31 juli, 2013

Next: Älvdalen,,,

En av mina återkommande traditioner under sommaren är att få njuta av äkta fäbod-liv. Ok, en helg räcker rätt långt för mig. Doften av eldstad sitter i kläderna och som alltid har jag dragit med mig hem spår av komocka under skorna. Onödigt bagage ska vi inte tala om,,,
(Psst - jag har skrivit om det här stället tidigare om det är någon som känner igen)

Jag är den där typiske turisten, känns det som. Blir alltid lika mäkta imponerad över att min kompis kan ta hand om fjällkor, höns och getter och bo ensam med skogen som granne ett par månader. Stiga upp vid halv fem för att börja med morgonsysslorna. Mjölka, göra ost och smör, ta hand om besökare - min stressnerv går i spinn vid bara tanken.
Men har man fått gå och lägga sig till kaminens sprakande och vaknat till tuppens galande och morgondimman som sveper runt de åldriga timmerstugorna så har man iallafall kommit närmare en natur-lig upplevelse.

Några mil ovanför Älvdalen - ja, det tar ett par timmar. Speciellt om man ska spana efter loppisskyltar,,, Oftast startar vi tidigt men kommer alltid sent vid middagstid. Denna gång så var det en klibbig högsommarvärme som följde med oss upp. Vi hamnade i den ringlande kön av amerikanare och sköna åk i Rättvik för där var ju "Classic car week" igång. Men med fel bil att visa upp.

Sommar-Sverige,,, och nu går vi in i augusti månad. Jag hoppas innerligt att det blir en sen sommar att minnas,,, 
Vid Rot var det anordnat en stor bordsloppis. Jättefint arrangerat och med den perfekta väderleken.

Tro dock inte att fynden är relaterat till antal stånd. Jag hittade bara två saker där men ögongodis och trevliga försäljare höjer alltid betyget.

