24 december, 2012

Julhälsningar från sovrummet :)*GOD JUL*

Man blir trött av att dra kundvagn. Speciellt dan innan julafton - vid 5-tiden på eftermiddagen. Köbildningar utanför ICA-Maxi, köbildningar vid charken, köbildningar vid kassan. Tur att det finns självscanning,,,men fick jag med mig allt?
Efter att ha bokstavligen tryckt in maten, i mitt redan välförsedda kylskåp och ätit i mig något snabbt och lättlagat somnade jag på sängen,,,,zzzz.
Och ni vet ju känslan att vakna upp,,,efter sisådär 45 minuter, halvt bedövad i skallen och ska till att åstadkomma något mer väsentligt än att sova bort dyrbara timmar.

Grannen vill ge mig inlagd sill som en liten julgåva. Hon är snäll. Går upp och sitter av lite tid.  Hon vill ju prata mer om ditt å datt än vad min tankeverksamhet klarar av just nu men för att inte verka vara oengagerad försöker jag ändå sjunka ned i fåtöljen utan att visa en minsta julstressig rynka i pannan. Ja, för nu är den ju här, julaftonen,,,
Har inte packat in julklapparna än - det tar jag i morgon. Har inte förberett skinkan - det tar jag i morgon  och städning? Vill inte se mig om kring: jag som hade det så välstädat häromdan!

Och så ville jag ju skriva ett inlägg! Med start vid 23-tiden, lite snabbkaffe och lite bakgrundsljud från tv:n sätter vi i gång!
                                                                      * * * * * *

Ja, var ska jag börja om inte med att jag var med sällskap på loppis till Hedemora i helgen. Tung snö-bildning på vägbanorna, den dagen. Det finns ju tre ställen att besöka, på gångavstånd. Eriks-hjälpen kändes dock lite urplockat så den där wow-upplevelsen kommer nog efter nyår,,,
I bakgrunden, står en Atterberg-vas/ Upsala Ekeby som tillhör serien "Vesuv" som tillverkades 1960-61. Kände igen den då en god vän hade köpt någon annan del nyligen och vad vore inte bättre att ge bort till så han  får komplettera?! Insidan av vasen har en rödaktig mystisk färg,,, Den främre vasen heter "Ibiza" Ganska trendigt namn på en serie eller hur?  Efter en titt på Grödinge antiks hemsida så ser jag att fjärran platser var tidstypiskt representerade i hennes keramik-serier: Java, Bengali. Manhattan, Cadiz,Palma; Rio. Men visst ja, vem var det som hade gjort den? Jo, Hjördis Oldfors, sent 50-tal. Vad trevligt om man hittade skålen också,,,! 40 kr betalade jag - garanterat prisvärt.
Jag gillade mönstret på blomkrukan,,,
,,,och under stod det svagt Rörstrand. Det gör inget att den är lite kalkangripen för den blir finfin med ett svart blomfat. Kan det finnas någon upphovsman/kvinna till denna stilrena kruka? Tyckte om formen sedan, på ovanvisade glas och köpte dom. De känns ganska retro- men med noll koll så är det bara en gissning. Besticken var ganska enkla men det var färgen jag ville åt ;)
Små-sakernas tid är inte förbi  :) Små ljusstakar, kanske Gullaskruf? följd av en reslig string-giraff och så en trio string-isar för små granljus. 15 kronor för dessa. Grisen tycker jag är gulligast!
Och några julgrans-prydnader som ingen ville köpa där dom låg vid kassan samt en tomte med ljushållare som kunde jag inte motstå.
Den högmössade tomten  påminner om en kotte. Den är rätt känslig."Kotte-bladen" tål ingenting. Det står EL eller EW under den och jag kan inte tidsbestämma den men det spelar ingen roll - jag har redan en liten variant som nu får en större kompis! Ljusstaken i plast må ej vara komplett (för en prislapp satt över något som skulle kanske vara spår efter en tredje tomtenisse) - mycket charm ändå. Den färgglada grisen med hängöron är signerad BOWA.
,,,men det blev en BOWA-vepa att glädja sig åt.
Glest bland juldukarna,,,


Välkommen in i  sovrummet!

