22 december, 2013

RETRObloggarnas JULKALENDER - Lucka 22
Dan före dan före doppare-dan,,,
Hur många är inte ute och jagar de sista julklapparna?  Köpt julgranen nere vid torget? Kompletteringshandlat för naturligtvis glömde man just den där ingrediensen eller att det har gått sönder en lampa i elljusstaken eller,,,

Jag tillhör den där sista-minuten-kategorin så jag vet vad som väntar. Jag fick sällskap ned på stan, bjöd på en jultallrik vid Gruvan och trots att det fanns tusen saker att lägga tid på så blev det en sväng förbi Loppishallen. Det var nästan folktomt i lokalen. På vissa hyllor stod det halva priset. - jag stannade till en stund. En välbekant röst hördes i rummet intill. Det var "Porslinsbloggen". 
Han gick nog i samma ärende. Kanske lite julpynt att fynda?

Det blev bla. en fin låda med pumlor för honom. Ja, jag tror nog att de fanns med i gårdagens julkalender-inlägg då Porslinsbloggen visade upp spiror och en uppsjö av äldre julgranspynt där han uttryckte sig sig att "här finns inget som säger LESS IS MORE".
Han har så rätt.
Gårdagens julpynt känns så mycket finare. Det finns ett minne, en historia, ett material som är attraktivare. Men om hans anti - "LESS IS MORE" finns utanför granen också - det vet jag inte. Däremot är det så hemma hos mig.   

"Ska det va så ska det va rejält" är mitt motto. Och denna gång kom jag inte heller ut tomhänt. Med mig hem från Loppishallen föjde en vepa av Jerry Roupe för 15 kronor (jag hade inte den färgsättningen - tur var det), fina gamla glödlampor i originalförpackning till julgranen och en kotte-tomte.  Jag tänkte dock tyst: det måste bli den sista för nu ser det ut som heliga altare i hallen, på bordet, i bokhyllan,,, tomtar, tomtar, tomtar!
Men se, han fick sig en plats han med. Det var bara att maka åt sidan. "Finns det hjärterum så finns det,,,"

Det känns som att jag skulle kunna spela Sister Sledge dunderhit från -79 "We are family" istället för "Hej Tomtegubbar" - ja dom har liksom bildat en stor familj nu. Och den nytillkomne ser Ni längst ner till höger,,,fast det var ingen bra bild för han ville ju ha en närbild. Men det var värst vad bortkommen man  kan se ut att va!

            Trångbodheten ska han inte klaga på, se hur hans vänner har det i sovrums-fåtöljen,,,


                                                  ,,,eller på grisfatet i kapprummet - hårda bud i Mellerud! ;)

Förresten, jag nämnde tidigare i ett inlägg att jag hade hittat något på Lions julmarknad i Boden som jag tänkte skulle passa fint att visa idag.
Inte så märkvärdigt kanske men för en fd. julkalender-nörd (ja, det avtog i högstadiet) så var det väl otroligt att jag skulle hitta en bortslängd relik i en stor plastpåse med diverse pappersskrot och bråte.
Om jag inte hade sneglat dit så hade det gått till pappers-återvinningen.
Kanske var det för att den var öppnad. Eller var dold av annat. Ett misstag men den blev min i allafall, stort sett gratis.
Personalen undrade säkert över mitt intresse,,,

Jag säger bara: Göta Petter!!!
1967 så blev Birgitta Andersson ett begrepp som teskedsgumman och Carl Gustaf Lindstedt som hennes gubbe. Genombrottet för adventskalendern (så hette det fram till -71 då det ändrades till julkalendern) blev det och den västgötska dialekten sjöng ut i etern;

                              Nu ble ja liten som enna tesked igen!!


Från "Lyckoslanten"


Det som var anmärkningsvärt var att även 2 miljoner vuxna satt och såg dessa korta avsnitt. Flera kända namn ur dåtidens skådespelar-elit gästspelade och tom. en ung Niklas Strömstedt hade en liten roll i ett avsnitt som Bengt. När det kommer till kritan så förblir den en av tidernas mest uppskattade kalender i god konkurrens med bla. "Trolltider" och Mysteriet på Greveholm". 

Nu läste jag dock att årets "Familjen Hedenhös upptäcker julen" har fått bra tittarsiffror,,, men kommer den att överleva i generationer?
Ok, nu var jag bara 1 år när den svartvita filmatiseringen kom så det år den i färg som kom 1973 som jag minns. Då var jag 7 år. Det var precision som man försökte få klisterfigurerna på plats.  Min egen kalender hamnade nog i soporna, kan jag tänka mig.

Men den här kalendern tänker jag ta fram som en förstärkt julprydnad och skulle det inte vara för att jag har pinnsoffan nedanför köksfönstret så hade den hamnat på väggen. Precis som den satt hemma hos Teskedsgumman ;)

1967 så sändes Teskedsgumman i 22 avsnitt med början den 3:dje december men Vi kan väl se vad lucka 22 döljer i min egen variant,,, få se,,,                                                                                              AHA!

Click to play this Smilebox slideshow                                         Jag tror nog att det ska föreställa en julhälsning med bild och musik  :)


Nu hoppas jag att tekniken ska fungera - annars blir det pinsamt och att ni ser med barnasinnet i behåll. För att helgardera mig så länkar jag till ett litet reportage i gårdagens Falukuriren här där jag fanns med i går - om ni vill se mer jul så att säga :)


               GOD JUL PÅ ER ALLA ÖNSKAR RETROknoppen!


Idag så har vi delad vårdnad om lucka 22. jag och
"Vintage Spyglass" och i morgon väntar "Tanten på auktion"!
 Här är länkar till alla övriga luck-ägare  och deras inlägg. Du har väl inte missat någon?


1 dec Tant Emma och La môme old fashioned.
2 dec H55
3 dec Fina fyndet
4 dec Gilas grotta
5 dec Porslinan
6 dec Mavintage och Prylodesign
7 dec Allt det gamla goda
8 dec Pensionat Granath
9 dec Re-dizain och Retrolux
10 dec Undantaget i Hulebäck.
11 dec Audrey Fenn och allt fint
12 dec Retrotokig
13 dec Heja Ida
14 dec Loppistan
15 dec Teak och orkideer.
16 dec 50-talskeramik och Porslin och nostalgi
 17 dec Ljuva 50-tal
18 dec Form 55
19 dec Precis en sån
20 dec Bortbytingen
21 dec Porslinsbloggen
22 dec Retroknoppen - ja, det är ju jag det! och Vintage Spyglass
23 dec Tanten på auktion 
24 dec Antikmonologen och Gestaltningstanten