18 mars, 2013

En liten Argenta-chock!

Jag har blivit liten igen! Så liten i saker så att jag går å köper mig en miniatyr-vas! 8,5 cm står nu bland mina isbjörnar och nu står dom nog och väntar in den silvriga fisken när den ska  lämna Argenta-vasen.
Argenta-serien från Gustavsberg visades för första gången på Stockholmsutställningen 1930 och blev en stor succè. Wilhelm Kåge var den inledande formgivaren men den det här med miniatyrer kom inte förrän på 60-talet då Argentan hade börjat tappa intresse och nya varianter togs fram.
Min lilla vas köpte jag på "Larshans Antikt & Kuriosa" när jag tog en titt häromdan. Där finns nog allt mellan himmel och jord och inom en snar framtid så ska ni läsare få stifta bekantskap med en av mina favoritställen här i Fagra Falun.

Veckan har i övrigt varit arbetsam men efter 25 timmar på jobbet så blev det i dag Borlänge,  Maxim-teatern och "Revyresan". Ja, jag har nog sett ,motsvarigheten till Glada Hudik-gänget, 3 år i följd och njutit av deras bejublade föreställning. Jag blev naturligtvis inte besviken denna afton heller. Man får liksom en extra glädjekick att känna den smittande spelarglädjen svepa genom salongen.
Men för att inte fastna i veckosnacket så får jag väl presentera veckans inköp eller nåja, sen förra blogginlägget.
Här har ni två vaser som jag köpte för en guldpeng var. T.v "Rocket" av Inge Samuelsson finns visserligen i nyupplaga men förhoppningsvis är denna vas av den äldre generationen (om man bedömer de andra vaserna som stod runtomkring bla, den till vänster, en signerad Kosta LH 1331,  alltså Vicke Lindstrand).
Nu har jag 9 stycken större Bergdala-fiskar tillsammans med denna! Otroligt nog, har jag inte än införskaffat något dubblett  - alla verkar vara olika på något vis. På den vänstra sidan har jag ett annan samlar-objekt: dricksglasen med djur-motiv förvarar jag i barskåpet till radiogrammofonen.
Den äkta sanna färgglädjen! Tyska vaser - den större från Bay Keramik.
Vilka varianter det finns i trätuppar! Lika svårt är att veta hur gamla dom är,,, ja, 3 decennium finns nog presenterade bland dessa. Det tror jag.
Ja, jag vet - SYCO-hönan med en liten har jag ju sen tidigare men nu fick jag för mig att famljebanden skulle knytas mer med två till. Köpte dom i Insjön, inte direkt vrålbilliga men lite glädje är det väl att de blev 5 gånger så dyrare på Tradera nyligen. Lite koll har man. Ja, det är ju påsktider och det trissar ju upp priserna,,, 5 stycken äggkoppar i teak gjorde mig inte heller ruinerad ;)
Påskkärringar med retro-stuk och annat plock från hyllorna.
Poserar på klassiskt manér.
Jag kommer nog inte att hinna välja mat från häftet eller hinna läsa igenom boken om köksinredningen 1928 men charmen av hemgjort pynt i riset, idel tupp-konkurrens och en äkta plastig bukett av påskliljor kommer nog att hitta sin plats lagom till påsk,,,
En ny bekantskap som jag fann i Gustavs: Hans Christian Wagner har designat denna,,ja, vad är det? Glas-burk? för Björkshult glasbruk. Han var verksam där från 1957 till 1976 men det är den enda informationen som jag har om honom. Vet du vad det var för glasbruk? En mugg från Stavangerflint blir kanske ett bra ställ för pennor?
OK, en nyproducerad Almedahls visserligen, Brit Bredström:s "Kulturväxter" men en Selma kunde ju inte hindra mig!
,,,och till slut lite påsktextilier som har trillat in,,,Bowa, Buhler,,,

Vet ni vad, klockan börjar närma sig tre på natten. Bäst nog är det väl att sova. Ursäkta stavfelen - dom rättar jag till i morgon,,,när tröttheten slår till så kan man skriva bra konstigt,,,zzzz.