06 juni, 2013

Loppisveckan + bloggutmaningen "Burkar"


Det är inget nytt drag att göra två inlägg till ett. Just nu vill jag mer men sommaren säger nej. Det händer ju så mycket just nu och det ska gudarna veta vad jag längtar efter semestern.
Kvarteren, byarna och gatorna har exploderat med värmen med att folk står och säljer - folkfesten har startat.
Det låter inte kul men har sin fördel; att vara körkortslös sparar bra mycket pengar för vad lätt det hade varit att ta sig en spontansväng!
Nu får jag snällt vänta tills jag kan åka med någon. I helgen som var blev det så. Avesta var destinationen. Fast visst hade det varit kul att se vad statsdelen Östanfors årliga storloppis hade kunnat ge. Plocka bland borden och njuta av Faluns fina trähus-bebyggelse. Men, men,,,
Nu ska jag inte traggla med en lång inledning. Jag tror mer att du uppskattar ett bildflöde så här kommer det!
Glatt leende och greppvänliga kapsylöppnare väntar på var sin flaska medan teak-piccolon ser mest förskräckt ut. Här sitter kapsylöppnaren i foten och vinöppnaren i huvudet. Mycket att öppna med för 20 kronor!


Två Ögon cacao-burkar inköptes denna dag. Antar att det är den vänstra som är den äldre. Visste ni att det var Sveriges första fabrikspaketerade livsmedel? De berömda ögonen slogs upp 1910 - Mazetti togs över av Fazer 1975. Vad gott det hade varit med några bullar och varm choklad! Kakfatet ser rätt så tomt ut men då har jagju  inte hunnit lägga upp några,,,

Rotade runt i besticklådorna och la fram 15 kronor på disken efter att jag hade plockat fram dessa 18 delar.Vad var det nu jag hade köpt då? Jo, enligt lite googlande är det vicknings-bestick från danska Lundtofte, Tia Eckhoff  designern och skaften är antagligen rosenträ. Nu är det bara att finna andra delar  - besticken andas kvalité,,,

Triss i glas: "Pompadour" heter den blå vasen. Nanny Still gjorde den för Riihimäki glasbruk och tillverkades från -67 och 6 år framåt. En guld-tia för den. Ishinken från Fuga-serien /Orrefors kommer garanterat innehålla allt annat än is. Ja, mycket trevligt och gott kan fyllas på där. Detsamma gäller för Nyppylää-skålen från Nuutajärvi. Ja, det har blivit en tredje i år enligt förra inlägget. De ploppar minsann upp här och var som,,, krokusar!


Till höger breder en tysk vas ut sig medan den lilla blomkrukan av Mari Simmulson/UE håller måttet inne stramt. Verkar tillhöra serien "Musca" som jag har muggar och glöggmuggar i.

Ibland kan jag köpa lite konstiga saker. För att det är kitschigt, originellt och/eller rent av billigt. Den här mindre tavlan har en rätt så gammal men klumpig ram runt omkring men det bisarra i det hela är mannen som ger kvinnan ett vildsvinshuvud! Målat på plåt. Känns verkligen ålderdomligt. Är det en bit från ett gnistskydd eller?

Plastkändisar. Barnmuggen i dubbelväggig SAN-plast är väl en riktig klassiker! Hur många barnmunnar har inte haft den pipen i munnen. Jag antar att det är Sven Eric Julin för Gustavsberg som står bakom denna, liksom hans andra färgglada muggar. Om detta väcker minnen från 70-talet så får vi gå lite längre bakåt i tiden för äggkopparna. Plastiga sådana med tre spetsiga ben. Hur hålerl sig ägget kvar här då? Skulle jag visa olika äggkoppar från mitt hem så blev de en hel del,,,

Fula fisken från Ålandsryggen (Robert Hancock) och fina fisken från Bergdala måntro?

En annorlunda te-sil. Jag antar att den har ett antal år på nacken men första försöket att hålla tesilen kvar på muggkanten  gick sämre än väntat. Men tanken är god: att få droppa vidare med en skål in under  som uppfångare.
Vi förkovrar oss hur man dukar upp fina bord lagomt till skollovet (med servisen Ceylon) och flera andra möjliga och omöjliga situationer och vad Ica-förlaget tycker är "Den godaste maten". Bullens kokbok del 3, kom 1935.

