30 augusti, 2013

Kvinnor - med något på huvudet.De exotiska, de afrikanska, de kitschiga inslagen i min lägenhet - när ska jag visa mer av dem? Ja, här kommer en sådan glimt.
Istället för ett klassiskt återkommande loppisfynd-inslag (loppis-torkan är nämligen nästan lika utbredd som Sahara, känns det som i skrivande stund) så blir det en bild-kavalkad i dag.
Jag har ju mina små "teman" i lyan och ett eventuellt tema i temat sig själv är väl "Hon som har något på huvudet".
Jag tänkte nämligen för ett tag sedan: " jag ska nog ta en rundvandring med kameran - kanske har jag uppmärksammat det rätt så att det kan bli ett antal bilder?"
Sagt å gjort. Här är resultatet. Det stämde. Välburna kannor, korgar och skålar fanns välrepresenterat i min inredning.
Och visst är det tidstypiskt,,,

Ett par decennium återspeglas i dessa kvinnor. Gips, keramik, textil och porslin är materialen.
Ofta med handen på höften. Framträdande byst. Rak i ryggen - fin hållning. Arbetande kvinnor. Kontrastrika mot sin "omgivning". Ett sådant här inslag fanns i många hem och kostade nog inte så många kronor. Ja, gipsfigurinerna kunde ju vara en tombola-vinst. Känsliga till tusen.

Smaklöst? Hmmm,,Vackert? Hmmm,,,
Reaktionerna och igenkännandet är varierande för smaken är ju som baken, delad. Och då har ni ju inte sett resten,,,  men det får bli en annan gång.
Nja, jag behöver då inte inbilla mig ett kommande hemma-hos-reportage och "vad-luftigt-och ljust-jag-har!" -  mitt vardagsrum är ju en (dammsamlande) borg av vägg-byster och figuriner i hyllorna!
Det syns att jag har varit flitig på Tradera,,, förbannade Tradera säger jag bara *ler*
Och då ska allt det andra rymmas, också.
Men jag gillar det,,, och dom.

AWF -"Tanja"
Gabriel keramik
Arnold Wiigs Fabriker
AWF

Gmundner


Cortendorf

 Dorothy Clough:s fiskarflicka Pia (UE) har även hon en börda på huvudet.