24 maj, 2013

*VECKANS ALLEHANDA*Pre - sommaryra hos RETROknoppen!

Ja, jag har ju knappt tid att sätta mig ner framför datorn. Inläggen glesnar. Arbetet har varvats med gröna dagar och blommande hägg. Det är kul att vara på stan när man är ledig och man tar sig tid att äta den där favorit-mjukglassen med noisettesås och nötkross. Lite nytta åxå. Balkongen har rensats från diverse urblekta blomlådor och annat smått och gott i källsorteringens anda som medvetet har övervintrat där av utrymmesskäl. Mitt dåliga samvete blev nu två ton lättare. Ja, det var verkligen skönt att svänga kurvan ut vid soptippen med tom bil. Äntligen gjort!


Stockholms weekend:en som jag nämnde i förra inlägget -  ja, det blev väl inte som jag hade riktigt tänkt mig. Bodde hos mina vänner vid Zinkensdamm då jag inte hade inte sett deras nya lya. Att gå ut och roa sig efter melodifestivalen blev otänkbart för festen var redan igång efteråt.
Idel bjudna ansikten sen förr, kom nämligen dit på kvällen som jag inte pratat med på ett bra tag och då var det kört! Att Sverige kom i mellanskiktet bekom oss inte märkbart - alla var nöjda med den svenska produktionen. Och sällskapet. Och maten. Grattis Danmark förresten!
När sista gästen gick vid 5 på morgonen så förstod jag att det skulle bli svårt att hinna i tid till den tänkta Svenska kyrkans loppis, ute vid Täby - morgontrött som jag är. Fast vi var två som skulle dit. Lite småstrul med bytet till bussen blev det dessutom men jag tänkte; vad gör väl det - någonting brukar man ju ändå hitta!


Det tog tid att hitta något för korgen. Lite utrensat naturligtvis. Nåväl, ett toalettbesök hindrade mig att betala direkt men påsen låg ju kvar bakom kassan. Färdigpackad. Det hade tanten sett till om. Sen händer det som jag inte har varit med om förut. När jag kommer tillbaks och ska betala så ser hon bakom disken, ut som frågetecken och gör inga större gester över att hon ställde kassen ifrån sig och,,, ajöss med den. VA?
Den var,,, stulen! -Men det är ju ni som går på förlust. Jag hade ju inte hunnit med att betala,,, tyckte jag. Dom bedyrade över att det var rätt så vanligt att sådant här händer, att det kryllar av korpar minsann men det jag blev irriterad över att de inte hade bättre koll och reagerade därefter. Så,,, jag fick gå därifrån. Tomhänt. Mitt loppishumör för lördagen avtog radikalt med det. Tappade lusten helt enkelt. Fråga mig inte nu vad som låg i kassen - vill inte bli påmind.


Fast jag har ju råkat på klåfingriga människor med handen i kakburken. Minns i Uddevalla hur jag mitt i vimlet fick syn på en kvinna som fiskade upp något som jag hade lagt ned i min korg. Då höll jag på att slå henne på fingrarna! Fast det räckte med ett "Stopp där!" ;) Mina vänner fick sig ett gott skratt,,,

Nu blev det Täby city istället. En ny bekantskap. Och som ett komplement så ville jag handla någonting,,,hmm. Fast behovet fanns för en uppgradering till senaste Samsung-mobilmodellen istället. Telenor låg ju där. Ja, så blev det. Lite klen tröst för dagen men en Galaxy 4 gladare.
Hötorget gav inga fynd på söndagen men den fina lilla retro-butiken i Årsta fick påhälsning och den grekiska restuarangen där hade gott på menyn. Abba-museet däremot får lov att vänta tills nästa besök i Hufvudstaden.


 Men oj, nu håller jag på att dra ut på texten igen! Det är kanske bäst att visa vad veckan har gett fast det har bara blivit en pryl där och här i närområdet.                                                                 FÖR GOLVET
Plastmattans tid är inte förbi  - inte i mitt kök i allafall! Dessa två fick jag för en femma var. Bred fot med storlek 43 ingick däremot inte i priset. Foten ville bara vara linslus. :)                                                                                  TRÄ & TEAK
Så blev jag ägare av ett kryddställ och en ljuslykta från Karl Holmberg, Götene. Teak har jag mer och mer börjat uppskatta - det är ett fint träslag. Och den gröna lyktan kommer nog att ge ett fint sken. Har inte testat den,,, "Ankan" med den långa näbben kunde jag inte motstå. Fint utskuren. Vet inte om det är ett hemmajobb (är den av teak?) för det står ingen signering under men lite godis passar nog skålen ändå utmärkt!


