18 november, 2014

November - då får prylarna lysa uppDen ultimata "döden" inträffade en sen kväll när höstregnet smattrade mot fönsterblecket. 
Jag märkte att mobilen var inte uppladdad och onödigt varm. Den tuggade i startläget, oroväckande segt och det är i den stunden man bestämmer sig att stänga ned. Min Samsung behövde att coola ned sig.,,,
Men sen förblev displayen svart, svart,,, och död. Efter ett onödigt besök i närmsta Telenor-butik så har mobilen hamnat i påse på väg mot utredning. Och där sitter jag nu. 
Inga plötsliga ögonblicksbilder, inget pling från ett inkommet meddelande från facebook eller hotmail, internetbanken öppnade jag med app, det obligatoriska tradera-spanet, netflix, spotify,,, 

Det är då man inser att man har blivit beroende av en uppdaterad värld. Saknaden är nämnvärd stor. Och min reserv-mobil känns som en billig plutt och inte Smart- nog utan gäller enbart för samtal och SMS. 
Där har vi veckans happening! 
Ja, bedrövligt men sant. Det överskuggar nog allt annat av vardagslivet just nu - eller så händer det inte så mycket nu i mitt liv nu innan jul som är värd en inledning till ett blogginlägg?
Så, då är jag inte bara loppis-beroende som jag är då - blir det en utredning hos Företagshälsovården snart, eller?   

Några besök i Falun med omgivning har det ju blivit. Men jag är ju inte ensam. 
Det märks att många vill fynda, köpa presenter och kön ringlar som en tjock orm bakom en när det gäller lördagsöppet. Då har man svårt att hävda sig. Jag har inte hittills hamnat vid rätt bord eller hylla och i år verkar jag missa att vara med när det serveras julgrejer - inte för att jag behöver något mer,,, 
Kanske det trevligaste fyndet sen förra inlägget: en mindre Carnaby-vas av Per Lutken (1968). 
Tur nog kan det ju hända att det brister i PMU:s prismärkning och tack för det! 
Ingen hade uppmärksammat Holmegaard-etiketten. Ingen signering i botten - och jag plockade den illa kvickt från hyllan! 
En härligt maffig glasvas med blå ton stod i fönstret  på Loppisen i Långshyttan. Inte så fräsch inuti men efter lite ättika över natten så såg den trevligare ut. Men tyvärr osignerad. Efter lite googlande så kom jag fram till att den passade bäst på Vicke Lindstrand och Kosta men det är bara min fundering.

Där fanns även den bruna vasen. Tillverkarens märke satt kvar och då passar Otto Brauer väl in och årtalet 1962. (fast producerades i flera år  framöver). "
"Gulvvase" - fast av den mindre sorten. Tillverkaren? En till Holmegaard!

Coops helgloppis i Borlänge blev dagens sista minuten besök men där fanns en skål på fot av Erik Höglund som väntade på en lämplig ägare. Så den blev min :)

Till vänster står en okänd keramikvas men färgerna var så tilltalande att jag kunde inte undvika,,,
Lika med den lilla formen från Rörstrand som heter "Focus". Dekoren finner man även hos "Canaria" och "Handy". Visserligen är den gula varianten snyggare men jag skulle inte säga nej till hel servis i delarna! Färgglatt men stiligt. 
Jag länkar till min käre bloggkollega "Porslinsbloggen" här så ni får se mer och ni kan läsa mera om detta "kära barn med många namn".

Vasen med den kaxiga randen är Mari Simmulsons vas "Lady" som kom för UE, 1969-70.

Här är två representanter Marianne Westman.
I den lilla tillbringaren kan jag ha något sås-igt eller krämigt att servera ur. Hennes servis "Elisabeth" är väl inte den mest självklara men då inköpta delar har hamnat i sommarstugan så blev det ett självklart val hos "Hildings"

Den bladliknande fatet i lergods  kommer från också från Rörstrand men eftersom det står bara med en numrering så är det inte så många som känner till det. Upplagan var nog ganska stor och lanserades i dom större varuhusen.

Jag köpte mig en köksalmanacka till fast jag hade ingen aning om jag hade årtalet. Men antalet i hall-hyllan överglänser mitt minne så naturligtvis hade jag en redan,,,
Men framsidan är ju så 50-talsaktig! Och med husmor som ska servera familjen något gott,,, i volangförkläde,,,
Söta miner för söta bakverk, kan man säga.

Två saker i en: Ja det ser ut som att månefisken har hamnat i stora stygga nätet men det är en liten Inger Waage-skål från Stavangerflint som provligger i ett  fat från Gunnar Nylund från Rörstrand. En fin fångst från Arkhyttans loppis.


På en av hyllorna där hittade jag en stilig kaffekanna från NilsJohan. "Sissi" heter modellen och har klassiska former som verkligen måste förföra alla kaffedrickare!