Hade jag haft en god idé vad jag skulle göra av det så hade säkert detta lilla campingset för den yngre generationen hängt med hem. Lite lagomt hysteriskt med trimmade pudlar och bord med tuff-tuff tåg. Känner ni igen leklusten från 60-talet?
Nåväl, vad kom jag hem med denna gång? Tv. är det en reslig 50-talsvas av Vicke Lindstrand, UE. Den hade inte funnit någon köpare på loppisen i Rot och visserligen är den inte så avancerad häftig men en fin vas till tex. påsk ändå. Catrhineholms "Lotus" -kastrull väntade på mig för 30 kronor - klockan hade stor charmfaktor fast jag vet att jag har nog med den varan,,, Ytterkrukan i plast är en riktig orange klassiker i blomfönstret.
Röda, räfflade äggkoppar trycker på en termos från Skaraplast. "Rödluvan" heter den. Det gula deciliter-måtter är en skapelse från Hammarplast. Och det utlovas en "3 års garanti" enligt etiketten,,, Husqvarrna Borstfabriks  läckra tillbringare Karaffa kom 1960 och designern var Gino Colombini. 30 kronor fick jag betala för den och det är jag nöjd med då jag har termoskålen Karotta i samma färgsättning, sen tidigare.
Påsken måste ju få sin beskärda del också. Buhlers smala löpare brukar hamna på fönsterbrädan när det beger sig Import-hönan vet jag inte om jag har i dubblett men det har jag bestämt i string-tupparna. Det gör inget - de blir fina i grupp. Ystad metall förstås och  Gunnar Ander finns väl med i designen? Det är lustigt att det är under sommaren som man kan hitta de bästa högtids-fynden!
Skål och fat. Reijmyre-rött kan man väl säga men att det är det är tveksamt utan en etikett eller signering. Däremot är ljuslyktorna helt klart Lindshammar och Christer Sjögren. Kom på att jag har de i rött. Sen ser ni t. h ett misstag. Hittade en dammig vas under ett bord i klarglas med något ingraverat på undersidan. Men det verkar inte höra ihop med tillverkaren blev jag varse om senare. Inbillar att den knotiga vasen har ett finländskt ursprung men jag kan ha fel. Något som Du känner igen?
Den flätade kakfatet i string-modell kostade mig en femma. Gud, vad jag ska bulla upp när jag blir pensionär! Damen i hatt är en slags servetthållare men jag gick bet om hur man sätter in servetterna fint för antagligen ska det bli som en klänning av papp runtomkring. Ett Gustavsberg-fat med Slussen och Karl XIV Johan hamnade också i påsen ett sådant där ställ med värmeljus, för att hålla kaffepannan varm. En rejäl sak.
Ibland slutar man inte förvånas. Hann med sista kvarten på PMU i Leksand och vad hittar man där: jo, 6 assietter och fruktfatet till Lisa Larsons "Astrakan" / Gustavsberg.! Det var väl i fjol som jag fann tre i Göteborg och tyckte att var så fina och värd att kompletteras att jag har haft ett span på Tradera. Men det blev inte så. Om nu folk inte finner dom attraktiva - ja, det vet jag inte men det var väl meningen att hitta något i sista minuten. Kanske priset avskräckte ändå. De var ju inte "gratis" - 225 kronor  blev det tillsammans. Dyraste inköpet denna helg.
Lite mer Gustavsberg och för en ringa slant: tre assietter ur "Colorado", ett ugnssäkert fat ur serien "Gefyr" och  så gissar jag att de små djuptallrikarna är "Pastella". Rätta mig om jag har fel. Koppen  var gratis i en låda,,,
Det är de små detaljerna som gör det: trevliga ljusstakar i metall i härliga färger, en dansk? variant med rum för flera ljus, prickiga äggkoppar, en liten vas i stengods av paret Thornell, och så ÅSNAN! Vad synd att den blev så svart på bild (har länkat därför) - den är ganska fin i sin profil. Salt- och pepparströare i teak på var sin sida. Ett litet fynd för en guldpeng. Och den tilldelas en upphovsman; Walter Bosse. Eller två: ibland Hagenauer. Men bara om man söker flitigt på nätet. Den nämns både som österrikisk, tysk och även skandinavisk i sitt ursprung så det där med Walter är kanske bara ett försäljningsknep. Jag skulle då inte ha intresset att betala nät-priserna ;)
Julen som ingen ville ha; K-tomtar blandat med IMPORT och en passande duk. Och så dala-paret!
Läsvärt när man är sugen på något!
Nä, det här är inget loppisfynd utan vad jag fick av en bekant. En gåva. För att man är den man är. Gissa vad jag blev glad! "Prunus" kaffekoppar (inte den nytillverkade)är man inte bortskämt av. Plötsligt har Stig Lindberg fått plats i Retroknoppens residens. ;)  Visst vill man smaka på plommonen? Servisen tillverkades under perioden 1962 - 74 men blev inte lika populär som Berså. Själv så tycker jag att den är betydligt mer charmigare. Duken och singeln låg i en loppiskorg.
Familjen väntar på något gott. Mor i huset serverar. Glass hör till sommaren. I denna broschyr uttalar sig en känd läkare hur nyttig glass är. Visst känns det avlägset,,, och önskvärt idag?
Hmmm,,, Ole dole doff: jag väljer Tricolor!
Jag vill inte bidra och uppmuntra till rökning men reklamen var bra rolig förut! Kungspipan kallades den svenska folkpipan, på förpackningen och tillverkades av företaget AMELO i Hägersten. Att dottern till grundaren skulle berätta om sin fars verk för mig, är väl otroligt. Det var hon som höll i loppisen. Det var där jag hittade ÅSNAN förresten. Pipan låg bland flera och jag fick ett infall att komplettera en piphålare i teak som jag har köpt nyligen - så det blev mer realistiskt, så att säga.
Gardiner från Strömma och Ritva Wahlström:s design: "Tulipanaros"Nu blir det kaxigt färgglatt hemma!
Okänd textil med ålder som hängde på som en bonuspresent
Nu är det dax för en Mazarin och en kopp kaffe. Jag hittade ju tre koppar under semestern och erinrade mig om jag hade faten till, någonstans. Efter lite sökande; det stämde! Karlskrona.porslin är det,,,

Medan kaffet kokar upp  så kan jag väl få fira lite. Mitt hundrade inlägg, nämligen! Sakta men säkert har jag passerat 50000 besök.
Det tog 1 1/2 år men det är väl otroligt; det är ju inte så att jag spottar ut inlägg varannan dag,,, och 95% har stannat vid att jag har visat veckans loppisprylar.
Må jag ge mig in på en förbättring på det området? Jag har ju ett hem åxå. :)

Ha en fin fortsättning på sommaren!