31 maj, 2012

Blandad kompott!Nu i helgen så var jag i Strängnäs och upplevde "Euphoria" tillsammans med Lena, Leif (och Loreen) och sedan blev det en tre-dagars intensiv Ålandsvistelse, inom jobbet. Tror ni att jag hann med lite loppisar? Jo då, fast vi tog dom som kom efter vägen och tittade lite slött i dagstidningen efter öppet-tider. Ingen tidspress här. I Mariehamn var det bara en tillfällighet att jag hann in på "Emmaus" medan de övriga satt i bussen och väntade.
För att inte nöta på tom-pratet är det väl lika bra att sammanfatta inköpen och ev. fynd efter mina två "borta-vistelser":

Jag har inte riktigt kommit underfund med vad jag har köpt men vasen till vänster kändes spännande och har signering men av vem? Jag får väl fråga er läsare om ni känner igen eller har jag lurat mig själv på åldern? Tilllägg: gåtan löst av mig själv och datorn! Design: Kai Blomqvist Tillverkare: OY Kumela"En tjeckisk"Lens"-vas formgiven av Rudolf Schrötter- Sklo Union, följer i gult. Den blå Bambu-liknande vasen har jag sökt mig fram att den är designad av Hans Senges, formgivare på Eneryda Glasbruk. En annan tjeckisk vas är den blå till höger.Vladislav Urbans "Abstract" från Sklo Union. Dessa kommer troligtvis bli presenter för jag har vänner som uppskattar,,,

Stort, svart och blad-liknande fat från Rörstrand -perfekt att framhäva vindruvorna med :)
3 små ugnsfasta formar från Bromma keramik, en trevligt mönstrad blomkruka, ett mörkblått fiskfat från Alingsås keramik och ett klassiskt litet "Corso"-fat av Ingrid Atterberg, längst fram.  
En busig kattunge i keramik och hans klarsynte vän har fått sällskap av en string-giraff. Fisketavla från Norrmans står uppställd med en liten Ruscha.platta framför. Mexikanerna "Salt" och "Peppar" från Knut Brinck är charmiga :)  På hörnet finns det en sån där "glas-katt" från Idéman, Höganäs.
En Arabia gryta att koka gröt i satt fint i kompletteringen och likaså kotte-tomtarna. Fast den med gunmmi-ansikte är min favorit. Påsktupparna med höna känns nog lite avlägset att ta fram,,,

Ett antal kokböcker (förutom Doris Day) till han som inte lagar mat utan köper halvfabrikat,,,
Televinken har alltid varit en minnes-favorit bland barnprogrammen. Den här är väl en kopia men helt oemotståndlig. Jag säger bara: bredspåriga manchester byxor och keps! Ja, ibland gör jag konstiga inköp,,,Och sen: frågan är var jag ska rymma min kitschiga plastinbakade,,, ja,visst är det en souvenir?
Två gardin-par. Färgstarkt i fönsterna. "Emmaus" i Mariehamn.
"Lappar" som skolplansch. Trevliga detaljer. Känns lite relaterat :)
 En åländsk plast-spegel var skitig å dan men blev finare med lite omsorg. Kommer att byta ut en annan spegel. En svart string-skohylla blev ett lyckat  inköp samt det där rullbordet i teak. Låg och skräpade i en lada hos en baptistpastor i Österfärnebo. Vad han tog? 40 kronor tillsammans och var jättetrevlig :)

