09 juni, 2013

Två dagar i juni


Jag är så mätt,,,
Mätt på loppis? Nä, mätt på godsaker. Har med goda vänner njutit av ett enkelt födelsedagskalas men där det bullades upp och tårta:des upp så magen känns fyrkantig åt alla håll. Ja, naturligtvis är jag så plikttrogen att jag ska smaka på alla sorter!

En stilla vandring i den vilda trädgården till det lantliga sommarstället gav väl ingen större motion men vad gör väl det när hästarna betade i hagen bredvid, sommarängen rörde sig i den lätta vinden, skogen speglades i ån som rinner förbi nere vid bastun och jag plockade upp årets första groda i handen. :)

Kontrasten och den lättsamma stressen blev mera påtaglig när jag kom hem innanför dörren.Naturligtvis.
Där väntade gårdagens påsar från Sandviken-hållet och så förmiddagen besök på Sågmyra marknad. Fallvarning i hallen, med rätta som är eventuella gästers första intryck - hu!

Jag ville nu få undan och på plats det inköpta och då blev det en liten fotosession på spisen. För hur är det nu, är jag mätt på loppis? Nä, sommaren har just börjat! Tänkte en sväng mot Hälsningland och så en vända ned mot underbara Uddevalla. Vem vet om vi passerar varandra. I såfall så håll utskik efter en medelålders gubbe med glatt leende,västerbottensdialekt och lite skägg. Han är troligtvis och rotar i någon låda eller funderar vid loppisbordet varför han är så dålig på att pruta. Det kan vara RETROknoppen himself!


 
Aj aj - det var slarvigt! Såg inte prislappen på Gabriel-vasen att den satt kvar men å andra sidan så får ni se den annorlunda prisbilden. 40 kronor betalade jag för den. Stilren och ståtlig, signerad av Kjell Andersson, förmodar jag. Känns lite otacksamt att Gabriels alster går så billigt förbi - jag hoppas att det blir en AHA-upptäckt framöver. Till höger så kunde jag inte låta bli en Gefyr-skål (Gustavsberg) till för trettio spänn men tre bakluckor tidigare hade jag hittat Blå Eld (Hertha Bengtson - Rörstrand) för en tjuga! Då blir man glad! Jag har noll koll på den servisen så vad denna del har för betäckning vet jag inte men en klase gröna druvor kommer att passa i fin kontrast till den Blå Elden :)
Ocsh så blev det katt-dax!! Först ut i raden står en lätt glosögd kisse med svansen i vädret. Google-gurun sökte sig fram med hjälp att skriva Cat - 50s och så Denmark ,,, då hamnade han hos en Helge Østerberg med egen studio i Virum sedan 1943. Thats it - något mer har jag inte hittat om kattens fader!  Den högra katten är desto mera omskriven moder: det är Dorothy Clough/UE och roligt är att jag har nu två med samma posér fast med annan färgsättning.Grå och gul. 60 kronor för båda.
Vad vore en loppissväng utan färgglada vaser?! Till höger tronar en blå vas på 20 cm, signerad Orup för Johansfors. Den vill jag inte få på foten för den är tung! Vet någon något om denna vas så får ni gärna kommentera! Den röda har en medföljande trådställning för ljus och med hjälp med etikettens "Riihimäen Lasi" hittade jag fram till designern Tamara Aladin och lyktan "Välkky" - dess varma sken lyste nog i många finska hem (och svenska!) i mitten av 70-talet. En gårdsloppis tog skoningslöst men fantastiskt hela 40 kronor för båda! Det är väl underbart att man inte får fynd-Ågren för här var priserna redan satta. Den lilla röda intill vet jag inget om men kanske är det en Åseda som sin gröne vän bredvid? ( Enligt bloggen Form 55 kan det vara Sea glasbruk, har jag fått veta)
Här bystas det upp! Yppig flaska av Erik Höglund som det står H 878 under - ska det vara en glaskork till denna eller är hon "huvudlös"?( Med huvud , säger Form55! ) Ska bli en present till en samlar blygsamt men ständigt ;) Damen bredvid har jag sett i samma stil men andra figurer ganska ofta på Tradera men har inte lagt på minnet om ursprunget. Hemma hos mig passar hon in i vardagsrummet, så även den lille trä-figuren bredvid: den fick följa med på köpet. Summa 60 kr. Igen.
Ett gratängfat i Upsala ekeby:s "Safari" fanns i Sandviken och väntade på mig. Tillfällighet kanske men förra veckan kom jag ju hem med två Safari-tekoppar. Håller jag på att bli Safari-påverkad? Löv-skålen som står i formen står det ABY under och är smäcker i formen och tunn. Danskt igen och denna gång Kroyer Johansen. Gillar den mycket!
-Haha! Ni är mycket större men jag är inte rädd för er! Den lilla tomten är bestämd mot domherrarna på vaxduks-löparen.
Naturligtvis blev jag berikad med mera färgstarka juldukar,,,
Hallå - jag har gjort illa mig i knäet!  Det var den enda större färgsläppet på denna kitschiga men klassiska väggprydnad. Fast gips är ju helt omöjligt känsligt. En liten stöt så,,, Jag har lite fäbo- och dala-tema i kapprummet så där ska den hänga! Guldpeng här.
På gårdsloppisen utanför Järbo hittade jag både smått och gott. En fyndig 5 krona för en ganska fräsch Margarethe-skål från Rosti! Stod tillsammans med andra skålar i en hylla men det var den oranga som fastnade i mitt blickfång. Som vanligt. Nu antar jag att jag har ganska många sedan tidigare i olika storlekar men jag kunde inte hålla mig. Denna klassiker från 1950 har verkligen behållit sin popularitet genom åren. Och vad passar inte bättre till en stora, präktiga, oranga blommor? Lååånga gardiner i den där glesare väven fann jag i Sågmyra.
Likaså en brun och fruktig duk som har här funnit ett par hederliga salladsbestick på vift!
Till slut vill jag visa en underbar frukost! Reklamtavlan fick jag som present i helgen.  Ja, 1929 så förstod man sig på hur man skulle äta nyttigt eller?  Grädde till är väl inte direkt så fettsnålt men så rörde man sig mer på den tiden. Bananen har satt sin prägel i reklamen och i maten. En "Flygande Jacob" utan bananer är ingen Jacob! Jag fortsätter än att laga min för det finns väl inget enklare att laga om man vill ha lite festligt,,,och 70-tal i munnen? Rotade lite på Youtube och fann den stora Banankännaren CHIQUITA på igloo-besök,,,