06 mars, 2013

Bellis och termos

Förra måndagen så hade jag mitt uppdrag som kontaktperson. I strålande väder åkte vi ut till Sågmyra, dala-orten som är främst känd  för Tidstrands yllefabrik som producerade filtar, plädar, garner och tyger.
Den pampiga tegelbyggnaden hade som mest 800 anställda kring 40-talet men efter nedläggningen 1976 så har den röda tegelbyggnaden slumrat en Törnrosa-sömn och invånareantalet halverats. Räddningen blev att "Lager 157" etablerade sig där och nu har det vuxit upp ett antal affärer runt omkring.
Nåja, efter att vi hade fikat så  passerade vi den lilla antikaffären som ligger vägg i vägg med Tidstrands-museet. En litet krypin med hyllorna in på kroppen som gjorde att det blev ett snabbt besök för det fanns ju risk att riva ned något i förbifarten. Både för mig och han som jag är kontaktperson åt. Inget var av intresse där direkt men just innan vi tänkte gå ut så föll ögonen på ett fat som låg lite skymd till. 
Då kom jag på att det hade jag nog sett förra året också på samma plats,,,skillnaden var nu att jag köpte det: något från Karlskrona porslinsfabrik, nämligen Eva Blahds evigt populära "Bellis".
Ett uppläggningsfat antar jag att det är. Ok, det var inte loppispris men just över 100-lappen kände jag att jag kunde avvara - att bara se på dekoren får ju en att längta till sommaren! Det kändes iallafall rätt denna dag. :)

Tekannan däremot är en Tradera-vinst. Det var ju inte länge sen jag hittade några delar ur denna Rörstrand-servis, okänd till namn.
Stundens ingivelse men en mycket trevlig sådan.
Bör noteras att innan denna bloggs grundande så ägde jag bara en kanna,,,och en till prydnads.De har blivit fler,,,












Våren är på annalkande, takdroppet inger förhoppning och jag känner att jag behöver få lite ordning och reda ut i RETROknopps-kaoset.
En start är med besticken som ligger och trängs ska få mera space. Det är ju bra att extra besticklådor finns ofta i parti å minut. Sitter dom gamla etiketterna kvar är det ju extra kul.

Mina kära LP-skivor har jag dessutom äntligen burit ned i källaren. De har stått bakom stängda dörrar i bokhyllan och visserligen är det ju kul att minas tillbaks till 80-talet ibland men det har blivit mer CD och Spotify på senaste tiden,,, Sanningen är dock mer att jag behöver utrymme för senaste inköp. Lättillgängligt ska de vara dessutom och bokhyllan var sista utposten,,

En signerad Erik Höglund/Boda-vas hittade jag på Röda korset förresten, häromdan. Ja, det är sällan att det blir något därifrån men jag värnar om tanterna och försäljningen där och det gjorde att en termos fick också följa med ut: 10 kronor för den.
Den är ju en riktig klassiker i sammanhanget: "Termic" av Stig Lindberg/Gustavsberg från slutet av 50-talet.
 

När jag kom hem så blev det att rannsaka sig själv. Behövde jag den egentligen? Ärligt, visst kan man få för mycket av termosar? Jag skulle få det bekräftat,,,

Jag har en annan utpost i köket, skåpet ovanför kylskåpet. Jag brukar inte titta in där så ofta. Det tillhör det förflutna då bruksplasten fick ett litet uppsving, Thomas Lindblads plastbok var fantastisk och mitt färgbehov stod på topp.
Nu blev det aktuellt att titta efter vad som dolde sig där.
Jo, 70-tals oranga termosar fick jag ihop till 7 stycken,,,







 
,,,och av den äldre sorten blev det några till. Där ibland Bregers "Signatur" med Jakaranda-handtag från Husqvarna Borstfabrik (som såldes för 39:90 1962 - det motsvarar mer än 400 kr i dagens värde)som fick komma in vardagsrummet.
Skaraplast knubbiga modell "Kaffemoster" kom ett par år tidigare.

Den flätade tv-kannan som jag naturligtvis inte var kunnig nog att förstå att det var fel kork till, syns på bild och en till Skaraplast: "Rödluvan"är komplett men så har jag ju Sverigeflaskan från June, som ännu saknar ett helt gult lock. Och en till "Termic" - den hade jag glömt bort!




 
Hur många små samlingar har jag undanstoppade? När kommer de fram i dager och här på bloggen? 
I helgen införde jag ett tappert loppis-stopp och prioriterade mitt hem istället. Ibland måste man ju se över det man har redan. Vet du hur det gick? Ja, resultatet ser du till höger:
Gardiner lagom till påsk. För sovrummet.
"Jag skulle bara följa en kompis till "Blue Corner" för att titta på tapeter till den kommande lägenheten!"

Ja, nog är man omöjlig! Jag har lika dålig karaktär där som med de fatala försöken att banta,,,när mycket är ju så gott.