                                                                                      PLAST
Kaffekannan på bilden, rymmer nog bara två koppar med kaffe men just den där lilla storleken gjorde ett ha begär och så tillkom en till 60-talare till min lilla samling. Så en fråga:Har ni hört talas om Mimax? Den där plastgrejen t.h väckte min nyfikenhet och ibland så gör jag ju lite knasiga inköp. När denna lanserades vet jag inte. Och funktionen är,,,,
,,,att måtta upp bla. sagogryn och cacao med. Olika livsmedel står det i  nedre kant av inre röret och så drar man i hylsan till passande mängd så det blir lämpligt utrymme i toppen att mäta med. Antar jag. Ingen försäljningssuccè, misstänker jag.


                                                     RUNDA FORMER
Dom där Alladin-lamporna från Höganäs är väl inte min stil men kan ju bli en fin gå-bort-present eller hur? Bakgrundens  resliga keramik-skapelse antar jag  är en ljusstake. Kanske saknar den delar, hör i hop med något annat eller är bara nytillverkad men visst finns retrovibbarna,,,                                                                                                              
                                                           KÖKET
Matskedar med träskaft, Stig Lindbergs spetsfat Gefyr Pastell från Gustavsberg och av härlig modell är den norska kaffepannan från Ilovan. Rätt å slätt.


                                                                PÅ STRANDEN 
En oanvänd solmatta med galonkänsla i handtagen. Men inte vill jag svettas och kladda ned den i onödan!  Reliken ska bevaras till eftervärlden,,, haha! MEN NU KOM MIN FULA FOT MED IGEN!


FINSKT
20 kronor var betalade jag för dessa glasskålar  "Nyppylä" från Nuutajärvi.(Saara Hopea). Den ena i klarglas  - den andra i en gråaktig ton.


                                                          GLOBALT
Resor är livet. Inte konstigt att det dyker upp en till jordglob i RETROknoppens, redan alltför trånga, bostad. Fjärde i raden. Men denna gång är den ganska liten. Kommer från "Chad Valley", England står det på foten. En tiger med import-stämpel smyger sig fram över spisen,,,

                                              
                                                          STRING            
"Made in Sweden" står det smått på tuppen. Jag antar att det är Ystad metall det handlar om. Den hittade jag hos LarsHans Antik för 30 kronor. Ett bra pris tyckte jag. Den lilla string-hästen bredvid fick jag gratis på ett annat ställe. Som lång och trogen kund som jag är ;)

                                                      MINI-FYND
Jag tyckte nog att denna "gräddkanna" var grann med de blåa ränderna och 5 kronor på "Ta till vara" kändes helt ok.

Undersidan visar nämligen att det är en av Stig Lindbergs alster för Gustavsberg och det gröna krysset i rutan visar att det var fajansmålaren Franca Pugno som utförde mönstret!

                                                         GARDIN
Längder till köket? Fick dom här gardinerna av en kompis för dom passade nog bättre hos mig - mina färger, tyckte han. Tack så mycket! :)

                                                          DIVERSE
Vet inte det korrekta namnet för en sån där karaff med tillhörande glas som kan stå på nattduksbordet för att släcka törsten om man vaknar till därav. Okänd tillverkare och ålder men modellen är stilren. Mina bestick med hjärtan på skaftet har fått en komplettering. Vet inte om det ska vara en till för salladen så för närvarande får det bli en sked att ta upp med.


                                                        TAKE IT ISI!
Häromdan så tillkom en grön vas "ISI" - formgiven av Lennart Andersson/Gullaskruf . Jag har bara haft några av den petrolblåa serien sen tidigare i olika storlekar och så en orange som nog är lite ovanligare. Tog fram den ur vitrinen för att visa er. Strikta former men verkar ha sina köpare. Hur många har inte passerats innan jag upptäckte dom?!


                                                          GRATIS
Dessa dukar hittade jag i ett ställ i Borlänge. Böcker, blomkrukor och textilier brukar ju gallras ut där ibland  på "Ta-till- vara". Visst är det roligt med GRATIS! Utrensningen som trots att gav
lite fyndvarning för visst är fågel"bonaden", signerad B.Wiklund, kul! Där hade jag lite flax ;)

PS. jag tänkte att ta och besöka en av Faluns retro-butiker och få lite inspiration till ett kommande inlägg: det har jag ju nämnt. Det är på gång,,, lovar! )

Vad blir dagen klipp då? Jag undrar,,, Får se om jag hittar något sommarinspirerande. Åhhh! Det blir reklamfilm! :)     HÄR    finns länken till reklam om den bekanta Trollhätteglassen anno 1962. Både kärlek, västkust, tillverkning och en vältalig speakerröst på 22 minuter från "Youtube". Orkar ni?