11 juli, 2013

Efter vägenSnart är min semester slut. Det låter väl inte klokt men jag längtar faktiskt lite grand att träffa dom andra på jobbet. Jag har ändå haft händelserika 4 händelserika veckor att minnas. Hälsingland före midsommar och nu västkusten, efter.

Besökte bla. Bovilsgården utanför Torsby på väg ner, Marstrand med sin majestätiska Carlstens fästning stiftade jag bekantskap med (minns någon den där barntv-serien på 70-talet som utspelades på en båt där de berättade spännande historier, däribland om spöket på fästningen - hu, vad spännande det var!) men sen är nog varje stad och ort en upplevelse. Jag vill bara se mer av Sommar-Sverige! Det finns så många platser som man inte har upplevt, så många besöksmål,,,, så många loppisar att titta in till.

Jo, jag hann med ett antal som dom kom i färdriktningen. Och så finns det dessa second-handbutiker - jag googlade mig fram, via mobilen. Fast att stå i kö och vänta in att de öppnar dörrarna,,,nä, fyndkänslan har varit mest på den där hembygdsgården eller den där logen som ovan - en välfylld sådan på Tjörn där man måste rota runt och gå flera valv: plocka, vända och stå på huk tills det känns som att man kommer att när som helst tippa över och få en få en hjärnblödning under ett bord,,,  Och så alla människor man träffar som man kan slänga lite käft med - ja, jag är ju inte så dålig själv. Vilket förträffligt sätt att berika sitt liv!

Såg att det var svart kring handtaget till kylskåpet,,, ja, trycksvärtan hamnar lite här och var. Det blev några kassar till slut med papper att gå i väg med till sopstationen. Nu blir det till att fördela om, placera ut och lägga in dom små fynden. Förstår att Ni är otåliga att se vad jag hittade denna gång så över till bild-raden:


BÖCKER    Nu föll det så att bilderna kom i en annan ordning än tänkt men det spelar nog ingen roll: jag skriver ofta om dessa med många år på nacken. Ibland kan man förfasa sig över den mängd litteratur som kan fastna i en loppishylla eller kassvis - vad fort värdet faller! Fjolårets bok från akademibokhandeln kan hamna ett år senare där och slumpas i väg för en femma. Hur länge dessa hade blivit kvar vet man aldrig. Vem sätter upp gardiner, gör delikata bakverk, dekorerar smörgåsar eller inspireras av goda husliga råd som man gjorde på på 30 - 60-talet? Inte ens jag men vad kul att bläddra i, titta på bilder och förundras. Men vad kikar den där mannen efter, på knä?
KURIOSA  Kanhända att han har tappat något? Jag googlade mig fram att det här är en ask för manchettknappar och andra "små, manliga attiraljer" av Widerholm & Dahlberg. Men min är nog en senare upplaga då den är bara märkt "Lagskyddad W&D". Jag hittade nästan ingenting på Oddevols loppis men en guldpeng tyckte jag att den var värd!
BARNSLIGT?  Javisst, men visst kan man hitta många trevliga detaljer från någons barndom? Och färgerna känns så mustiga. Det luktar lite speciellt om gammalt papper,,, "Barna Hedenhös" från -62 låg nedtryckt li en papperkasse bland slitna biblar, "Tomtepåsen" från -55, innehöll förutom spel och roligheter ett serie-pussel från Bamses skapare Rune Andreàsson och i "Mina idoler" finns både Eva Henning och prins Bertil representerade med text och bild,,,
"PORSLIN"  Jag har plötsligt Dorothy Cloud´s "Neptun"(Gefle) t.v. på mitt vardagsrumsbord! Iallafall i några delar. Dekoren är hennes. Eftersom jag har andra tallrikar med gula inslag så kan man nog mixa sig fram för att gör en trevlig dukning, tänker jag. En tallrik: "Gulli" (Gefle och Helmer Ringström) kan man använda som bullfat och hans "Kryss" kanske kan bli plats för andra godsaker,,,, Jag har nog en svag böjelse för 50/60-talsdekorer,,, En enkel dekor har även uppläggningsfatet Gourmet -  "Aveny" från Gustavsberg, till höger. Stig Lindberg är dekoransvarig här. Men jag hittade ingen bild på nätet men lite bekräftande information från forumet "Antikprat". Inget loppispris här utan en hundring betalade jag för detta.
