05 december, 2013

Bilder från NorrMobil-rens.
Ja, jag fick för mig att ta bort lite bilder ur min mobil. Kanske kunde de ligga som underlag för ett inlägg, tänkte jag mig. Det var bara att hitta igen den där skrivarglöden,,

Just nu befinner jag mig hos min mamma i Västerbotten men jag inledde första advent med att åka upp till Boden där jag har idel minnen, vänner och gamla arbetskamrater kvar. Alltid denna hemvändar-känsla. Vissa återkommande traditioner. Sen så tog jag tåget till Bastuträsk. Det är bara tre mil till Norsjö. Vad är avstånd här uppe, känner ni igen,va?!
En taxi via länstrafiken tog mig hem,,, HEM,,, det känns mer och mer avlägset att man gick högstadiet här. Åldern har börjat ta ut sin rätt. Visst låter det ödesdigert? Men beviset syns i mitt gråmelerade skägg. Och att butikslokaler efter Storgatan står gapande tomma och jag har glömt vad som var där innan,,,

Jag brukar bara stanna några dar. Förut skämtade jag om att jag kunde ju få lappsjukan om det blev mera men i år har jag en troligare anledning. Eftersom jag reste norrut så sent in på året är det naturligtvis något annat som drar nämligen Julstressen - den väntar träget på mig i när jag återvänder till Dalarna. Jag hann ju inte förbereda.
Och en reporter ska komma och göra ett reportage,,, (vad detta gäller kommer jag att nog nämna i nästa inlägg). Jag känner lite krav.
 
Så här sista dan av min vistelse så kändes det som det kröp i kroppen: måste hitta på något! Glömde nämna att jag inte kom ensam. En riktig hästsnuva följde med i bagaget. Obehag i kroppen. Näsdropp och många Prosit! Utevistelse har blivit begränsat. Så då tänkte jag på min mobil och bilderna som tog plats.
"Visst hade jag laddat ned Picassa i mammas dator? Sladden var med. Det kommer att ta tid,,, men det får det ta, jag åker vid kvart i 10."


