17 mars, 2012

Placerings-ångest är min arvedelHur kan det komma sig att jag har keramikvaser när jag inte ens var intresserade av dom? Ja, när går man på loppis så kanske det följer det med en hem,,,som jag tycker är helt ok för det priset, låt säga max 50 spänn. Och en här och en där och någon blir undanstoppad i ett skåp.

Plötsligt så har man som en liten grupp!
Flertalet ur Mari Simulssons digra produktion. Av svensk god design. Som många känner igen. Nej men dom borde ju få sin egen plats!
Men var ska jag sätta dom? Jag har ingen sideboard, det är fullt i bokhyllan, inget utrymme för en string-hylla(som kanske vore finast),,,

Min nödlösning blev ett liten bord i hallen som jag hittade på Ta-till-vara i Borlänge.Visserligen ett blickfång men inte den ultimata lösningen då: gud nåde mig om jag knuffar till bordet på väg in i vardagsrummet.Då blir jag förbannad!
För trots allt: det jag inte var så intresserad av förut,,,uppskattar jag betydligt mycket mer i dagens läge!  :)

 Anledningen till detta inlägg beror faktiskt på att jag i dag hittade vasen till höger, Lisa Larssons "Granada", för en tjuga på en Falu-loppis. Det var dagens fynd i det vackra mars-vädret!
Till höger om den, en "Mosaik"-vas av Ingrid Atterberg som ingick i en serie som såldes på Åhlén & Holm-varuhusen under 60-talet.
I bakgrunden till höger en reslig "Rusticana" av Mari Simmulson.
Vasen till som skymtar till vänster, tillhör också hennes produktion men vad den heter vet jag inte.
Och vad min okände och osignerade Harlequin gör bland dessa vaser kan man ju undra men han hoppas kanske att det finns någon läsare som vet hans ursprung och ålder?? Svar tas emot med glädje.

Här syns Mari Simulsson för hela slanten. "Kalebass" ,till höger, står framför min favorit "City" från 1968 som i sin tur skymmer en vas ur serien "Strips".
Till vänster syns den lilla vasen "Iris" och hänkel-vasen som tronar högst i bakgrunden, vet jag ingenting om.

Att jag kan i huvudtaget namnge vaserna beror på ett googla:nde bland alla dessa fantastiska "Upsala Ekeby"-bloggare som verkligen kan sin sak. Internet kan ge svar på så mycket,,,Min telefonkatalog har funnit sin plats i hyllan, under. Jag hittade
ett slitet omslag eller vad man nu ska kalla det, som någon flitig  människa har broderat och satt sin personliga prägel på.
Jag fann det ganska charmig och jag har fått klippa till katalogen lite så att det passar in, då dagens katalogformat är annorlunda.
Att Siwan har hamnat högst i högen av "Bild journalen" är inte så konstigt. Jag är en allätare när det gäller musik och hederlig svensk schlager hör liksom hemma här i min retro-borg *ler*

Tills jag har skaffat mig en egen hund har jag en rätt så värdelös beskyddare. Dessutom stum. Men den åkte med hela vägen i handbagaget när jag flög hem från Nya Zeeland där jag köpte den i en antikaffär i Napier. Det var ganska öppenbart vad som färdades på bandet i säkerhets-kontollen. Det syntes igenom. Och då log personalen. Så det är historien bakom min skabbiga och nötta keramik-hund som sitter vänd mot ytterdörren. Och väntar på något gott,,,Om ni undrar vilka kedjor som hänger ned , på första bilden, så hör dom till min klocka i hallen. Den gillar jag och dess vackra slag väcker mig inte nu mer om nätterna. Men att den har märket "Exacta" är inte direkt så träffande. Den kan leva sitt eget liv. Men då jag inte har  ansträngt mig att rätta till klockan så tickar den vidare,,,
Jag nämde Siwan. Här om sistens så roade jag mig att beställa en film på nätet: "Förälskad i Köpenhamn". 1960 blev hon ju en ung filmstjärna i Danmark när hon spelade mot Henning Moritzen. Jag skulle nog kalla denna film "Kult" trots hennes lite svaga filmdebut men en rejäl pipa och charmig utstrålning räddar allt och alltid :)
18 kommentarer:

 1. Snyggt att samla alla vaser i grupp tycker jag. Telefonkatalogomslaget är ju bara så charmigt, tänk att det även fanns tid till det förr...fast det är klart då fanns ju inga datorer man kunde samlas runt och få möjlighet att titta på andras loppisfynd...=)

  SvaraRadera
 2. Ja, det var ju min provisoriska lösning :) Två vaser till och då är det kört på det lilla bordet:)

  Jag har ingen aning hur gammalt omslaget är men det tillhör väl den tid då man tom virkade skydd på pappersrullarna som man rullade upp dukarna på. Och krusade örngotts-banden,,,

  Ja, en del säger att datorn är ett gissel men använder man bara den på rätt sätt så,,, ;)

  SvaraRadera
 3. Det är nånting med den där svart/orangea vasen som lockar till sig min blick... Härligt med en hel vas-familj samlad så där!

  SvaraRadera
 4. Ja, googla på serien så får du fram fler varianter. Den är som sagt,i mitt blickfång också och inte så..."keramikmurrig". Ganska kaxig faktiskt!

  Det är ju synd att bara stoppa undan det man har så nu har små-vaserna trätt fram för att synas:)

  SvaraRadera
 5. Så många fina vaser du har!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar å bockar för den trevliga kommentaren. Idag fyllde jag på med en Atterberg så nu börjar det bli trångt!

   Radera
 6. Jättefin vas-samling. Favoriten är nog den med orange topp men tilsammans blir dom ännu bättre. I brist på plats får du ställa undan en del och byta blickfång efter årstid eller så.
  Kul inlägg i övrigt med vakthund,klocka, schlager och det charmiga telefonkatalogomslaget

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Då har vi en gemensam favorit och vad trevligt att du gillade inlägget. Alltid lika trevligt.

   Radera
 7. Hej! Vilken härlig blogg OCH vassamling du har. Kommer kika in här titt som tätt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack! Jag känner mig som en nybörjare här men jag tror att jag kan hålla den här profilen. Och jag ska ta en titt in till dig åxå:) Välkommen!

   Radera
 8. Som loppisfantast och fyndjägare så får man lätt ihop en del samlingar som kanske inte har en given plats i hemmet. Kul ändå att du lyckats hitta en yta att ställa fram dessa vaser på för de är helt klart för fina för att stängas in i ett skåp!
  Larson-vasen för en tjuga var inget dåligt kap, men mest gillar jag mosaik-vasen. Förmodligen för att jag har en cigarettbägare och ett litet fat i samma serie. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog framme mer än vad som är tillåtet och därför kan det aldrig bli stilrent och luftigt hemma hos mig.Jag jobbar dock mycket med färger,samklang och grupperingar och söker förvaringsytor.Ett hem ska ju spegla ens person och jag är ju lite överraskande och mycket av allt :)
   Och rätt spretig i mitt "samlande".Få moderna klassiker-mer av vardagsnära ting,,,
   Mosaikvasen är ett Selma-fynd på en loppis som visades för mig efter stängningsdax-på allt som INTE hade blivit sålt!Och sådana spontana inköp gillar jag verkligen. :)

   Radera
 9. Det där är ett gissel, hur man ska få plats med alla snygga grejor utan att det ser för plottrigt ut. Din vassamling är iallafall skitsnygg, många av dem skulle toktrivas hemma hos mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det är alltid lika kul och igenkännande att det finns sådana som du som verkligen uppskattar gårdagens inredning och ser det fina i den :)
   Jag har gett upp att hålla på det oplottriga-bara mitt öga får sig en stimuli-kick så,,, *ler*

   Radera
 10. Det eviga problemet med vart man skall ställa sakerna som man släpar hem. Vi har alldeles för mycket av våra samlingar inne i skåp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig. Och nu har mitt vardagsrum blivit ett retro-bord för där har alla mina inköp hamnat så nu måste jag röja!Hmmm,,,ned i källaren kanske?
   (skrivet i juni, så du vet :)

   Radera
 11. Denna eviga fråga, viktig att dryfta. Hur få plats med allt? Snyggt med vassamlingen!

  SvaraRadera
 12. Tack Eli!!
  Jag är obotlig men ibland måste det rensas. Och jag blir glad att ge bort något som någon annan tycker om. Men det jag har köpt själv vill jag ofta ha kvar för det är ju odödligt i mina ögon och jag är ingen som bara byter ut,,,,,vilket jobb det kommer att bli för mina anhöriga när jag lämnar jordelivet! Ja, jag hoppas att Tradera finns kvar och att det är någon som tar sig an,,,haha!
  Glad påsk på dig!

  SvaraRadera