I KÖKET   De mörkblåa "bolliga" assietterna kommer från Bo Fajans. En svamp-liknande bordslampa ska få byta ut en annan på köksbordet. En emaljerad kastrull med knapp-känsla i dekoren är från tyska "Silit". I en brun bröd-låda från Perstorp ligger en sort av bordsunderlägg i plast och i bakgrunden tittar en plastbricka med skärbräda fram. Den är jag riktigt nöjd med. Den täcker diskhon och skapar på så vis extra utrymme. (och döljer snabbt det som är odiskat,,,hehe) Perstorpsplatta på ena sidan - på den andra mörkt trä. Men företaget som gjorde dessa i Avesta lär väl ha försvunnit för länge sen?
DJURISKT  Pingvinen känns inte som en ny-tillverkning. Hittar inget spår av signatur. Den lilla katten bredvid har bara något som ser ut som 12 på undersidan. Den maffiga kissen till höger är en fin representant från Nittsjö keramik. Den storögda fåglarna på väggplattan hittade jag på PMU i Uddevalla. Den är från Syco och har ett signerat G, på framsidan. Ja, då kan ni förstå att Gabriel-fisken vill nog simma i väg illa kvickt med det sällskapet!
LITE SMÅTT   i överkant. Ett gulligt lamm har blivit vän med import-tomtar och Lisa Larson:s Tvillingpudel från serien "kennel"(1972). Men tro inte att jag blir en hängiven samlare! Jag är inte någon större fans av hennes djur-serier men hamnar de i vägen så kan det gå an. Om ni förstår vad jag menar. ;) En textil med en tupp på språng lyser nog upp till påsk! (Buhler)
BRODERAD KONST   Jag vet inte när det var populärt att brodera dessa tavlor men visst får man sina retro-vibbar! Fiskar-hustrun med dagens fångst och barnen som leker i vintrig trädgård,,, Kostade bara tian. Kanske var de färdiggjorda för att spännas upp på skiva? Inte vet jag.
FINT PÅ BORDET  En lövformat fajans-fat med studiohand från Gustavsberg övre t.h. Formgivare Stig Lindberg/ fajans-målare Marianne Preissler (om jag inte misstar mig på dekormålar-symbolen). Ett litet grönt löv-fat "Löva" av Gabrielle Citron-Tengborg/Gustavsberg, Askfat ur serien "City" av Mari Simmulson/ Upsala Ekeby och så en helt okänd vas. Ingen signatur eller etikett men jag gillade formen ;)
SVART och STRING   Trä-ljusstakarna för en 10 styck, string-kycklingarna likaså.  En ljusstake med upplysande lila köpte jag i Ekshärad medans damen i keramik fanns i monter på Myrorna i Trollhättan. Hon blev en av resans dyraste inköp men vad gör väl det: hemma så hade jag ju en liknande väninna till henne!
SVART I DETALJ  Den tyska keramik-tuppen till höger har jag en ok-bärande dam i men kommer inte på just nu i skrivandet stund vem som som står som "upphovsman". Den gula Kockums-kastrullen blir ett måste att koka ägg i,,, den blev inte så värst finare hur än jag gnuggade i botten men som sagt, ägg och kanske annat duger gott med denna soliga kastrull. Färg piggar upp till frukosten. "Marianne" poserar på en keramikplatta från norska AWF, ett svängigt löv-fat som jag antar är från Gabriel blir lagomt för Non Stop:en och så något för den med dåliga dryckesvanor:  en karaff med texten"Så festa vi i muntert lag,," :) Jag har ju grogg-glas med festprisar på och då kan det ju inte bli bättre! Från en lada utanför Malung,,,
TYSKT SAMT OKÄNT   Vaser som vill synas, till min lilla samling! Kottevas från Jasba, en spräcklig vas från Strehla och så två okända till höger.
