29 juni, 2012

Ett dussin att välja på.

Min lilla bokhylla kom inte idag,,,suck.Har beställt hemkörning. Jag hade så gärna plockat ut mitt slitna hörnbord från mitt "arbetsrum" och fått det i ordning innan storbesök från Stockholm. Men nu blev det inte så. Och vad skulle jag nu göra inlägg om, "i väntan på Godot"?
 Fast det är väl inte så svårt. Bara öppna på köksdörren och titta in på vilka kaffe/tekoppar man har och stryka till en somrig duk. För här ser ni mitt vardagsporslin. Och i ornamin.


Jag tillhör nämligen generationen som uppskattar koppar med fat under och inte att servera i  höga glas. Något som ger en positiv syn-känsla när man känner aromen av kaffe kl.7 på morgonen, innan man börjar jobbar. En glad kopp behöver inte heller kosta eller vara en klassiker.
Och visst är det trångt i köksskåpet. Koppar och fat ovanpå varann. (Och inte att förglömma ett antal i vardagsrummet). Ja, jag skulle nog kunna ha en bjudning för hela bostadsrättsföreningen,,,med nötkakor från goda grannen ovanför,,,men det finns inte nog mycket kvadrat för det,,, Jag får väl bjuda er däremot, på en liten bildkavalkad. 
 

Till vänster, "Emma" av Paul Hoff/Gustavsberg - till höger Amanda" av Christina Campell/Rörstrand
Tyska Eschenbach i två olika dekorer.
t.v. Scherzer/Balvaria. I mitten: Figgjo Flint:s "Safran" design Rolf och så t.h. en omärkt orange-blommig juvel
Scherzer/Bavaria är dessa åxå. Gillar verkligen deras färger och dekorer!I Tomas Lindblads förnäma bok "Bruksföremål i plast" så står det att Gustavsberg annonserade i tidskriften "Form" om ornaminserviserna som: "en ny frihet! En frän nyhet! Tål vardag, tål diskmaskin, tål barn". Året var 1968.

Rut Beskow gjorde mönstret till "Träff" i varianterna gult, blått och rött. Jag har den gula och här får man vara varsam men bestämd, i handdiskningen  Det bildas tyvärr lätt med beläggning av kaffet,,,
Till höger är också Gustavsberg men där vet jag inte vem som som står för dekoren.
I mitten syns den klassiska, dubbelvägg:iga SAN-plast-kaffekoppen av Sven-Eric Juhlin.