Att vara hemmafru på Irland måste ha varit ett sjujäkla hårt liv: med den disken!

Duk från finländska "Finlayson" som gav mig både rysningar som kittlande frukt- och bärexplosion!
Ja, ibland ångrar man sig. Varför skulle denna lampfot följa med hem! Ett rött glasblock med jakaranda-ram runtomkring. Och frågan är om jag tyckte att den var nog  snygg,,,

En bonad för väggen. Påfåglar som snackar mellan fyra ögon. Danska Södahl Design på juteväv. 20 kr.

Lampan hittade jag på Glasloppisen på väg mot Rättvik. Såg den inte först där den satt lite skymd på ett bokhyllehörn. Två strutar med var sin ljus-ände och en perforerad "snöflinga"- det blir spännande att se effekten. Tekopparna heter "Safari" och har en av Helmer Ringströms fantastiska dekorer. Dom är inte helt perfekta men småblessyrerna på botten av koppen är "piece of cake" bland allt det världsliga. Ett njurformat askfat från Tyskland med en rejäl stämpel under, har hamnat i förgrunden. Tyvärr glömde jag fotografera stämpeln,,,.


Smådetaljer. Handdukshängare från italienska Brevettato (svår att fotografera) och en hjärta-kaffesked.Nu gäller det att hitta dessert-skedarna bara!
PS. Bloggaren Form55 uppmärksammade att tillverkarna heter Cararra & Matta och inte alls Brevettato då det betyder "Patensökt"! Jag tror inte jag är ensam som har trott annat och googlat fel,,, ;)


Rött är så eldigt fint: Stor skål från Reijmyre lyser upp i allas närvaro och om det inte räcker till så finns en nätt ljusslykta med en dinglande röd "ballong" av glas och en teak-platta till.
En duk som passar till midsommardukningen.

Och så Tomteparaden av Roupe  för 30 spänn! Ja, ibland lönar sig att rota på antikaffärer eller rättare sagt mer prismedvetna ställen. Allt kan man ju inte ha stenkoll på. Och efter en medioker dag så var den ett trevligt avslut. Nu har jag den i tre färgsättningar. :)


*************************************************************************************

Sen kommer vi till avdelningen med burkar.
Det var den eminenta bloggen 50-talsjakten som bollade ut förfågan om vi bloggare inte kunde visa våra plåtburkar från hemmet. För 10 år sedan hade jag inte haft något att komma med men nu greppade jag kameran på kvällen och tog en vandring. Plockade i skåp - fick dammchock. För en del är ju bara av prydnad medan vissa har en djupare funktion och även så emotionellt. Nåja, låt oss börja med vad jag fann i,,,,,,SKAFFERIET:
IRA-burkar dominerar här! Makaroner , mussli, torkad svamp - ja allt kan ha sin egen burk!

Blommigt och flammande från bland annat IRA. Och ja, det är riktigt kokkaffe i den röda burken! :)

,,,STÄDSKÅPET och i KAPPRUMMET
Bland mormors saker fanns burkarna där det var lampor och säkringar inuti.De är rätt så slitna men har ett stort affektions värde.
Dessa pryder kapprummet.
,,,VARDAGSRUMMET 1
Dessa finns på golvet i vardagsrummet. Min favorit är smörgås-burken . Den framställer det goda så färgglatt. Triett-burken var ett riktigt fynd, minns jag.
,,,VARDAGSRUMMET 2
För att ge lite mer känsla åt mitt afrika-inspirerade rum så har dessa kaffeburkar intagit högsta division på min bokhylla.
,,,DATARUMMET och SOVRUMMET!
Ovanför datorn trängs denna grupp tills vidare. Flera inköpta förra året faktiskt. Här blir man bara glad att inte få någon låda i huvudet. Kexstaden Kungälv  - gäller det än?
Tyvärr utan lock. Den här gamla rariteten håller reda på mina "Minnernas Journal".

PS. På femtiotalsjaktens inlägg finns det länkar till flera burkinnehavare. Ta gärna en rundtur och florera bland plåten :)