Men vad har vi här då? Det har nog bara legat kvar: en bild från Svärdsjös folkets hus. Jag var ju där och såg med jobbet en föreställning som handlade om Svensktoppen genom åren. Och duktiga Maria Poppe var med och efteråt gick jag fram och sa något så dumt att "Ja det märks att inte äpplet har fallit så långt ifrån trädet,,,ja, jag menar det här med din pappa,, Efteråt så kände jag mig så där pinsamt påminnande - det måste hon ju har hört till leda. Men lamporna då? Jo, dom sitter i taket och ger en så härlig retrokänsla med sina pastell;iga glas. Dom har hängt med ett bra tag, tror jag. Huset byggdes  -57. Och det är nog fem till sådana där "klasar" i salongen.
,,, och gardinerna sitter i i en annan del av byggnaden. Jag gillar de stenskarpt!  Försökte att ta reda på lite bakgrund men det var inte lätt. De kändes ju som solklart 70-tal. Hursomhelst hade de gärna fått pryda mitt kök! Gissa om jag ska hålla utkik efter mönstret på Tradera. Ja, och jag lovar att inte göra inbrott på "Hea" i Svärdsjö - lite anständighet hos mig, tack! :) 
Kallt och lite ruggigt kändes det av att gå runt "Stora stöten" men det behövdes. Med mig var han jag är kontaktperson till - en fin dag att träffas. Museets pampiga byggnad ligger nästan på branten ned mot den steniga avgrunden, Falu stad breder ut sig med skogsklädda höjder runtomkring. Blå himmel och solen på väg ned,,,
Jag vet inget om detta mosaikträd! Men gud hur många gånger har jag inte passerat det där det står bland affärer på Drottninggatan i Boden. Det är 13 år sen jag flyttade från stan. Men ibland måste jag påminna ig hur vackert det är, en grönskande vägg från 1960 ( jo, jag fick lov att zooma bilden närmare för att kunna se årtalet) Jag tror att jag känner mig tvungen att undersöka lite i trädets historia,,,, Och se vad jag hittade här!
Jag brukar få bo hos en bekant som jag har känt i minst 20 år. när jag kommer upp. Och det händer inte så ofta - bara en  gång per år. Han har ett hus lite så där i utkanten, med 50-tals prägeln kvar. Speciellt i köket. Och jag förvisar mig vid varje besök att han inte har fördärvat och renoverat upp köket som jag älskar. För det är något oemotståndligt med dom där små lådorna, bakskivan på kant, handtagen som jag minns från min barndoms kök. Hemtrevligt är rätta ordet,,,
,,, och så är det mosaik ovanför diskbänken och runt om. Och en sån där Reda-hylla, en gammal trotjänare till spis som jag tror snart har sett sina sista dar. Men allt passar så fint tillsammans. Hmm,,, nu fick jag den där känslan hur mina undanstoppade prylar skulle kunna te sig i miljön. Men nu så har jag ju valt att ha 70 tal i mitt kök hemma så,,,
En vistelse i Boden har något obligatoriskt med sig: jag måste bara få gå på RETRO cafë!! Jag länkar här till tidigare inlägg för naturligtvis har det blivit ett sådant om denna lilla pärla med det goda fikat och den goda maten. Denna gång blev det en julig tallrik att spisa. Och ett besök in i det andra huset bredvid där de har ett "prylrum med prislappar". Vad jag hittade där kommer i nästa inlägg. Men visst är det en festlig radio som står i fönstret? Jag hade så god lust av skruva upp volymen men då hade jag stört bordsgrannarna.
Inte ens på toaletten kan nostalgin stängas ute! En liten skitsak som kul detalj pryder kaklet,,,
,,, och det här plastskynket är uppsatt!  Roliga detaljer!
- Men du, gå in och titta in i garaget så får du se senaste förvärvet, sa ägarinnan Lena och pekade vägen. Och det gjorde jag. Och så kändes det som ur en typisk amerikansk långfilm med action och polisjakter.
Folk kommer och lämnar in för att förgylla den retro.stinna miljön. Samlarobjektet Facit-gubben håller obehöriga på avstånd från den attraktiva Ljusbuketten men lugn, hyllan sitter dessutom hööögt upp ;)
Jag känner mig alltid välkommen hit och jag kommer igen nästa år!
Något som Bodens bibliotek har är en bok-gran så här till jul. Här är den dock inte klädd, ja det ska upp både ljuskedja och utsmyckning. Men gud nåde den som inte ser sig för - den får nog till straff i att återskapa härligheten. Jag hoppas att granen håller sig till 20;e Knut då varje bok dansas ut. ;)
Den mer riktiga granen står ute på torget, så klart. Och den är vacker! I skönhet och fylliga grenar kommer den att stå sig bra i konkurrensen om lokaltidningarna ännu har kvar den där tävlingen om länets finaste gran. Och vad festligt att den är klädd åxå,,, med präktiga pumlor och toppstjärna. Swedbank har sin lokal i den senapsgula rundade byggnaden och åter igen kan jag inte dess historia. Det här huset tyckte jag var gräsligt fult men av nuvarande RETRO-hälsotillstånd hos mig så är det Måste nu i centrumbilden!
Julpyntat för dagen till ära, när en gammal Bodensare träder in hos Lennart Hezekielsson och Antikboden! Och vad trevligt att frun var även här och stod bakom kassan! Numër har sonen tagit över mycket av verksamheten. Här sprang jag titt som tätt på 90-talet och det blev nog en bidragande grund för mitt retro.intresse idag, Min matgrupp i vardagsrummet ordnade de med så att den hamnade i Falun bla. Tack!
Inte så långt från forna garnisionssjukhuset, på Norrbottensvägen 12B, hittade jag ett något som jag inte hade varit in på tidigare. På facebook stod det 400 kvadratmeter yta med bords-och hyllförsäljning men nu var det bara bottenplanet som var öppet. Boden har blivit en riktig loppisstad! Och stället är lovande - om Bodensarna hittar hit. Om jag hittade något? Jag måste säga att denna hemvändar-tripp behövde inte oroa mitt bagage. Nä, det var inte så mycket som lockade, om det nu inte var alldeles för dyrt eller i för dåligt skick. Jag har varit på loppisar i Lycksele och på ett i Malå men mycket kändes som utplockat,,,
Den här dörren till julprylarna öppnades redan första november - så mycket hade lämnat "Knutn" i Norsjö sen dess. Jag kände mig hopplöst sen men när det gäller mig så blir det alltid en liten tröst-trätomte eller en textil. Jag är nog den ultimata kunden som vill gynna återbruket. ;) Nä, nu stänger jag dörren för dessa fatala försök att fynda,,,
,,,för det bästa "fyndet" hittade jag när jag öppnade dörren till kallförådet! Jag hade ett helt annat ärende som jag glömde snabbt bort när jag såg något blänka till under en hög med arbetskläder. - Men är det inte en trappstege?!  Jag gick ut och frågade mamma var den kom i från för det var ju som en osannolik uppenbarelse i ett hem som har konstant rensats på det mesta och där mycket har hamnat på soptippen, " -  Men minns du inte att jag satt på den och rökte bredvid fläkten?, sa mamma, Näääh, sa jag. - Vet du hur populära dom är i dagens läge? Näääh, sa hon. - Vill du ha den då?  Vilken fråga! Naturligtvis! Men det får nog vänta för det funkar nog med att ta en AWAB på NextJet. Synd.
Nåja, jag ska nu samla ihop mina pinalen som jag har strött ut kring sängen nu innan jag går och lägger mig. Hoppas att inte blir något galet väder som skapar käppar i hjulet när det är lite färdväg hem. Ute är det becksvart. Husen sover. Sista bilden i denna bildkavalkad tog jag när jag var ute på kvällspromenad. En tidig sådan. Fick mig att inse hur mycket man kommer ifrån, det här med få soltimmar här uppe i norr vid denna årstid. Men jag älskar stjärnklart! Och kyrkan i samhället. En vacker träkyrka som utstrålar harmoni. Jag tror att den kom på en hedrande plats i en tävling som en veckotidning utlyste.


MEN DU, medans du är kvar här på sidan så vill jag ta upp något som flera bloggare har nappat på att delta i, nämligen  RETROBLOGGARNAS JULKALENDER  med ett nytt (eller två) inlägg varje dag.
Gå in och kika, vet ja!

1 dec  Tant Emma och La môme old fashioned.
2 dec   H55
3 dec   Fina fyndet
4 dec   Gilas grotta
5 dec   Porslinan
6 dec   Mavintage och Prylodesign
7 dec   Allt det gamla goda
8 dec   Pensionat Granath
9 dec   Re-dizain och Retrolux
10 dec Undantaget i Hulebäck
11 dec Audrey Fenn och allt fint
12 dec Retrotokig
13 dec Heja Ida
14 dec Loppistan
15 dec Teak och orkidéer
16 dec 50-talskeramik och Porslin och nostalgi
17 dec Ljuva 50-tal
18 dec Tid & rum
19 dec Precis en sån
20 dec Bortbytingen
21 dec Porslinsbloggen
22 dec Retroknoppen - ja, det är ju jag det! och Vintage Spyglass
23 dec Tanten på auktion
24 dec Antikmonologen och Gestaltningstanten