KÖKET IGEN   Besticken rotade jag mig fram till i en loppis-lada och det tog sin tid innan jag fick ihop de till 18 delar. Om man bara orkade så skulle man kunna fynda mer i sådana lådor men det kräver ju sin belysning åxå,,, Vet inte vilket material  som skaftet består av men formen påminner lite om "Singoalla". Kanske en japansk import med god känsla att hållas bra i handen?Och så ett till grisfat!! Jaja, och när ska jag använda det mer än vid jul och när jag har dessutom två andra? Jag får väl servera korv på det då! 1030/11S står det djuptryckt under fatet. För en guldpeng fick jag en fungerande äldre brödrost från Electo Helios så nu är det bara att ladda med formfranska som ploppar ut på sidan och god marmelad (men gud, hur länge sen åt jag sist en rostad skiva?!)Teet kan ju dra i den där Arabia-kannan. Tyckte det var himla bra att insatsen fanns kvar,,, Och sen har vi den där plastbunken från Emsa... Lägre skålar hade vi nog hemma, minns jag -  med samma bärmönster runtom. Undra inte om dom finns kvar hos mamma? Så det var med riktig nostalgikänsla som jag köpte bunken utanför Hagfors.
BLANDAT   Den klassiska SYCO-burken har jag inte sett tidigare med keramiklock och med bokstäverna AL. Det var därför jag köpte den. Oftast är den med ett teaklock eller som mest utan. Ja, jag har nog ett par eller tre utan lock som jag tidigare hade små krukväxter i. Formgivare är Siv Jacobs. På tal om växter så blev det en "Lena" och en "Gunilla" - blomkrukor från Upsala Ekeby. Och på tal om namn! "Linda" står bredvid, grön av avund. Vill bara meddela att hon dvs vasen, kommer från Rörstrand. Så de så! Nu höll jag på att glömma dom där besticken. STÅKO står det (ja, vad hittade jag inte mer i besticklådan!) Sökte lite efter företaget och fann att det var Stockholm-baserat, hette även Stålkompaniet och försvann i slutet av 70-talet...ja, det var väl allt,,och att den högra är visst en bakelse-sked.
SVENSKT   Jag har beklagat mig här på bloggen och undrat när jag skulle fynda en Fuga-skål,,, och nu orkade jag inte längre vänta och betalade 80 kr för en rök-färgad på en second-handaffär i Göteborg. Inte väl den attraktivaste färgen men den röda lär väl komma framöver. Får jag hoppas. Skam den som ger sig. Den vänstra är en Christer Sjögren-vas från Lindshammar - den högra har en äldre "Made in Sweden" etikett - kanske Åseda? Två ISI nubbeglas står på ett fint fat på fot från Upsala Ekeby. Det kommer från Sven-Erik Skawonius serie "Radar" och tillverkades 1968-69. 30 kronor från ett par tanter nånstans utmed Fryken som rensade lite i skåpen,,, Dax att bulla upp!
MERA SVENSKT   En klassisk burk "Sill" med teaklock/Rörstrand blev min när vi hamnade på garageloppis i Hällefors. Nu finns det en liknande burk med "Sylt" i rött som jag vill lägga vantarna på,,, Såsskålen är väl diskret men "Haga" är ett 50-tals servis som få tänker Stig Lindberg. Iallafall på secondhand-affärerna. Jag har flera delar som jag har köpt för ett par kronor styck. Tycker om den lilla fjärilen som är avbildad,,, andas sommar. Kaffekopparna är svenska och jag köpte dom för jag tror att jag har faten någonstans i skåpen. Sälen är en sån där blomhållare som ska stå i en skål men skålen saknades och jag tyckte att den var lika fin utan så den följde med hem. Fatet "Bigarrå" är en annan klassiker från Jie Gantofta. Den dök upp i produktion 1958  - Ella Bergstrand stod för dekoren.
FÄRGGLATT   Kompletterande med tre till glas som jag brukar till vardags. Dom påminner lite om "Senator" men än har jag inte fått klart om ursprunget till dessa bärnstensfärgade trevligheter. Sen blev det några saftglas med färgstarka motiv och en bubblig vas från Fåglavik. Dom där bollarna i förgrunden hittade jag på en loppis på väg mot Färgelanda för en femma/styck. Om inte ettiketten för Gullaskruf inte hade suttit kvar kanske jag inte hade reagerat men väl hemma kollade jag upp dem. Fönsterhängena verkar tillhöra Catharina Åsélius-Lidbecks serie "Mitt i prick" från 1968. Och vad mer passande för en som har övervägande rött och orange i köket!
