20 november, 2012

Hur man fyller en bil med loppis-prylar,,, Del 1

 Kaos. Köksbord. Kväll.
Jag har packat upp och fått ihop 3 kassar med papper till återvinningen och en årsförbrukning av plastkassar. Känns det som. Resultatet av att jag följde med till Göteborg. Destinationen för bla. släkt-besök. En vecka med gråa moln och några solskenstillfällen. Sett lite mer av svenska orter och städer efter vägen: Mariestad, Lidköping, Vänersborg, Trollhättan, Uddevalla,,,
I Uddevalla blev det ett par dagar i lånad lägenhet. Träffat idel vänner mellan varven. Flanerat.

Second-hand. Snabbmat. Sömn.
Ja, det kan faktiskt vara lite uttröttande att vara bredvid-sittande passagerare. Någon morgon blev det att ställa klockan. Kolla upp adresser på mobilen - fundera på budgeten. Den styr naturligtvis. Förresten: "Snabbmat" lät fruktansvärt onyttigt. Det ska vara "Thai-mat". Har besökt så många trevliga ställen,,,älskar starkt. Kryddigt. Kanske bra för ett retro-aktivt seende. *ler*

För att inte fastna i en utsvävande inledning, låt oss åter få stifta bekantskap av min spis med den illa, upplagda bakgrunds-papp:en.

Bild-galleri - klicka - entré:


