt?
Och i Borlänge fick jag en emaljerad kastrull för en femma. Kanske Arabia?? Och det var någon missfärgning inuti men den diskade jag bort .


Och så hamnar vi i kokkonstens värld med "Mat man minns" från 1960 och med ett bokomslag som andas typiskt bildspråk,,,
"Vi husmödrar" bjuder på ett kakbaks-häfte från -56 och härliga färgsidor.
Och vad " Husmoderns hemkurer och goda råd" från 1935 har för recept  gällande "Massagecrème för magerhet" skulle ni bra gärna vilja veta,va?!
Den stora matlexikonet utkom -57 och innehåller så många sidor med recept så att man blir sugen att åstadkomma en riktig trerättermiddag på bästa retro-sätt!


En vepa med en återkommande svart mus föll mig smaken och en liten tomte från Goebel fick följa med hem fast den tillhörde en nyare variant.Skivan tog jag bara för det fräcka omslaget. Jag är ingen större diggare av melodier från Ryssland och Rumänien men jag måste väl lyssna i genom,,,
Den lille gondolmannen från Emmaus blev veckans kitsch. Den platsar nog lätt i Lasse Åbergs "Souvenirer"-bok ,i avsnittet "Snäckarbeten". Jag undrar om jag inte blev lite influerad av att läsa den för jag kände efteråt att: det är inte så pjåkigt "att ha dålig smak" *ler*.
                                                                               


På väg mot Rättvik fanns en liten loppisskylt men ett stort hus med mycket allmoge däremot. Ja, det var bara något bord med saker i hög. Ganska svårt att få överblick. Men så fanns det en gammal låda med massa tidningar,,  När jag kom hem dammade jag av dem,,,så nu har jag full sysselsättning att läsa Estrad" och "Orkesterjournalen" för hela slanten. :)

Ja, det var på loppisfronten denna vecka. Beklagar att inslaget har skiftat utseende under dagen men man ska inte visst pilla för mycket å rätta till när man inte är på hemmaplan. Bilder försvann och rörde omkring på meningarna. Jobbdatorns webläsare stödjer nämligen inte helt Blogger. Nu har jag lärt mig,,,,