13 april, 2012

ADAM mot ormen
"Adam" signerad Gerda Lund ,tidigt 60-tal?
 Jag fick visst en present till, se förra inlägg. Men den här var tänkt som en födelsedagspresent OM det inte va att jag hade varit så förbaskat nyfiken på vad som mina vänner hade hittat på deras loppis-sväng under påsken. Så vid ett obevakat ögonblick, ja, eller låt oss säga, att jag snokade lite i förväg i några påsar och kartonger medan jag ropade:
"Visst kan jag kolla vad du har köpt?" så hade jag lyft på lite textilier och småkrafs och där låg DEN. Jo, den har jag kommenterat hos vederbörande att "åh,jag skulle åxå vilja ha en sån där Syco som du har i vardagsrummet,,,,"
Inte bara en gång. Och nu hade jag röjt min kommande födelsedagspresent i augusti,,,,så:
"Ja, ja suck,,, då får det väl bli  i förväg, då!"

 Nu står kartongen på hallmattan. Keramikplattan väntar på sin plats. Och ler gör jag. :)

PS. Förresten, ni ser visserligen bara en kant av min ryamatta från blivande PMU men den gillar jag skarpt - garanterad  färgglädje som entrè! 


                                                                       SYCO story:
"1945 startar Arnold Wiig Syco Keramik  i Strömstad. Under de första åren tillverkas bara "Krukan som andas". Den blir från början Sycos signum och görs i många olika storlekar och modeller. Från 1949 utökas sortimentet med bla. prydnadsföremål och brukskeramik.
1961 går Syco i konkurs. Konkursboet köps då upp av Åke Jaking och driften fortsätter därefter under namnet Nya Syco. Fabriken går bra. De har ca 1000 olika modeller i sitt produktprogram och säljer en stor del av det de producerar på export, bl.a. till Tyskland och England. 1969 tar allt slut. Efter motgångar i samband med expandering, markproblem,försenad produktion som leder till ägarbyte ,så går även Nya Syco  i konkurs."
 Lite långsökt men: en annan "Adam" men med ett s på slutet, alltså "Adams" med rötter från Luleå och förnamnet Maud, visar tänderna här: