11 juni, 2013

GULA HUSET


Det har blivit lite kyligt på kvällen. Högtalar-dunk och skratt hörs från Åhlensparkeringen - det är skolavslutning i luften.  Loppisfröken Mona ställer upp dörren på glänt och med hjälp tar jag och bär upp de tre sista lådorna med prylar uppför den branta trappan till andra våningen. Tittar på klockan och undrar när allt är iordningställt. Det kommer att ta sin tid att packa upp alla prylarna och placera dom rätt,,,
Ni är välkomna till: GULA HUSETTre våningar av loppisprylar  - en återkommande verksamhet under sommaren som besökare lätt hittar till om de följer Gruvgatan upp, från centrum sett. Tre våningar i ett rivningshotat hus. Det har varit på tapeten tidigare men nu har det bistra slutet för fastigheten närmat sig. Visserligen är det bra att kvarteret bebyggs och fräschas upp. Det har inte varit den vackraste bemötandet in mot stan. Gula huset ger ett rätt slitet intryck med sin färgflagnande fasad. Runt omkring är det tillrättalagt och upprenoverat. Men för mig känns huset lite som en uppkäftig retroklick i centrum och som passar utmärkt i sitt loppissyfte.

Dalarnas museum har uttryckt sig i "Falukuriren". De tycker inte om att riva hus som är upptagna i kommunens bevarandeplan även om de så är i den tredje prioriterande gruppen, som det är i detta fall. Den tredje prioriteringen betyder att byggnaden är väsentlig för helhetsupplevelsen.
GULA HUSET är dock lite ovanligt; byggt 1925 som gårdshus till ett numer rivet hus som visar hur Gruvgatan har förändrats och breddats. Många ursprungliga byggnadsdetaljer finns kvar - det är visst få hus kvar från den tidsperioden, fick man veta.
Falun har ju förlorat mycket av sin gamla bebyggelse i centrum. Kommer det här huset att jämnas också med marken och lämna sitt utrymme åt en parkering eller bostadshus?

Jag fortsätter att rota i mina kartonger - prassla bland tidningspapper. Prylarna är prismärkta. Min lägenhet har blivit något fattigare på pryttlar och dubbletter, galna inköp och vad jag har ledsnat på.
Samma erbjudande fick jag i fjol: två hyllor att fylla upp. Svårt? Nääää och då har jag inte ens tittat i källaren! Det kan ju behövas när jag ska fylla på,,,

I morgon, den 11 juni, är det premiär för sommarsäsongen. Själv så jobbar jag långtur så där missade jag första dagen. Jag vill dock hinna med ta en sista titt innan det har blivit alldeles mörkt. El saknas i fastigheten nämligen. Kanske är det sista sommaren. Kanske är inte sista ordet sagt. Ja, det är nog bäst att ni kommer med på en rundtur så ni får se en glimt,,,
Har stängt av blixten till kameran - hoppas att ni har överseende med det.
   
En salig blandning av nytt, gammalt retro och antikt. Allt för att man ska upptäcka detaljer, väcka köplust eller hitta den där saken som man minns sen barn. Överallt prylar och möbler.
Plötsligt kanske så ser man något i ögonvrån som fångar ens uppmärksamhet. Lampan som man har saknat i lyan!
En frack står och blickar ut över ett antal lampor på ett bord.
En skön vilofåtölj modell äldre,syns svagt i kvällsljuset. Undra vem som kommer att bli den utvilade ägaren?
När bodde då sista hyresgästerna här? På väggen sitter det kvar gulnade tidningssidor. På fläkten står det Futurum på en blå skylt,,,
En titt i in i textil-rummet,,,
Hallen är mörk. Se upp så du inte stöter i något!
Min hylla,,, äntligen är allt på plats.
Kikar ut mellan tyll-gardinerna: ja, det ju inte långt till Hemköp!
Nämen, en sån där plastig orgel hade jag som barn! Med noter och fusksiffror minns jag att jag knagglade mig igenom "Kristallen den fina",,, en sommar.
Nu lämmnar jag köket,,,,
,,,och går ned en våning.
"Den som söker han finner"    
Vad finns här i skafferiet då?
Hmm,,,jag ser en röd Reijmyre - karaff!
En samling av "Pyro"
Monas retro-hylla


In i salongen.
Blommigt och äpplen.
En sån där trappstege hade mormor under Perstorps-bänken, ståendes!
Dax att lämna loppisen,,,det knarrar till i trappan när vi går ut.
PS. Källarplanet var jag inte in i men Mona försäkrade att det var fullt med prylar,,,
Jag måste nog ta cykeln ned på onsdag å titta!

Och när har GULA HUSET öppet då? Titta på dörren!