03 januari, 2014

Gott nytt år med favoriter från 2013 och julklapparna!

Årets sista bild i mobilen blev även slutvinjetten på min Facebook-sida. Inte direkt någon större nyårskänsla kanske men en december-vy över den lilla sjön Tisken som Falu-ån mynnar ut i. En sund promenad och en vacker dag var det - något annat än dagens väder med tjock grå dimma, en sådan dar dag man vill helst hålla sig inne och slappa. Och surfa på datorn.

Och så har det blivit 2014.
Inga nyårslöften har jag vågat mig in på. Körkort-tillståndet gäller två år till men förhoppningsvis blir det ett steg närmare med teorin för det känns lite ansträngt om att tigga till sig skjuts överallt. Inte allra mist till jobben, affären eller loppisen. Andra spontana infall får lov att planeras - tragiskt när man närmar sig 50.
Körkortslös ja, där har jag faktiskt något gemensamt med Lasse Åberg och Malena Ernman.(,,fick man veta i säsongpremiären av "Stjärnorna på slottet"). Fast det är väl en klen tröst.
 Det finns faktiskt andra saker som är mer lockande framöver; Göteborgs filmfestival, Älvsjö Antikmässa (där man får träffa andra retrobloggare i samma veva) och så körsbärsblomningen i Japan,,,
Jag fortsätter nog att spendera pengar kulturellt, vara på resande fot och gå på fyndjakt i loppis-skogen. Det får bli mitt nyårslöfte. Det ger livskvalité, tycker jag :)


Januari månad.
Min första gröna jul i Dalarna har jag fått känna av. Märkligt. Norrlänning som jag är. Vintern ska vara det där vykortslandskapet med snötyngda grenar och spark-före. Inte en lätt frusen gräsmatta.

Bilden till höger kommer också från mobilen men låt mig se,,,kanske tog jag den i november. En tidig morgon så stod nämligen herr Snögubbe med Snö-barn utanför porten. Så där lekfullt glatt över vad barn kan hitta på när det töar ute.
Men det var då - så är det inte nu, nä. En vissen morot ligger nu kvar som en bort-tinad påminnelse, på marken. Tack för besöket - hoppas Herr Snögubbe återuppstår igen. Än så råder den gröna vintern,,,


Det är populärt just nu bland retrobloggarna att berätta om fynden från året som har varit. Fem eller fler favoriter med fri tolkningsrätt. Fynd kan ju vara det där lilla som ger mening också. Inte bara ekonomisk. Fynd för kompletteringen. Och kanske inte bara fynd utan en uppskattat gåva.
Jag satt och tittade igenom årets inköp här på bloggen. Jag har varit lite lat av mig för det blev bara 40 inlägg i år men så resonerar jag också att det ger ju chans att ingen går och missar något heller. Varannan- dags-inlägg är inte min melodi. Och inte heller Instagram. Inte än. Och det är jag väl ensam om? Skapandet lever mer kvar i en blogg, känns det som. inte lika snabbt passerat. Får se om jag ändrar den inställningen.
Hursomhelst var det jättesvårt att gallra ut några favoriter. 2013 var verkligen småsakernas och pryttlarnas år för mig. Nästan inga möbler. Loppis-svängar på Västkusten och lite uppåt Hälsingland. Men inget sådär wow förutom:

ÅRETS LAMPA:

Förhoppningsvis går den att fixa till - just nu är lite shabby-chic-känsla över "Grasshopper" som Greta M.Grossman designade i slutet av 40-talet. Denna Bergboms-golvlampa stod övergiven efter horder av besökare i en loppis-lada i dagarna 2 utanför Falun. Med det skicket ville ingen ha den. Priset därefter, 20 kr,,,
ÅRETS FRUKT:


Ingen var intresserad här heller - sista minuten på en PMU-dag i Leksand. Men det var jag. Hade hittar tre tallrikar i Göteborg och ville ha fler och nu så var det en drös mitt framför ögonen! Lisa Larsson gjorde "Astrakan" för Gustavsberg  kring -59.
ÅRETS DJUR:


Oj, vad svårt att välja! Varje loppis-runda har inneburit något "djuriskt" och har blivit som ett tema-inslag i hemmet men så fastnade jag för denna lilla klumpiga varelse. Vet ni vad det ska föreställa? En lejonunge i Mari Simmulson:s händer. Då hon var anställd på Gustavsberg visst, tillverkad någon gång under 40-talet. Och jag är född i Lejonets tecken ;)
ÅRETS HÖGTID:


Så mycket småplock av jul- och påskdetaljer som jag har kommit hem med! Porslin-hönor, stringtuppar, juldukar, import-tomtar, ljusstakar,,, men på väg mot Rättvik så Låg Jerry Roupe:s "Tomteparaden" för 30 kronor i hyllan. Perfekt skick och en färgnyans som jag inte hade. Det fick bli representanten men om jag kollar bättre i blogginläggen så finns det konkurrenter,,,
ÅRETS VAS:


,,,får bli Hjördis Oldfors festliga" City" (Upsala-Ekeby) - 40 kronor på invigningen av PMU i Leksand. Den passar fint in i en liten samling av keramikgods med symmetriska mönster som jag har på ett skrivbord i hallen.
 ÅRETS KÖKSDETALJ:,,,har jag kanske inte den största användningen av just nu då jag har 70-tal i köket och orange-rött men frestelsen blev för stor när "Gula huset" på Gruvgatan öppnade för säsongen. Jag blir så matglad av att se tiden på denna "BISON"-tillverkade köksklocka - undra varför? ;) ÅRETS FÄRG-KLICK:

