13 juni, 2012

"Nä, jag är ingen romantiker,,,"

Bakom min soffa har jag två tavlor. De är inga konstverk, inte ens färdigställda. Ja, tavlor är väl att ta i utan bara skisser i akvarell, på hård papp.  Det är nog få som har tänkt vad som står där på golvet.

Det är den okända ambitionen. Någon som signerade med "Lindèn" och som hade kontakt med ett veckotidningsförlag. Skisser som kanske blev bakgrund till en stunds undanflykt för läsaren, en novell om otrohet, djup kärlek och ett sorgligt farväl. Romantik och ögonkast. Vem var hon/han som illustrerade?
Kom bilderna med i ett publicerat nummer? Man blir nyfiken,,,

För mig är detta en liten tidsdokumentation. Kanske tidigt 60-tal.
Kläderna. De tillagda frisyrerna. Han och hon. Relationerna.
Inspiration från ett en flygplats. SAS gör reklam. En väl skuren kappa och en väl knuten slips.

Brasan knastrar under mötet framför öppna spisen. Avslappnat och ömsint. Han röker pipa. Pressveck. Hon vill inte släppa taget,,,

"Två slår den tredje" Avsnitt 6.
Någonstans i Stockholm var illustratören verksam.


Jag hade en tanke när jag köpte tavlorna för en ringa penning. Kanske rädda dom till eftervärlden eller att försöka sätta upp dom på väggen, trots sitt slita skick.
Men var fanns det utrymmet?
Alternativet var källaren. Eller en synlig vinkel bakom soffan, lutandes mot elementet. Jag valde det senare alternativet.


Så när du hälsar på hos mig så kan du se: Hennes passionerade ögon och Hans något strama min, mitt i folkvimlet,,,

Står det "Kärlek gör svag"


,,,eller när Han har något viktigt att säga till Henne men inte riktigt får fram orden.

Om du tittar snett över axeln och ned,,,

Filmtips:

"Handling i Breakfast at Tiffany’s
- En romantisk komedi baserad på Truman Capotes roman med samma namn. Holly Golightly är en charmerande excentrisk playgirl i New York City som är fast besluten att gifta sig rikt. Till lägenheten ovanför henne flyttar en författare som "sponsras" av en förmögen kvinna. Han blir genast betagen av Holly och gör allt för att få henne att inse att han är den ende rätta för henne. Med Henry Mancinis Oscarsbelönade musik och Mancini-Johnny Mercers Oscarsbelönade sång "Moon River".


Saxat från http://rstvideo.com