20 september, 2012

Auktion - jo, men visst!

Rassel, prassel - jag gräver djupt ned i påsen som en kompis hade med sig från Dalarnas auktionsbyrå.
Spännande värre.

Jo, det har hänt nu för fjärde gången att jag har lagt in bud. Blandad kompott i 3 objekt. En del porslin å keramik är jag inte intresserad av men de kan kanske bli presenter. Men det känns lite vanskligt att bara se på en bild och läsa: "slitage, mindre nagg",,,utan att gå på förhandsvisningen i  Borlänge,,, Jag chansar bara.

Det har gett en hel del glädje men nu överträffade jag mig själv och betalade hela 640 kronor, inklusive köpare- och slagavgift. Jag som brukar ibland bara betala med snåltarmen! ;)
Så ni kan förstå att jag kände mig nästan gränsen till slösaktig för risken fanns ju att jag skulle bli missnöjd och då kommer det att dröja innan det blir en till auktion,,,
En efter en så hamnade porslinet och keramiken i diskhon och fick känna på lite diskvatten,,,


Jag hade spanat in en vas i bland de otaliga bilderna på nätet, och visst var det samma som jag har två fat i: "Hacienda" från Gefle.(med komplettering under, att det är handmålat). Och det var vasen som fick mig att ge ett lite högre maxbud för jag har alltid velat utöka. 
Jag har ingen aning vem som står bakom dekoren men det spelar ingen roll; det här är ett set som utstrålar något tidsenligt och med en stor portions glädje.
Vasen hade klarat transporten,,phu,,omsorgsfull rengöring,,,och så jag fick gå in i vardagsrummet för att öppna glas-vitrinen,,,Prio två var ett fat av Jie:s Anita Bylund  under namnet "Janssons frestelse" nr:113...men det var fatet bredvid som behövdes tvätta sig ren,,,ja det var ju där "slitage" stod under bilden.
Men väl efter en genomgång med Yes så var Rörstrands "Eden" nr:20 i ganska fint skick., Det är väl bara å tacka å bocka att det föll sig så att det var bara betala 150-kronor för dem båda!

"Blå Råge" och "Gefyr" ("stig Lindberg) -  två lättsamma fat från Gustavsberg. Och en liten lockburk "Mullbär", från Gefle.

Vad roligt att det låg en bullig tekanna bland högarna och dessutom en "Ceylon" av Hertha Bengtson/ Gustavsberg. Och "Colorado"-skålen kommer nog att fyllas upp med diverse godsaker.
Ett mindre krus från Mari Simmulson, gjort för Epa-varuhusen, knuffas med den blad:iga "Dukat" från Upsala Ekeby/Karlskrona och en stilren ungfast form "Primör", från Gefle.
Vet någon vem som står bakom Aràbia-fatet till höger?
Och här har en "Inger Persson" vas från Rörstrands Atelje, hamnat i en ugnsfast (ganska trist) Gustavsbergs-skål.
Ljusstakarna är Gustavsberg och Josef Ekbergs skapelse. Gustavsbergs-skålen "Maja" var den enda som inte hade ett bra skick men den är inte så betydelesfull.
Någon som vet om signaturen till Arabia-fatet?
Jag är nog rätt nöjd, ändå, summerar jag när jag torkat torrt allt. De objekten i partierna som jag köpte, höll bättre skick än vad jag hoppades på. Och så fick jag mig en "Hacienda"-vas. Det var det viktigaste :)