10 mars, 2012

Bakom glas och bom


Jag är så dålig på att stoppa undan. Jag vill se. Betrakta.Smälta in. Och varje dag påminner min Ikea-bokhylla om en dos retro-maximerat för naturligtvis har loppisfynden hittat till vitrinskåpet.
Det är bara att öppna på dörren. Allt är inte i perfekt skick. Men kanske utbytbart,,,
Ni får se den o-dammade versionen. Och för mig,är det ett garanterat  bekvämt sätt att göra ett inlägg, en sen fredagskväll,,,


En Rödluvan - termos från Skara-plast har hittat sitt hörn och blir betraktad av en färggrann fågel på ett underlägg från Jani keramik.
Rörstrands Picknick-karott gömmer sig bakom en Verdura -gryta.
Picknick är ju som bekant Marianne Westmans skapelse och avslöjar jag för mycket att  Westmans textil-atelje och gårdsbutik ligger bara 400 meter nedför backen där jag bor? :)


Mormors enkla kryddburkar med "foreign" tryckt under samsas med omärkta glaserade äggkoppar av äldre sort och en timer som ringer mer än metalliskt dovt. Ännu mer Verdura (som jag verkligen gillar) och så ett par kryddpeppar-burkar,,,
,,,som har hittat en ansam Marabou bakpulver-burk. I trängseln med en ungersk smörbytta Granit,reklamdetaljer,,,konservöppnaren Röda Klara och ett antal äggkoppar i keramik ,med teak-fot.Anita Nylunds "Sockerpullan" söker jag ett lock till. Och på skärbrädan står det: "Med morot, äpple,apelsin håller man fysiken fin." Vilket fint motto i dagens hälsorisk-djungel!

Vi flyttar en hylla upp:
Eugen Frosts "Zebra" har extra fat men jag inbillar mig att jag kanske hittar man några fler koppar framöver? Annat Gefle-porslin är "Hacienda" - faten bredvid.Visst blir man glad av dekoren?! Den klassiska Goebel -katten har smugit sig in bland grannlåten. Kanske har han fått syn på den lille sotaren som jag loppade till mig i Berlin?

Włocławek - ja, jag tror att denna polska fabrik heter så som har tillverkat detta 50-tals karamell-iga set. Och den färgade pojken har stora problem med en krokodil i vattnet. Okänd 
tillverkare. Verkligen kitschig!

En hylla upp så hittar ni Rörstrands "Eden" med Sigrid Richter som formgivare. Min granne ovanför, serverar ibland middag med sådana tallrikar och förgyller tillvaron därvid. Deco är representerat med marmeladburk och ett fat, i bakgrunden. Berit Ternells "Mykolo" har jag några alster av och är en favorit som jag tittar efter. I bakgrunden syns knappt glada firrar på Upsala Ekebys ugnsfasta fat "Maritima". Tyvärr inte i det bästa skick men fiskarna lika glada ändå.Mexicanaren "Sugar" står stadigt i porslins-landskapet.

"Petri",till höger på bild,tillhör en annan trevlig serie från Rörstrand. Fisk-temat är ju något som flyter igenom min lägenhet. Och kan det bero på att jag har ett visst bestående akvarium-intresse,eller,,,Ett antal bulliga väst-tyska vaser står på parad. Och jag blir lika glad om jag kan hitta någon del, att komplettera med.

Överst: Deco Hälsningborg och liknande burkar köpte jag för ett bra tag sedan. Och nu har vissa modeller sökt sig ur och hamnat ovanpå bokhyllan. Jag är inte lika intresserad som för 15 år sedan.De hänger bara med som ett trevligt retro-minne,,,
 
Jag har nämnt Marianne Westman - här har ni en annan känd Marianne,,,