08 april, 2013

PremiärJag tog bilder från kön. Jag stod nämligen 30 meter från dörren med en hel del förväntansfulla människor framför mig. 
Jag tog bilder när jag kom in Nåja, efter att det hade lugnat ned sig bland hyllorna och när jag själv såg inget mer intressant att köpa.
Jag tog bilder när jag skulle gå ut. I kassan. När folk stod där med fulla korgar och bläddrade i plånboken efter kreditkort och kontanter.

Fast när jag kom hem så var sladden för att ha mellan mobilen och datorn helt väck så därför blev det inga bilder att visa när PMU hade premiär i Leksand, en tidig lördagsmorgon. Men det gör kanske inget?
Jag kan ju fuska och länka till lokalblaskan. Där stod det att det var 400 pers. som"hängde på låset" och en given succé.   HÄR
  
Att känna trycket från bakomvarande kö och när vågen av fyndsugna spred sig som ringarna på vattnet, inne i lokalen - ja, då får man en liten adrenalinkick. Hyllplanen länsades snabbt. Helt och fräscht verkade utbudet vara vid första anblick. Och så hamnade radarn på två saker och det skulle förbli det jag var mest nöjd med för denna gång,,, ja, nu har man fått ett utflyktsmål till!


I konkurrensen så får jag var nöjd med en duo Hjördis Oldfors/Upsala Ekeby.: Tv.ett fat ur serien "TRIO". Sen tidigare hade jag den minsta askkoppen i min ägo och det är just enkelheten levererat med färg i kontrast som tilltalar mig. Så även vasen "CITY". En labyrint av 50-talets gatunät, kan man säga. 80 kr för båda.

Jag såg mycket fint i andras korgar - är det det här utbudet på skänkta grejer så får man nog lov att återkomma. Helt enkelt. :)

Som vanligt så visar jag vad jag har köpt sen påsken. Här kommer ett "hop-i-kok" med saker från Falun med omnejd. Ja, och så resterande från PMU-besöket, förstås. Idag blir det att placera saker, misstänker jag.
Snö kommer - snö försvinner. Snart är det dax för lite semester.
Vad jag längtar!


5-KRONORS GÄNGET  Ett litet askfat av Erik Höglund med superblåa glas från Lindshammar och Christer Sjögren samt de räfflade "ISI" av Lennart Andersson för Gullaskruf. Komplettering av högsta grad.

BLANDAT SVENSKT  I Gustavs hittade jag det stora vinröda fatet från Syco med sitt stilrena mönster. Gabriel-vasen var riktigt fin i sin glasyr. Och robust. Ugnsfatet från Upsala Ekeby heter "SOL". Ja, det var väl ett sommrigt inslag - utstrålar en massa värme! Visserligen väl använt men några skönhetsfläckar visar bara hur mycket gott som har skapats och serverats ur denna form.

TYSKT  Tyvärr har jag inte utrymme för fler kaffe/tekoppar och blått är totalt fel för mig och min lägenhet men ändå så kunde jag inte hålla mig,,, Detta färgstarka och stilrena 60-tals-set kommer från tyska Ceramano. Få delar men ändå. Försökte googla mig fram och kanske är det att dekoren heter "Sapphire" eller så är det färgen. Hur som helst så blir man fängslad av det blåa och här har du en länk till hur servisen ser ut. Ja, det fanns tallrikar åxå men de kunde jag inte förmå mig att köpa,,,

KITSCH  Klädhängare hade jag lite dåligt om vid oväntat besök. Fem stycken med nitar blev det men lite mer ändå: det ser ju ut som ormskinn som de har vadderat med. En inomhustermometer var i det största laget. Ett åkeri i Ludvika har nog haft denna reklam-detalj. Man kan då inte missa temperaturen med den ill-röda mätaren,,,stickan? Röret? Ja, vad det nu heter,,,

"MJAUUU,,,

,,,den som väntar på något gott väntar inte för länge". Denna skärbräda kommer jag inte att skära på! Jag måste snarare hitta en fin plats för den. Glad och tidsenlig med en prislapp som vittnar över att den kostade 3:95 att köpa på ICA. Ett underlägg med inslag av Perstorpsplatta och en baby-blå skål i melamin-plast kompletterar i  KÖKET.

RUNDA FORMER med äpple-inriktning. Äpplen i mönstret känns så retro! Det stora fatet är tyskt och kommer från WaechtErsbach. Tar man ett bild-sök på det företaget får man en färgexplosion. Mest i rött. Ja, det är lite svårt att ge ålder på det men det påminner mig om barndomens vita temuggar med just äpplen på. Minns ni? Underlägget th. är i allafall av svensk design. Och så en till orange lampa,,,, för 50-lappen!

BLANDAT  Men hur kunde jag missa äpple-duken? Den hade ju passat till den övre bilden! Nåväl, den har blivit en plats för en fägstark tysk vas och G-klavar i glas, från svenska Mantorp. Har sett att även Bergdala har en variant men nu står det så väl på etiketten,,,

MERA BLANDAT  Gefle-fat med dekor av Helmer Ringström: "SKOTTE". (1968-72) i fint skick. Några stycken att överraska med, vid matbordet. Och varför inte spela ett parti poker efteråt? Två kortlekar har fått ett fint vinyl omslag att husera i. En vinst där man blir glad av att bara titta på omslaget!

GLAS  Den lila karaffen reser sig över 28 cm på min obligatoriska vy-spis. Och visst ser den lite konstigt ut i greppet? Det sitter lågt ned. Lika osignerad är vasen bredvid. Troligtvis är det en vas från Kosta och har nästan lite Vicke Lindstrand-känsla över sig. Även denna i en speciell lila ton. Och ja, jag ska ta å diska dem!

FÅGLAR  med import-stämplat under har man väl i part å minut men dessa påsk-fåglar kostade bara en 5:a styck. Äggkopparna 15 kr/st men sen har det kommit in en katt bland hermelinerna. Jag tycker att det ser ut som en mycket ensam pippi från Norrmans. Den verkar vara lite utmobbad av tupp - familjen. På sin kant. Men snart hamnar den bland de övriga fåglarna i köket. - HÅLL UT!

DUK  med videkissar känns verkligen retro! Och string-tuppen från Ystad Metall och Ander har jag alltid suktat efter. Jag har ju dom små kycklingarna men nu vill jag nog ha en kompis åt honom - finns i en annan färgsättning. Attraktiva i retro-sammanhang.

GARDIN  -längderna är redan tingade! Dom hittade jag på Röda korset för 30 kr. Och där kommer svårigheten med att åldersbestämma. Jag brukar titta på strukturen. Och hur den ska sättas upp. Här är det W-krokarna som gäller. Ingen garanti dock. Och är det 70-tal så varför inte bjuda på "Grillat i folie". Matbok som kom ut vid tidpunkten och då Werner Vögeli var ung. Eller yngre.

Till sist bjuder jag på en VEPA  som kommer från...nä, det kommer inte fram men vem är det nu som har gjort den?! Så bekant,,, och bredvid har jag satt den nättaste teak-skål som blev min för en guldpeng. Inbillar mig att det skulle kunna vara en Johnny Matsson-detalj men så tur har man väl inte,,, TJOHEJ!                                           Jag är och snurrar runt på filmen - hu vad hemskt! Det visste jag inte!