Det har inte mycket yta för att rymma en fullstor gran. Fåtöljen som brukar stå där hamnar nu bredvid den andre, sängen knuffas en halvmeter åt sidan,,, Dörröppningen som jag står vid existerar inte för bruk. Där har lådorna hamnat som är över men de har i sin ordning blivit nyttjade till att fyllas ut med diverse undanplockade prydnader. Dolt av jultextilier.

Ja, så är det. Min lösning då man inte har alltid medhjälp:are till hands. Som ni ser så går jag längre tillbaks i inredningsåren här men jag gillar att blanda. Och jag är inte mer religiös än att jag gillar oljetryck och gamla Jesu-motiv. Att jag får plats med lite jul är ändå otroligt,,,men att få ängla-ull i sängen känns inte skönt!

,,, å fåglarna vakar högre upp,,,
Röda flugsvampar bland grenarna,,,
,,,kedjor och klockor,,,
Den här clownen är nog den käraste av allt, i granen. Den är ett barndomsminne som följde med i en liten pyntlåda efter mormor. Inte vacker kanske men personlig. Och jag gläds varje år att jag inte sabbar till  det så att den går sönder. Så skört glas,,,så många minnen.

Pråliga bollar,,,
,,,slitna tomtar.
,,,och ännu mer fåglar,,,
Änglarna finns också närmare topp-stjärnan. Den ser väl inte ut så mycket för världen. Släckt är den ju benvit men tänd lyser den klassiskt upp. Har satt in en lågenergilampa så det inte bränner i plasten. Jag har försökt att gömma den ganska grova bruna sladden bland grenarna. Och att inte överbelasta. Bara en konst att få topp-stjärnan rak, är det.
Glitter,,,
,,, gamla smällkarameller,,,
,,,och en julgrans-hälsning:Bakom granen fortsätter en skara ljushållare och tomtefigurer. En del: import-märkta. Ljusstaken är en av våra klassiker som man ofta ser på loppisborden, vid juletid. Snideri, tradionellt, rustikt. Ringarna kring ljusen har mattats av med åldern och dom vita hylsorna tenderar att spricka men jag är glad så länge den fungerar. En liten loppistavla för en femma visar svagt små tomtar bland grenarna. Ett ofullbordat verk. Men så här i ljusstakens sken så blir det ett litet speciellt blickfång.


Julkyrkan köpte jag på kommunens "Ta-till-vara" Ett sånt där hemmabygge. En glad och färgrik karamell tack vara de färgade plastfönsterna. Tyvärr verkar plastfolien gå sönder mer och mer så inför nästa år, blir det reparation!


,,,aldrig har kyrkan varit så välbesökt.
Bonader har jag men i år valde jag dessa!
Så denna vy vaknar jag till då timern slår i gång på morgonen,,,

,,,jag känner mig aldrig ensam,,,haha.
På nattduksbordet, ovanpå bakelit-radion.
En kalender lutar mot väggen,,,
Mina "tvillingspeldosor"spelar "Stilla natt",,,
,,,och är det sista jag ser när jag släcker bordslampan och ställer klockradion.

                                 ** * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

  Jag har ingen Aladdin-pralinask  till mina läsare att bjuda på men hittade detta amerikanska
 "Youtube"-clip:
                              


33 kommentarer:

 1. Vilket formidabelt julinlägg!
  God Jul, för tusan!

  SvaraRadera
 2. Tack å tack å detsamma! Du är då en tidig en - morgonpigg eller kryper det julafton i dig? ;)
  Ska försöka att gör en så trevlig och matig kväll för gästerna!