,,, vågar jag knappt använda och inte ens att diska men visst ska jag duka upp framöver med Bo Fajans-tallrikarna "Labyrint" av Berit Ternell. Lite mer än en guld-tia/ styck. Erikshjälpen i Dala-Järna levererade den dagen och jag gick som på moln till kassan. Ja, jag tror att jag blev faktiskt lite hög på kulören,,, men det missbruket lider jag så gärna av :)
ÅRETS TAVLA:
 
,,, är väl att jag vet inte vet vem som har gjort trycket eller hur gammal den är men däremot visste jag att den skulle passa i sovrummet. Och det är bara en stor textil-tavla som fick stå i ett källareföråd ute på Hissingen ett bra tag innan hemkost.
ÅRETS GÅVA:


,,, känns som att man vill dricka kaffe ur en solig sommarmorgon och njuta av grönskan på tomten. Av en bekant så blev jag Stig Lindberg:s-erfaren då hon ville ge mig sina "Prunus"-kaffekoppar. Dom finns i nyproduktion så vitt jag vet men jag tror att dessa har åldern inne. Dom tillverkades från -62 och en bit in på 70-talet.Nu när jag ser dom på bild så känns det som att jag vill nog ha mer ur serien,,, gillar den blåa färgen,,,
Årets loppistrend:

,,, "mera djur i hemmet!"  Trots att jag har 4 levande; nymfparakit, dvärgpapegojor och en elak ciklid i akvariet. Men de skräpar inte ner och besparar byte av vatten. Praktiskt. :) Här på bild SYCO-fåglar, Dagny Zachrisson-katt,Nittsjö-katt och en firre från Gabriel.
Årets fråga:

,,, kommer det att bli mera klarglas hemma hos RETROknoppen? Den frågan lämnas obesvarad  - har inte kommit över chocken att jag har fått mer av den varan nu. Det trodde jag inte; färg-älskare som jag är. Jag har redan invigt min stora Orrefors-vas av Ingeborg Lundin. Skön formgivning.
ÅRETS GÄST-INLÄGG:


,,, gjorde Televinken när han minglade som RETROvinken bland mina påsksaker och prylar. Tack för din medverkan. Nu är den idén avverkad! Men ska jag förresten avslöja något? Jo, I dag ringde en större veckotidning om ett kommande inslag - då kommer jag nog att göra visningen själv,,, *blink*
                                              SLUTLIGEN: JULKLAPPARNA!

Jo, jag får än julklappar. Det måste jag erkänna. Jag älskar julklappar! Det är ingen riktig jul utan julklappar! Men det är ett ålders-problem. Många som har kommit upp i åldern slutar ge varandra eller satsar pengar på annat.
Och vad ska man köpa till dem som har redan allt, behöver inget mer och är jättekräsna,,,? Mina föräldrar har gjort det enkelt: jag får pengar. Och sen köper jag åt dem, från dem, till mig. Så blir det alltid rätt.

När jag var liten så låg det sedlar innanför plasten på Aladdin-asken. I början var det som magi hur de hade hamnat där. Och uppståndelse. Grann-flickan på andra sidan vägen var också ett barn som fick många klappar, HÅRDA klappar. Ja, det var ju dom som var roligast. Och när jag minns tillbaks så jämförde vi barn med antal och innehåll. Det fanns nog en lätt mallighet om man hade något att visa efter julafton. Så jag är inte förvånad över att jag har blivit den materialist som jag är HAHA! Lite mallighet sitter det nog kvar när nu dagens RETROknoppen  skall visa vad som kom med tomten (som föga överraskning).

Dammsugaren är inget jag visar upp men det var verkligen behövligt då det skedde dagarna innan jul då min klar-röda gick å dog mitt i städningen och vaknade inte till liv igen. Det blev till ett besök på SIBA.
Beställningen på "Lilla Fridolf-cd/boxen" är gjord, bara att hämta ut. Det blev en annan julklapp. Jag är barnsligt förtjust i svart-vit underhållning och det kommer nog att bli Pilsnerfilms-boxen och ett antal Nils Poppe om ekonomin tillåter framöver.
Sen kommer bilderna.
 
En "Vegeta"-kastrull av Esteri Tomula för Finel. En sådan där fin emaljerad sak som verkligen gör matlagningen glad och den får gärna stå framme på spisen för beundran. :) Sedan inspirerades jag av bloggen "Gilas Grotta" vad hon hade köpt på HEMTEX dagarna innan jul. Sven Fristedt:s: 80-talsrelik" Frutto" som hade återuppstått som bla. påslakanset! Fast det bryter mot stilen vad jag har haft tidigare i min gamla sovrumsstil så kände jag för något riktigt jule-fint. Och så blev det!
En trumpetande string-figur ska förena sig med tre andra vänner från danska Bonfils.Och är det här inte lite kitsch-varning så är nästa i raden det,,,
,,, en sådan där snurrande lampa från tidigt 50-tal och tillverkare Leech. Jag har "Skogsbrand" sen tidigare men modellen är nog mer sent 60-tal - den här är äldre och passar bättre in. Så nu blir det till att se på det rogivande vattnet  från Niagara Fallls.
Sist men inte minst blev det julaftonens fina present från matgästen. Kan det vara så att det finns en uppmuntrande när man får ett stort "saftglas" av Johansfors och Bengt Orups härliga glasservis "Party" - att man ska börja samla eller? Aja baja - inte snällt för jag har ju glasassietter och enstaka glas,, (titta in hos FORM 55 - så ser ni vad som väntas om man vill komplettera. Ska jag unna mig det sista av julmusten och sen lyssna på Mats Olssons orkester? Kanske det. Mina jul-singlar har fått ett eget fack i hyllan - just över julen. Ja, det är en samling i den lägre prisklassen,,,