ATTERBERG  Den lilla prickiga fann jag i en loppis-lada utanför Mariestad. Kostade en guldpeng. Tyckte att den såg intressesant ut. Väl hemma googlade jag mig fram att det är minstingen ur serien "Västkust" av Ingrid Atterberg/Upsala Ekeby. Tidigt 50-tal. Till höger reser sig en annan Atterberg:are som en keramisk skyskrapa: I Malå hade jag hittat en hänkelvas i samma serie, för ett par månader sedan Länkat här. Då som nu vet jag inte så mycket om den. Skillnaden var väl priset. Nu var det "Loppisladan" i Lilla Edet men det är ju roligt att ha en liten duo som kanske kan utökas till en grupp? :)
RÖTT GLAS  Nu vet ni vilken ljuslykta som jag kommer att använda till jul! Med lite tur ute på Hisingen så hittade jag 5 stycken "Reffla" (Kjell Blomberg/Gullaskruf) på samma ställe för en 50-lapp! Till höger en glaskruka i mörkaste rött med äkta retro-känsla (rätta mig om jag har fel) och till vänster två,,ja, vad är det för glas?  Stearin fanns kvar i,,, Reijmyre?
EN HJÖRDIS / EN HERTHA  Ett fat ut serien; "Blå Band" (1954-56) av Hjördis Oldfors/UE och en till "Ceylon" kaffekanna (1955-62) av Hertha Bengtsson/Rörstrand.
FÄRG PÅ GLAS  Dessertskålarna gissar jag på,,,Hovmantorp? Nä, jag ska inte gissa, inte på de andra heller. Det överlämnar jag till om det finns någon kunnig glas-kännare. Men jag gillar dem. Dessertskålarna ska jag titta efter så det blir fler,,,
BLÅTT OCH ORANGE  Nä, någon glaskunnig är jag inte och kommer inte att bli men den orangea är kanske en "Bambu" från Åseda. Kanske den blå kommer från samma glasbruk? RED. Både vaserna är Åseda och av Bo Borgström enligt bloggerskan "Skynda fynda" - men ingen "Bambu". Bubbligt vackra i form. Sommarglädje finns i dricksglasen. Blommigt. Färgglatt. En karaff som jag har passar fint ihop men visst: det kan vara nyproducerat men det överlever jag :)
60-/70-TAL  Berit Ternells stilrena vas ur serien"Reaktor"/UE kom 1970. Rörstrands-vasen i mitten, vet jag inget om men den har fina blad i relief. Lamp-foten, också den från Rörstrand föll mig verkligen i smaken."Fibula" av Carl Harry Stålhane. Kräver lite sladd-fix och en lämplig skärm. Som om jag inte hade nog med lampfötter,va! *suck*
VINRÖTT Nu ska det vispas grädde! Nä, det ska jag nog undvika. Denna tingest ska jag var rädd om. Bakelit-känsla och så fin formgivning, märkt: "Maineck" För en Selma.När jag sökte efter lite ursprung hamnade jag på en utländsk försäljningssida med andra trevliga ting för hushållet, se här. Gefles lövfat "Rubin" av Percy/Trost är en klassiker.
"EIN MAINECK ERZEUGNIS"
TRIO  En trio tysk keramik att pigga upp tillvaron med :)
KOMPLETTERING  Mina samling av Bergdala-fiskar har fått en till ny vän men herregud, hur många storlekar och färgsättningar finns dom i? När gjordes dessa fåglar med smält glasmassa? Det finns ju en uppsjö av dessa på loppisar med upphäng eller i tavel-form. Var det något man gjorde som hobby i hemmen eller? Katten är en sparbössa. Vilken fin uppsyn! Nu står den bland dom  övriga i kattfamiljen, på teak-radion.
MER KOMPLETTERING En mugg ur Mari Simmulsons "Musca", snipa och sockerskål från tyska "Thomas" och en till engelsk te-mugg, i-fall-att,,,(ja, jag har ju en del)
SMÅTT  Reijmyre-ljuslykta, en till gräddsnipa med okänd bakgrund, en knottrig ljusstake (Fåglaviks glasbruk har bloggaren FORM55 upplyst mig om, tack!), "Reffla" och ett Erik Höglund-askfat.
MERA GLAS  Hyacint-vaser och en finfin glasvas från Åseda.
MURRIGT?  En fing:rig ljusstake med tyngd och i gråblått glas har här fått sällskap en Rörstrand-kaffekanna: "Amanda". Dekoren är ritad av Christina Cambell och kom 1968 för att vara kvar en bit in på 70-talet, i produktion. Investering för mina koppar i köksskåpet. Hela 50 spänn!
50-/60-TAL  Gunnar Ander:s Hus-katt har fått vita tassar! Ska det vara så eller har någon ersatt de svarta kulorna? I "Ritzi"-fatet (Gunnar Nylund/Rörstrand) har en  import-märkt porslinsbaby i pyjamas, hamnat. Fickjournalen var en svensk ungdomstidning i miniformat som utgavs under 40-talet till början av 60-talet. Filmstjärne-reportage, musikrecensioner och romantiska noveller lockade till sig en stor skara tonårsflickor,,,
ONÖDIGT  Kan det vara att man urskiljer ett fågelpar i det röda glaset? Hur som helst behövde jag ju inga fönsterlampor och ändå fick de följa med hem...med kapade sladdar,,,
KOKBÖCKER  Cirkeln är sluten - bokhyllan full. Nä, nu blir det inga fler inköp pga. utrymmesbrist.
BLOMMOR  Det är inte länge sen jag köpte assietter ur Rörstrands "Anemon" men jag kunde inte motstå dessa 5 för 50-lappen. ;) Duken har jag funnit en signatur på: Brit.B. Så mycket sommar, eller hur?!
MAT  Hemkunskaps-bok för årkurs 7, från -63 (ursäkta blänket i boken) ,,,och en orörd receptbok. Dax att fylla i favoriterna!
60-TAL  Hylands ABC-bok kom ut -66, mitt födelseår. Den såldes till förmån för världens lepra-barn inom ramen av Radiohjälpens verksamhet. Där kan man bla. läsa om G med illustration:  "Glesbygd är en en trist miljö - ensam får man stå i kö". Så tidtypiskt. Haha! En reklam-skiva för "Tor-Line" ligger snett under och så har jag blivit ägare av en härligt citrongul retro-vattenkanna.
DAGENS RECEPT står på kartongen till den svenska varianten av kaksprits."Spritskransar" Tant-kaka som man minns,, Ja,hur många minns inte den från mormors bakning?
GARDIN - längder som jag köpte på "Holmens marknad"/Göteborg.
NOSTALGI  "Mecki - storrökaren" hittade man i barndomens Hobbex-katalog. Små cigaretter följde med och den lille figuren puffade på finurligt. En Albyl-ask i orange plast passar väl fint i kökets medicinskåp!
BRICKOR  Josef Frank-brickan blev min för en Selma hos Smyrna. Nice price, indeed :) Den vänstra av småbrickorna ska nog ha en kupa men den går nog bra att servera någonting rakt av!
TEAK  (och trä) En mycket stilig osthyvel "Singoalla" i förpackning, från Nilsjohan och en Selma betald. En större strö:are, roliga kork-figurer och en våldsam Flinta-snubbe med träpåken i högsta hugg.
GLASVASER  varav två signerade. Fina att ha i grupp.
PLAST  Dom ljusgula skålarna "Vispi" (melamin) från SM-plast, kom 1951.Fanns i 4 färger och tre storlekar. Design: Kajsa och Nisse Strinning. Den blå burken med vitt lock känner ni nog igen. Plastskålarna i lime-grönt och syren påminner om en sockerskål som jag har. Tre konformade fötter under men om de är gamla vet jag inte. Färgerna känns ganska moderna. Underlägget i rutigt Perstorp behöver väl ingen närmare presentation?! :)
ENGELSKT  "Carnaby-street" i en textil variant. Yeaaah!


I nästa inlägg, del 2, så blir temat: JUL. Vad annars?! *ler*
Naturligtvis kunde jag ju inte låta bli rota i textil-korgarna. Eller att köpa tomtarna, som låg kvar på borden eller i hyllorna - de som ingen ville ha. Många bilder väntar i kameran,,,

Nu har jag tillägnat en del av min lediga tisdag att få ihop dessa rader. Phuu!
Tid inne att jag äntligen ta mig an och inviger min "Amanda" samt beställer därefter tågbiljetter till Arlanda - nu när SAS verkar ha överlevt krisen så att jag kan flyga upp till Västerbotten å  mamma,,,

Psss,,, på tal om "Carnaby street" - orkar ni 8 minuter?