KLARGLAS    Glasburkarna med lock är som små trädstammar med årsringar i botten. Kan det vara Skruf eller? Just nu har jag inte en susning om mina ölglas ens är Edenfalks "Drivved". Jag har utgått från just trädstams-känslan men så nu säger jag bara rätt å slätt Skruf. Det gäller även dricksglasen mitt på bilden. För att vara på säkra sidan. Men dessertskålarna torde iallafall vara Timo Sarpanevas "Senator"/Iittala. Hittade 5 stycken för en 50-lapp och slog till. De har en skön klang och kommer att bli ett bra komplement till mina franska röda som har hängt med ett tag. På samma ställe där jag hittade mina fönsterhängen stod det en kartong med glasljusstakar. 5 kronor var prislappen oavsett storlek. Två av dem fiskade jag upp och den med fyra ringar var en "Festivo" med TS ingraverat men den med två ringar är jag osäker vad det är - trots den gedigna vikten. Kanske en annan sort? Den lilla vasen med blå och gula band är en liten signerad en från Vas Vitreum - den kan granntanten få!
   OKÄNT    Ljuslyktan till höger är Tyko Axelsson:s för Reijmyre men vasen blir jag osäker på. Dom ser så lika ut i foten så,,, Den andra glaslyktan har jag någon av sen tidigare. Den stora prydnadskupan (eller vad kallas dessa jätteglas?) köpte jag hos tanterna med det turkosa UE-fatet. 30 kronor fick jag ge - hoppas inte att det inte var ett överpris,,
FÄRGSTARKT   Gullaskrufs "ögontallrikar" av Kjell Blomberg:s KB58/55 kommer att bli finfina för en lättare måltid på två. Sedan, en passande efterrätt i de röda Reffla-faten, snittlommor i Reffla-vasen medan en flämtande låga lyser upp Reilmyre:s "Solöga". En färgstark stund på tu man hand!
MYSBELYSNING    Det ska vara äkta teak.  Läser man på etiketterna och på undersidan så är Karl Holmberg Götene helt säker. Den här ljuslyktan på sin teakfot är inget undantag och står nu på rumsbordet med den andra som jag hittade för inte så länge sen, Dom milda ljuslyktorna till höger är en skapelse från den dämpande belysningens mästare, som en artikel i Sydsvenskan beskrev honom: Hans Agne Jakobsson - Markaryd. Men det är inte lätt att få ned några passande värmeljus. Eller att vända glaset rätt vid försäljning - samtliga var felvända,,, :)
PLÅT   Den här stora plåtburken har sett sina bästa dar så därför får ni inte se den i helhet. Men framsidan är fin!
TYGER och GARDINER    Gardinen med de blåa "fjädrarna" tror "Gilas grotta" att det är "Borås Cotton" och Saini Salonen. Jag såg namnet "Forrest" på Tradera -stämmer det? 20 kronor under bordet (ja, just en sån där ansträngande störtdykning för att se i lådan inunder å "Vad-hittar-man-väl-här-då -för-en-Selma?"
SPISAR MUSIK Å MAT  Den musikaliska skörden på singlar blev lite konstig men skicket avgjorde. Assietterna är svarta och svagt trekantiga och kommer från Bo Fajans. Passar ihop med 4 tallrikar av Gustavsbergs "Colorado" (Stig Lindberg) som jag fann under en hög av porslin från gårdsloppisen på Tjörn. 30 spänn för dessa. Och till min förvåning vill jag behålla dom för det känns som evigt trendigt med den där lingröna kulören i dukningen. Eller hur? Vill ni läsa mer om "Colorado" så finns det en länk till bloggen "Form55"!
DUKAR    Till slut vill jag visa vilka andra textilalster som fick följa med en hem i bilen. Sängen blev täckt Och är man två som handlar lika mycket så förstår ni att bilen var rätt så vällastad - förutom den övriga resepackningen naturligtvis. Ja, jag känner faktiskt en viss loppismättnad nu innan allt har funnit sin plats. Nu ska jag njuta av min sista semestervecka på hemmaplan. Nästa inlägg blir nog ett bildsvep från en retro-affär som jag besökte i Uddevalla. Tjing på er!