29 oktober, 2012

"Femett" och blandat från veckanJag fick ett mobilsamtal här om dan: - Jag är på loppis. Är du intresserad av några tallrikar? Jag skickar en bild,,,
Av de som har sett hur mina köksskåp ser ut så var det inte direkt läge att trycka in något mer ( jag undrar hur många kilo som väggskåpen klarar av-tur att man har ett gammalt gediget). Fast rensade jag ut bland mitt överflöd av Gabriels "Sol-i-den" så kanske,,,

Nu är jag ägare av 4 flata och 6 djupa (inga assietter) Upsala Ekeby:are vid namn "Femett". Alltid något att börja med. Jag blev sugen att prova de i morse, till frukosten och jag blev rätt så nöjd!
Jag har försökt att hitta något skrivet om denna servis men den enda fakta som jag fann var att Berit Ternell står bakom den och tillverkad mellan åren 69-71. Men ni vet hur mycket konstigt och osant som florerar på nätet så jag reserverar mig tills jag blir övertygad.


Vad har hänt mer i veckan?? Ja, förutom att jag såg den franska filmen " En oväntad vänskap" (Bra!) i torsdags och i fredags, "Singìn in the rain" på Maximteater i Borlänge (verkligen bra!) så har jobbet dominerat. Jag har knappt hunnit ut på stan efteråt. Kvällsmörkret får mig att hålla mig inne.

Fick två Tradera-vinster varav det ena paketet kom genom postnedkastet. Aj, aj - jag visste vad som var i. Inte en till Ninnie - tavla som ligger i 14 delar!! En erfarenhet som jag hade sen tidigare då en trio glada fåglar kom enbart i ett vadderat kuvert. Men nej - måste haft en sällsam tur och en perfekt tight paketering för hel,  ja det var den. Nu har jag en liten samling "Ninnie" i köket. Gillar ju lite galet och färgglatt ;)
Jie-skärbrädan t.h. eller fatet eller vad det nu ska ha för funktion har jag rätt å slätt satt på väggen. För vem kan motstå en mallig katt och en uppretad pippi? I min lilla, lilla värld av retro,,,, Hmmm,,,behöver jag en till fåtölj? Näää. Men minns ni inte den där känslan att som barn, få snurra runt i en stol? Jag minns att jag klängde på ryggstödet,,,och jag minns hur kul det var att åka rulltrappa upp å ned på de stora varuhusen i "storstaden" Skellefteå,,,tills man blev tillsagd, då slutade man. Jag blev tillsagd att låta bli snurrfåtöljen också. Jobbig unge,,,

 Med lite teakolja på armstöden så blev denna fåtölj betydligt gladare. 50 kr i Insjön. Det var väl ett bra pris? Litet slitage där bak men med "magic fingers" kanske jag kan göra något åt det,,,


                                         

                                            Vad mer hamnade i kassen denna vecka?
 

En ametist-lila hyacint-vas  (G 5/ 51 B) från Gullaskruf, formgiven av Hugo Gehlin, väntade på Myrorna för en Selma. Den högra lilla tillbringaren är i samma färg medan den större ,i mitten, går mer i brunt. Det finns en uppsjö av sådana här glasalster men när inte etiketten sitter kvar så är de svåra att identifiera. Kanske någon läsare kan hjälpa till?
T.v  är "Trio" från Rörstrand. Vas och fat. Edvard Lindahl är upphovsmannen. Kaxigt prickig, eller hur? Ett väggansikte från Cortendorf kan jag nu tillföra min "afrikanska" vägg i vardagsrummet och Mari Simmulson -vasen, t.h till min lilla samling av mindre vaser, i hallen.
Reijmyre kan man aldrig få för mycket av: Solöga och en trio som ser ut som kottar. Namn på dessa tre är okänt. En Bergdala-fisk hittade jag och som tur i en annan storlek så nu har jag ett gäng som "simmar" framför akvariet.
Jie Gantofta och Anita Nylund:s "Janssons frestelse" modell 114 står tillsammans med ett Deko-fat med signaturen MiA. Från Deco kommer även småburkarna.Stig Lindbergs "Terra" (Gustavsberg) fyndade jag på Myrorna. Det ska en kompis få i present :)
Ruscha -tavlan har blivit omgiven av lite retro-glas. Kanske är de till vänster nytillverkade men de är fina ändå!
För skivalbum.. Ja vem minns inte de vinyl-räfflade dekorativa omslagen. En bit färggrann skiv-historia,,,En liten kisse för en liten femma står ensam framför. Hos mig blir den inte ensam och inte när man är en Upsala Ekeby:are med stämpel under och med upphovskvinnan Dorothy Clough, bakom. Trevligt fynd!
Det blir spännande och se hur många kotte-tomtar som jag nu har till julen! Här har ni två skäggiga vänner som väntar på 1:a advent för då vet de minsann att de får komma fram och stå på radion. Tre musicerande plast-tomtar får lov att vänta ett tag längre, för att hamna i julgranen,,,
Lite jultextilier att vila ögonen på!
Fick en present i form av en bonad med en färggrann påfågel. I Insjön kompletterade jag min lilla "Lars Nyman"-samling med en en avlång en.


På 50-talet kom en serie barnböcker från Svenska kyrkans diakonistyrelses Bokförlag som berättade delar ur Bibeln. Omslagen och en del av teckningarna var illustrerade av Kerstin Frykstrand. Jag har nog lite förkärlek till bibliska bilder. I slutet av första delen så ber barnen "Gud som haver barnen kär",,,och påminner mig hur jag själv fick lära mig tragla den versen och knäppa i hop mina händer. Det stog mormor för. Fast hon inte var speciellt religiös,,,
Och jag ser mig som barnet, t.h. som ligger i en sån där utdragbar säng,,,ja, för 40 år sedan,,,


Men det fanns ingen säng som var så häftig att krypa ned i, som den i "Beppes godnattstund". Minns ni? Vem ville inte ha en sänghimmel, massa mjukisdjur och så små luckor i gaveln där små dockor kom ut? *ler*. Hmm,,,,kanske jag bad till Gud att få en sån? ;)