Den blåa "Kastehelmi" av Oiva Toikka innehöll 6 assietter och ett fat. Hittades på gårdsloppisen som Lenas bostadsrättsförening anordnade på lördagen.Pris: några tior. Bredvid, ett stringställ med med Randi-skålar från Gullaskruf . En "Pärlan"-ljuslykta från Reijmyre har hittat sin plats i en av skålarna och nedanför, triss i små "Refla"fat,,,tror jag,,,men vilken funktion? Längst bak till vänster på bild, en mörkröd "Randi"-skål som jag hittade i Gysinge. En hyfsad djuptallrik Rörstrands "Red Top" till grannen, köpte jag också samt en färgglad saftkanna.Hur ser de ev. glasen ut som är till?Ett litet tips:                           
Utanför Enköping hittar man affären "Lata Pigan". kerstin.kokk har redan skrivit om denna guldgruva i retro. Och jag var tvungen att se för att sedan få en retro-chock. Så mycket trevligt att titta på och ett högt berg av tyger och gardiner!
Jag köpte dock ingenting men lovade att återkomma framöver, efter min trevliga pratstund med ägarinnorna :)


Mycket har handlat om melodifestivalen den sista tiden. Vissa låtar förblir odödliga eller var det framträdandet?
Avslutar med en av mina favoriter, det nederländska bidraget från -74:
 23 kommentarer:

 1. Du hade hittat många härliga fynd, men finast är nog ändå stället med Randi-skålarna. Så fina, så fina.
  Roligt att få veta vem som tillverkat glaskatten. Vi har en likadan hängandes i stugan, men den har blått glas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du,att det stod på en lapp att det var 70-tal men där känns ju string fel. Sedan blev jag osäker att setet hörde ihop men efter lite googlande fick jag fram en annons där det minsann visade att åtminstone två skålar var med string. Gummifötterna har jag extra hemma för att fullända den.

   Har en svala , en strutstavla samt en fisktavla sen tidigare så det var roligt själv ,att få namn på skaparen.

   Radera
 2. Ja du är minsann en rackare på att hitta roliga grejer! :D

  Åh, glaskatten säger jag bara...! - Och en sån däringa stringskohylla la jag nyligen vantarna på också!

  Televinken.... vilka barndomsminnen..!
  SÅ charmigt tänker jag nu, men kommer ihåg att jag tyckte det programmet var SÅ tråkigt när jag var liten! Hahaha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland har man tur men ibland blir det ingenting ;( Visst är det otroligt hur retroblogare verkar vara klonade i att fina gemensamma nämnare och intresseområden!

   Barndomsminnen hmmm,,, om Storpotäten i "Vilse i pannkakan" hade funnits som docka hade jag sökt igen den,,,då kundee den få skrämma mig lite grand :)

   Radera
 3. Alla de små katterna var supersöta! Och blå kastehelmi för några tior? Halleluja! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Praise the lord!
   Ja, man blir lite religiös när man fyndar!Du gillar blått va? ;)
   Jag hoppas att ämnet retro-djur kommer igen för jag får ju till synes in mer grejer av den varan, i lägenheten :)

   Radera
 4. Men herre guuuud vilka fynd. Jag avundas då både Vladislav Urban-vasen och Kastehelmi. Och gardinerna! Jag hittar aldrig fina gardiner. Letar alltid :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gardiner är inte så lätt att hitta. Stannar dom kvar inom affärer som Myrorna,
   måntro? Att hitta femtitalare är tex stört omöjligt - men jag har ett överskåp av textilier,,,så jag lider ingen nöd.Vad kul att du uppskattade vaserna!

   Radera
 5. Televinken kopian var ju för söt...fast det kanske är en äkta också. Dom lär ha sålts som smör i England dom där snördockorna i olika varianter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vem vet! Det är i så fall en stor släkting :)
   Men jag söker mycket väl efter originalet än - den dagen, den dagen,,,

   Radera
 6. Ojojoj vilka fina fynd du gör ! Och många :-)
  Håller med om att Hollands bidrag -74 hör till favoriterna.
  Läste en kul kommentar bland många här ovan och håller nog med om att nostalgifaktorn med Televinken nog är roligare än man egentligen tyckte han var när man var liten :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får väl se till att min kommunal-lön inte rubbas ännu mer-sommaren har ju knappt börjat!
   Televinkens tråkigaste inslag var väl att han var så pedagogisk när det gällde trafikvett,,,och det gillade jag inte när jag var liten,,,neb hab var ju ändå en docka :)

   Radera
  2. ,,,men han var ju,,ska det stå.