  SvaraRadera
 3. GOD JUL!
  Vilken julstämning man kom i av att få titta runt hos dej! Loppisljusstaken i plast blev just den som kom att stå på mitt bord i köket, så jag kan tala om att i mitten ska ligga en nisse i grå tröja röda byxor, säkert kan du få tag på en o klistra dit. Finns en ljusstake med änglar i liknande modell- den skulle gärna få hem hos mej.
  Gillade kyrkan din och strömmen av kyrkbesökare
  var gigantisk. Ljusstake av den sorten hade man på bänken då man gick i första o andra klass.
  Bonader har jag stod det och om uppslag någon gång tryter tror jag många med mej skulle önska en få se fler. Själv har jag satt upp några bla
  en Jerry R som du kallade för handduk i annat inslag. För en femma på loppis. Lustigt att man blir extraglad när det är billigt kanske för man då kan handla mer.
  kerstiniretron

  SvaraRadera
  Svar
  1. God fortsättning och tack!
   Jag ante mig att det skulle vara en till i mitten : om du råkar se en på nätet så får du gärna länka den till mifg så att jag får se hur tomten ska se ut.
   På min tid var det en röd kul-ljusstake som gällde. Den stämmningen som rådde i klassrummet var magiskt.Nedsläckt sjöng vi en psalm eller en julsång.Magistern läste högt. (det här var i låg/mellanstadiet. Som du ser, har jag dock slut på utrymme,,,kanske kan jag reducera någon "dublett",,,
   Jag kommer alltid att titta på julsaker och att fynda är ju roligast. Har inte råd med några dyrbara tomtar och vadderade julgransprydnader. Detaljerna och "vardags-juleriet" är nog viktigt för mig,,,

   Radera
 4. Jag tror inte att jag sett någon som har så mycket gammalt fint julpynt någongång, mer jul kan det nog inte bli:)!Din kyrka var väldigt fin, allt det andra också förstås. Ha en riktigt GOD JUL!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog ganska vanligt med julsamlare som är mer finsmakare och inriktade än mig,,,som har gigantiskt utrymme och ordning. Jag köper ju bara det jag har råd med och fyndar,,,bland allt annat jag drar hem!
   Men nu är det faktiskt så att jag får prioritera bort vissa julprydnader när jag tar upp - har flera adventsstjärnor och ljusstakar, på lager. Två till julkyrkor ligger nedpackade,,, Allt är inte perfekt skick. Men jag åker på en tidsresa i lägenheten och myser när det lackar mot jul :)
   Trevlig fortsättning!

   Radera
 5. Vilka fantastiskt fint julpynt! Speldosorna var underbara.

  God jul!
  Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och god fortsättning!
   Ena dosan köppte jag på Tiergarten-marknaden i Berlin. En fantastiskt fin ask följde till och jag lyckades pruta ned en hundring dvs. den var väl inget loppisfynd direkt. Mekaniken sätter sig mellan jularna så att jag tror alltid att den har spelat för sista versen men så snurar den i gång efter en lång stund,,,Den andra fick jag överaskande som present, nämde det nog i ett inlägg tidigare. Kom från Bordsmarknaden här i stan. Just den här tyska importen med änglar och tomtar i plast tittar jag alltid efter på loppisar. Så nu vet du det :)

   Radera
 6. Här fick man sig en överdos av jultingel. Själv har jag inga julgrejer förutom elljusstakarna, men tack vare dig och andra likasinnade så försvinner de bättre julgrejerna på loppisarna med en väldig fart.
  God Jul från form55!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att du överlevde överdosen! *ler*
   Men så är det, det som behagar de ene avskräcker den andre. Det jag vet är vilken ambition som krävs och idog dammtorkning! Jag är dessutom medveten om att med åren så har jag ju några åtråvärda godbitar men det mesta är faktiskt rester i julhyllorna oftast, prydnader som jag ser något charmigt i men inte kanske har något värde. Jag värdesätter så mycket annat,,,
   Ha en riktigt trevlig fortsätting!

