20 juli, 2012

Min lilla retro-pärla i norr.Redan när man kommer in på det gamla regementsområdet A8 så undrar man om det finns något intressant här i denna byggnads-öken. Du ser inga grönytor, utsikt över vatten eller ett stort fönster som man kan sitta och se på flanerande människor utanför. Ingen cafe'idyll precis.


Nej, men du hittar däremot en blomstrande retro-oas med stans bästa och garanterat  hemgjorda, bakverk, pajer, smörgåsar i en minst sagt, spännande miljö,,,Välkommen till RETRO-café!
När lampaffären upphörde hamnade neonskylten här
Jag kan knappt tro att man är i lilla Boden!
Detta familjeföretag (som dök upp efter att jag flyttat)
annonserar knappt och har inga stora vägvisande skyltar.  Folk hittar ändå hit. Om man vill uppleva nostalgi, att-känna-igen- eller att-förfasa-sig-över-vid- påminnelse så är det här det rätta stället.

Varje gång när jag kommer förbi måste jag gå från rum till rum för alltid är det något nytt att fastna med blicken på. Du ska ju inte vara rädd för detaljer,,,
Detta café får saker utifrån som har skänkts till den äran att visa en tidsdokument av 50-/60-talet,,,
Kalorier - vad är det?
Dottern Nina är beredd att ta emot beställningen bakom kassan,,,

Och tiden går snabbt. Fast det är hotande moln och regn i annalkande är det flera som sitter utomhus. Jag har dock turen med ett eget bord och ångrar inte att jag tog en smörgåstårta med räkor och lax mellan bildtagningarna. Det var dax att få lite kaffe för att piggna till,,,

Det som fastnar på retro-näthinnan är att det finns så många roliga lampor och häftiga textilier. Leksaker som en generation äldre minns att dom lekte med.
Ett par sitter bredvid och ser i ett album. När fika-kulturen var som störst fanns det i Boden flera trevliga ställen, ställen som har kanske blev offer för byggboomen och andra affärsideèr. Men här verkar känslan att ha åter hittat hem och paret bläddrar vidare,,,


Ja, tack! Den gardinen får gärna följa med hem!


Lena är glad för mitt återkommande besök. I en lugn stund tar hon mig ut till det  närliggande bilgaraget där hennes man har sitt Mecka.
En kvinna poserar glatt på en riktig motorhoj inför sin fotograferande man men det Lena ville visa var hennes otroligt kitschiga hårtork som hon sätter ihop efter att den har sett ut som ett litet klot. Kan det vara en amerikansk modell?


Ska det vara en hårfönare av modell äldre, kanske?Plikten kallar men vi fick i alla fall en pratstund. Jag kastar en blick in i köket men avundas inte en minut för att pulsen är hög vid kassan, disk ska plockas in och kanske var det slut på någon kaka.
Men jag avundas nog lite allt  på diverse ögongodis som finns i cafeét och den närliggande byggnaden. Nä, det måste få bli en rundvandring till innan min cykeltur därifrån!

 Häng med på den och klicka på bilden om du vill se lite närmre ;)


"Ljusbuketten" i rött.

I radion kan du LYSSNA på

En sån förskräcklig souvenir!


En sån klocka passar mig som är alltid på resande fot!

Matinéföreställning ikväll, klicka och SE,,,,,

Spegel, spegel på väggen där,,,


Kan man alltid LITA på reklamen?
Exotisk krydda
Som ett smörgåsbord av saker,,,

Efter detta besök var jag garanterat retro-tankad! "Retro-cafe" kommer att öppna upp en liten loppis runt hörnet, inom kort. Jag fick gå dit och hittade lite smått och gott att ta hem till Falun. 
Dessutom blev det ett sista-minuten-besök på PMU innan sommaruppehållet. Återkommer med ett inlägg om ett par dar och visar er,,,