   Radera
 7. Vilka fina fynd! Jag håller med lilladockan, jag hittar aldrig så snygga gardiner, de du hittat var väldigt snygga.
  Undrar hur mycket olika typer av plastinbakade souvernirer(?)det finns? Jag har tre olika, jag vill minnas att du också hade flera? jag har ingen aning om när de är gjorda heller.
  Visst minns man låten från -74, den gör en på gott humör! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Jag minns inte detta "inbakande" när jag var barn. Men jag har nu en kapsylöppnare med en maffig skalbagge och den är nog tidigt 60-tal. En stämpel med en liten ciklid och en inomhustermometer med diverse sjöstjärnor och sjöhästar,dessutom. En kollega till mig sa att det var det fulaste hon hade sett i inredningsaspekt så nog väcker dessa "plastklumpar" reaktioner alltid,,,

   Radera
 8. Oj så många fina saker! De små Reflafaten är att ställa läsk- och ölflaskor på.
  Var kan man få tag på gummifötter, som alltid fattas på alla stringprylar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej å tack! Jag mistänkte den funktionen,,,men det funkar nog med tepåsar åxå :) Det var lite kul att du undrade om gummifötter: jag såg på en gammal reklambild att mitt ställ skulle naturligtvis ha sådana. När jag var upp till kommunens loppis så hittade jag två stringställ som saknade porslinskoppar men hade där emot gummifötter,,för 5 spänn. Så för mig löste det sig lätt. :)
   Välkommen åter!

   Radera
 9. Oj oj hur kan man hitta så mycket...grattis till alla fina fynd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gilla! Det är tur att man har vänner med liknande smak så man kan ge bort presenter till. Populärfärger i blått har jag lite svårt för men som sagt, ibland blir man ju bjuden på middag och då tar jag med mig tex. en vas som uppskattning :)
   Det rensar lite i mina hyllor,,,

   Radera
 10. Shit, vad många snygga fynd! Speciellt fisktavlan från Norrmans... Men även kottetomtarna skulle ha fått följa med hem till mig också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!Måste banna mig för lätt vansinne då jag har inget utrymme mer!
   Åh, gillade du fisktavlan??
   Jag tror att den hör ihop med stjärntecknet och då kan man ju undra hur Lejonets tavla ser ut,,,Kottetomtarna (de små) ska jag bara måla till nosen på: om man har de i grupp så blir de så¨mycket trevligare :) Trots slitage och ruggsliten kotte. Jag har en jullåda kvar i lägenheten som jag fyller på,,,

   Hälsningar (med den kallaste o regntröttaste dagen för juni månad)
   från Falun å RETROknoppen

   Radera
 11. Ideman Höganäs- kanske man ska kika lite mer extra efter liten glaskatt i Skåne, för nog var den söt och kunde mycket väl få sin plats här bland andra kissekatter. Svala inköpte jag en på senaste månadsmarknaden- en guldpeng för en svala.
  Gäller bara att få hängt upp den, så den kan kolla sina förebilder som susar förbi- särskilt i går då det var åska i antågande flög svalorna extralågt.
  Spegeln skulle jag också nappat på. Letar en roligare än min runda- kul att ha något att spana efter. Som vanligt har du hittat en massa trevliga saker.
  Väntar och hoppas du visar dina religiösa tavlor snart. Man skymtade dem en gång, men vill se mer av dem.
  Kerstiniretronossebro

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, här hade jag glömt att svara!
   Ja, det lär bli något religiöst åxå men jag ska smyga in det inlägget och kalla det kanske "Alternative Retro",,,det är ju lite äldre med oljetryck och byster,,,Och vad trevligt att du fann så mycket intressant bland inköpen!
   Din kommentar blev en del av en av de populäraste inläggen som jag har haft :)

   Radera