   Radera
 7. Som vanligt - ett formidabelt fullsmäckat inlägg! Helt Fantastiskt! Att du bara orkar plocka i ordning allting.... eller. kanske tur att det är några dagar att ta igen sig på efter jul...
  God Jul önskar vi här uppe i Jämtland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är de senaste åren som jag har missat att plocka fram till första advent,,,man är inte lika alert längre. Men jag vill verkligen känna mig spyless till 20:e Knut! Granen är en kvällssysselsättning, en kväll kan jag roa mig att paketera ned tomtarna.
   Jag orkar inte lägga ned min själ på den julen jag har i kapprummet och ha med i nästa inlägg. Bara lite, kanske;) Sanningen är att en av mina allra första inlägg på bloggen var just jul och blev ganska omfattande trots min okunskap, redan då,,,
   God fortsätting på er,jämtlänningar! :)

   Radera
 8. Snart dags att masa sig iväg till jobbet och då känns det lite lättare efter att ha fått se ännu mer av ditt fina julpynt!
  Helt underbart och definitivt i min smak. Tur det finns likasinnade man kan inspireras av!
  God Jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Katrin!
   Välkommen åter!
   Jag blir åxå glad att det finns flera som delar ens smak, det har jag ju definitivt fått erfarna sen jag upptäckte retrobloggarna. Men det flesta i min omgivning tycker nog att det är nog lite konstigt med samlarintresse och att inte bejaka nyproducerade ting. Jag har ju bara en annan blick/ett annat tänk för det.
   Jag blir nog lite nyfiken på din smak - kanske inspireras du till att börja blogga själv? ;)
   God fortsätting!

   Radera
  2. Nja, jag föredrar nog att läsa andras bloggar!
   När det gäller julpynt köper jag det jag gillar, allt från svenska hemslöjds tomtar i trä till amerikansk jul kitsch.
   Värdet är absolut inte det avgörande och det mesta hittar jag på loppis samt Ebay.
   På Ebay kan man hitta helt galna saker och det är ju extra kul med något riktigt udda!
   God fortsättning själv!

   Radera
 9. Ja det där med sparsmakat verkar inte vara din grej:) God jul på dig! /Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alldeles riktigt, Jenny! Nä, hos mig kommer den blonda minimalistiska och industiella stillen aldrig in haha .Jag får deremot fajtas med dammråttor och utrensningskval och ibland undrar jag hur jag selekterar mina synintryck. Det fungerar ju förträffligt med att se helheten med. Och detaljerna. Ja, min blogg tror jag visar det åxå :)
   Ha en trevlig fortsätting!

   Radera
 10. Efter att ha fått "titta" in ditt krypin så känns det som man själv bor väldigt minimalistiskt. Men allt känns ändå väldigt gediget på nåt sätt...good old style mao. God fortsättning på dig!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att du syftar på på det gedigna i sovrummet:) Där är verkligen old style,,,
   Ibland undrar jag hur känslan hade varit om mina 73 kvadrat var ljusmålat och sparsamt,,,jag skulle nog kunna dansa fram och ha betydligt större tillställingar hemma. Haha. Men det är väl en prioriteringsfråga. Föremålen talar hos mig. Allt har sin mening. Förhoppningsvis kommer jag att visa mer av lägenheten :)
   God fortsättning för dig åxå, Gittan!

   Radera
 11. Oj så mycket fantastiskt julpynt! Trodde att jag hade mycket men det är ju ingenting..... God jul och se nu till att ta hand om allt fint!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God fortsättning, Ulrika!
   Mycket vill ha mer, heter det ju,,haha. Nä, jag känner av mina begränsningar. Att flytta runt på övriga prylar och stoppa ned den i julkartongerna samt förvara kartongerna i lägenheten utan att de inte syns så mycket, är tidskrävande. Och den här tiden har man visst inte som heltidsanställd man är.
   Bara en boll har gått i kras för denna gång, jag ska försöka att hålla det så. Jag hatar att klanta mig!

   Radera
 12. Du har så sjukt mycket tomtar att det är inte klokt! Tack för att du visar upp dem men jag vill bara se mer, krypa in i dina bilder o plocka bland tomtarna. Jag ser jättemånga som jag vill hs! Ha en fortsatt skön jul./Ann-Charlotte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är verkligen en glädje-kick:are, Ann-Charlotte! Vi skulle nog kunna plocka hos varandra *ler*. Och du skulle nog vilja rota bland mina bonader å dukar antar jag åxå;)

   Jag undrar om det finns någon riktig julbloggare som har julens prylar som hobby och kan dess historia.
   Jag känner mig helt novis om vilket årtionde och ursprung mina prylar ha. Ingen direkt litteratur har ju tagit upp området kotte-tomtar direkt,,, Tills vidare får vi väl försöka lära varandra :)
   God fortsätting!