En härlig design har även Lennart Andersons karaff ur serien ISI.
Gullaskrufs spill i glasmassa kom verkligen att utnyttjas till något vackert!
Och här hör det till något som jag skrev på bloggen bra länge sen: jo, att jag, irriterande och snörpligt, blev berövad på en loppis-kasse med bla, denna karaff. Jag skulle bara gå på toan och lämnade in den i kassan för att betala senare. Vad som hände sen togs med en axelryckning för hon hade inte minsann ställt undan kassen ordentligt och i ett ögonblick hade någon blockat åt min färdiga kasse.
Att det var obetalt tog expediten med en suck och likgiltighet,,, - Ah, sånt händer stup i kvarten, konstaterade hon. Och jag blev förbannad,,,  

Jag brukar inte köpa linnedukar men det var ett så hiskeligt fint mönster så åter igen kunde jag inte motstå att den hamnade i korgen. Några glöggmuggar från Bo Fajans ser ut som att jaga getabocken av Tore Borg men jag tror att det är inget allvarligt. 
En kaka och allt blir frid å fröjd!  ;)

NilsJohan var verkligen produktiva inom hushållet! Brödskrinet tar jag nog ut på landet. Eller så hamnar det på köksbänken - jag behöver ju inte ha hårdbröd direkt inuti.  En tjuga var den garanterad värd. Jullöpare, julgranspynt,  pepparkaksbok och en tårtspade från Fiskars. Billigt, billigt,,,, 

En blek Jerry Roupe fick hänga med. min samling av småtomtar blir fler och fler och även mina julsinglar.  Kotte-tomten tjurar i ett hörn. Han ville egentligen inte va med på bild,,,

Det är enbart av kitsch-värde!
Och naturligtvis är det inte någon kändis som är avbildad eller är det? 
Åhlen&Holm-katalogen avslöjar kanske sammanhanget. Det handlar om dess grundare som har dala-anknytning. 
1899 grundades nämligen det kända postordersföretaget i Insjön av Johan Petter Åhlen och Erik Holm. (Den senare drog sig ur firman ganska tidigt men namnet stod kvar.) Första produkten som blev en stor succè var en tavla med kungafamiljen men senare även vykort och inte att förglömma, tidningen "Julstämning" som slöt upp en stor skara av dåtidens ledande inom konst och lyrik. 

Verksamheten flyttade till Stockholm 1915. Företaget blomstrade med sin katalog som öppnade en ny värld av konsumtion och reklamen var nydanande. 
1932 grundades Tempo varuhuskedja och Johan Petter hade även en del i bokbranschen.
1939 dog dock grosshandlaren till sjöss utanför New York som den framgångsrike affärsman han var i  40 år. Många beställde då ett minnes-kit som kom i en brun låda (en minnesskrift följde med) och hängde upp tavlan på väggen. 
Det kommer kanske inte hända när dagens Ikea:s Ingvar Kamprad lämnar jordelivet, eller?


                   Ett vardagsrum 1963 - framsidan till en priskurant från Gunnars.


Påsken har fått utökning med påskkärring, höna som ska få en röd kam tillmålad,  plastägg och  passande duk med videkissar. Men det dröjer ett tag att fira - innan dess kommer nog min kitschiga teak-klocka upp. Lite ovanligt att belysa urtavlan, va?!


Den sexuella revolutionen i slutet av 60-talet resulterade till sexserier och sexhumor. Det är väl inte för upphetsningens skull eller att få det ultimata roliga halvtimmen som jag köpte tre nummer av "ADAM & EVA"men visst finns det ett leende med i sammanhanget. Lite kult kan man säga. 1.25 kostade "rund tidning med spets" 1969, kom ut varannan tisdag, 50 kronor vann 6 vinnare på korsordet och bland tecknat lättklätt ger jag här ett smakprov:
- Varför ökade naiviteten så kraftigt under kriget?
- Därför att männen var stela av skräck och kvinnorna utnyttjade det.
Jaha.
Undra om det blev en försäljningsframgång?

Men en guldpeng för ett grytunderlägg i Villeroy&Borch färgstarka fågelmix: Acapulco var nog lite roligare. Och att det var från Myrorna. Det var dom inte uppmärksam på.
     Några juldukar som har tillkommit i mitt hem se sist!  Och fler juldetaljer som väntar på 1:a advent!

Om man är nyfiken på månens baksida,,,,En månglob från danska Scan-globe.


.  
Julskivor med Yngve Stoor och Trio me Bumba kommer att få snurra på skivtallriken när det börjar kackas mot jul. Samt tre vepor konkurrerar om väggen. 
En Buhler-vepa har här hamnat i mitten och ute på vänster kant ser ni en helcharmig lång vepa av Gerd Allert. 


Den där ärtgröna tv-kannan kommer från Falkenberg och är designad G. Rosendahl. Om honom har jag inte hittat något nämnvärt men det verkar att han har designat olika plast-produkter. 
Den har en granne reserverat,,,

Godis-hönan bredvid är en riktig muntergök och klassiker för en retro-påsk. Och jag har samlat ihop några under under årens lopp - välkommen in i skaran!
En femma ute i Arkhyttan.
Jag har inte tänkt mig att sätta mig på pottan,å nej, men den där babyblå toalettstolen med svagt rosafärgad potta och trälock hade jag tänkt bli som ett roligt inslag på toan. (jag kommer nog på någon funktion ). 
Nu har jag ju ändå brutit min  inre övertygelse att toaletten åtminstone skulle få bli en retro-fri zon för mig och främst, mina besökare. 
Där man kan hitta något nytt och fräscht. Men se hur det har blivit ! 
Vågen tillkom först, av märket Serva. (för syns skull - själv har jag inte orkat väga mig på 15 år,..) men den är ju lite småfräck. Och sen den solvarma tvättkorgen som enligt Hammarplast-etiketten är från tidigt 60-tal. Inte riktigt hel men den står ju mot väggen. Och så hänger mina tre tvättpåsar på en krok ju, ja, då är det ju fyra olika detaljer! Se här.  
Men nu får det bli stopp på toa-nostalgi! 

Det kommer en inlägg till inom en snar framtid för att det är på gång en ny blogg-utmaning som jag hoppas att jag kan bidra med något - jag är inte direkt säkert men för min del lutar det åt en teknisk pryl som har en helt annan funktion i mitt hem. Det ska jag väl lyckas åstadkomma åt helgen!