   Radera
 13. Fantastiskt!!! God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God fortsätting, Eli!
   "Fantastiskt" låter så totalt men jag gottar mig nog ändå från till nyårsdagen ;)

   Radera
 14. God fortsättning! och gott nytt loppisår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gila! Det önskar jag dig åxå!
   Jag hoppas för min del att kommande loppisår innebär mer kritiskt seende: nytta kontra skönhet,,,att man inte behöver allt bara för att det är billigt (jaharu) och att jag åter kommer iväg på en veckas loppisrunda(trots att jag inte har körkort). Sen skulle det ju vara kul att hitta någon riktig klassiker med sitt vakande öga! :)

   Radera
 15. det som gör din blogg till något än mer extra än många andras är att du svarar på alla kommentarer!
  Hur lilltomten ser ut kan du se hos Teak o orkidee Ann-Charlotte.
  Hon har en bild med plasttomtar och till höger nertill ligger tomten som saknas på nyinköpta adventsstaken- i grå tröja o röda byxor.
  Den tyska speldosan är helt i mitt tycke och hade jag kommit på en sån hade den funnits här också. Har en annan variant, grön ring med 4 små ljusstakar + 4 änglar som spelar, sen kan änglat o tomtar stå på röd eller grön platta, en ängel spelandes harpa har glitterstjärna mellan sej o plattan. Har säkert funnits oändligt i variant av dessa tyska, gulliga plastsaker och hade de funnits nu hade det blivit fler inköp än årets julpynt. Trots jag har pynt i mängder tillkommer ändå lite nyheter- årets blev glasekollon, sen var det lätt att avstå att köpa. Inte ens halva priset kunde locka.
  Tack o lov finns ju loppis att fynda på, fast jag anar att massor av småpynt av trevlig sort slängs innan det når loppis eller kanske till o med där.
  Kerstiniretron

  SvaraRadera
 16. Jag tycker det känns naturligt att svara på kommentarer - det blir mer en dialog än envägskommunikation. Respektfullt som artigt. Sen är det ju en annan femma om det bara är 10 procent som går tillbaks och ser vad jag skriver,,,det får man räkna med.
  Tack för tipset! Du menade den liggande tomten antar jag. Den har jag inte men omöjligt är det då minsann inte. Kan dyka upp inför nästa juls rotande :)
  Den verkar vara jättefin, din speldosa! Jag har en som har tomtepojkar som gör olika saker i en ring kring en gran som jag hittade igen från en katalog från-62 och så den i köket, en 70-talare med tomten vid granen och olika julklappar. Den hade min mormor på köksbordet vid jul. Så speldosor är lite speciellt för mig.

  Du, jag måste le för när jag läste vad du hade köpt för i år "glasekollon", så blev det "Plåtter-mos" för mig dvs. jag fick inte ihop orden. Det uppdagades när jag fick lov att googla,,haha. Men nu vet jag ;)
  Ha ett bra loppisår 2013!

  SvaraRadera
 17. your tree looks wonderful
  love all the Christmas vintage in your home

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, thank you!
   You are the first who write a comment outside Scandinavia!
   I am very glad for that. How did you find me?
   But sorry, i am very bad in english so I wich you a happy new year och hope that you gonna enjoy what you gonna see next year here in my blog!

   Radera
 18. Vilket fint pynt i granen och så många fina tomtar sen...
  Av nyinköpen gillade jag textilierna allra bäst...och gula vasen...och turkos krukan....ja massor med fina grejer som vanligt!
  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Christin!
   Jag har fått hålla igen på julgranspyntet då det blir ofta för mycket av det goda. Men änglahåret är på plats!
   Det är rätt så svårt att ta en rättvis bild på julgranen och dess pynt. Det bländar, reflekterar och detaljerna försvinner.
   Nästa år ska jag se om jag inte hittar sådana där kannor. Har inte tänkt betala dyrt så då får man ha tålamod.
   Hoppas att du orkar hänga med mig in på 2013 - gott nytt år!

   Radera