25 november, 2013

Inlägg som ligger dukat i tiden,,,

1:a advent närmar sig med stormsteg.
Idag blev det en vandrande vända kring Stora Stöten medan eftermiddagssolen lyste upp Falu stad och himmelen var aå där isande blå. Gruvhålet låg dock i mörker.  De karga klippblocken, lätt frostiga - marken hård under skosulorna.

Jag hade tagit mig en uppdragsdag som kontaktperson denna söndag - är det för en man inom LSS. Ett uppdrag som jag nog har haft i tio år nu. Vissa saker som vi gör är återkommande vid denna tidpunkt. Ja, nu börjar det digna av julematen och annonserna fyller dagspressen. Julborden konkurrera ju mellan varandra. Återkommande frågan; var ska vi gå detta år?

Fast det var inte tänkt just nu. Det blev bara så när jag såg upplägget. Det kallades för helgbuffé men det var näst intill ett riktigt julbord på Geschwornergården. Alla klassiska läckerheter fanns ju där. Så det fick bli årets julbord. Avklarat.
Eftersom att ingen av oss är svåra på mat (nej, nej 5-2 dieten praktiseras inte här och Absolut inte under advent) så var det nödvändigt ont att röra på sig efteråt. Låta maten sjunka ner. Få frisk luft.

Potatissäck blir man så lätt här vid datorn! Kylan utomhus lockar mindre. Och nu så är det dax att skriva något. Ja, jag har ju som vanligt köpt lite smått och gott som jag vill visa sen förra inlägget och Florida. Det här med Florida-resan  känns redan overkligt avlägset fast det var bara ,,,ja, vad blir det,,två veckor sen jag kom hem?
Missade då dom där dagarna då julsakerna startade med att säljas på secondhandbutiker och loppmarknader. Fast jag lider ju inte nöd på julprylar,,, lätt konstaterat. (hur ofta hör man inte: vad ska du med allt till? Var rymmer du det?).

På några få dagar har jag fått ihop lite mer fast jag har inte varit så på-dörren-aktiv som jag kan vara ibland.  Som tur tar textilier ingen större plats,,,fast det där var en vit lögn,,, jag har fulla lådor. Men-ibland så känner jag mig som mitt i något "där-andra-ratar-så-hittar-jag-ändå-något-att uppskatta. Jag har mitt ständiga återbruk av minnen.
Och julen är ju en sådan tid. Tillbakablickar.

Hmmm,,, jag tror att jag ska ta och hämta upp första lådorna från källaren i morgon,,,hmmm.

Almedahs handtryck bjuder på dessa ståtliga hjortar.


Ett trevligt fynd från forna Spisbrödsfabriken ( ,,,kommer inte på vad dom heter, dom som bedriver loppis där i dagsläget.). "Stella" heter denna stiliga elljusstake från Osram och med fynd menar jag vad man kan få för 20 kr: fungerande ljus, samtliga manschetter med och en bevarad låda! Mycket fägring av ljus för en ringa peng, verkligen. Jag måste ha den framme i år, känner jag.

",,,Han vattna sina fålar fem,,,"

Det kostade lite mer på Tradera (eller rättare sagt: nä, den blev inte billig!) men nu så har jag en julduk signerad JHC med glatt lucia-följe. Ingen "Svart Lucia" här. Verkligen retro-fin. Vet  någon vem som står bakom initialerna?

Vardagsbesök på PMU bidrog med en klassiker från Rättviks spisbrödsfabrik, en plåtburk som troligtvis gick iväg som export, som "Souvenir" Det gjorde däremot inte Jokkmokks-Jokke. Nä, undra om jag hörde honom någonsin sjunga på engelska ,,, ;)

"Änglar - visst finns dom"

"Tomten är far till alla barnen"

"Masjävlar" Haha - nä, så får man väl inte kalla en dala-duk. Nog med filmtitlar!  :)

Riktiga långkörare - juldukar med längd. Fåglar pch hjärtan. Något för 70-talsköket,,,


"Gröt och skinka, lilla äppelbiten, äppelbiten. Tänk så rart det smakar Nisse liten, Nisse liten."

En större bonad från Westmans textilateljé i Falun - som Marianne och systern Ingalill startade upp på Villavägen, redan 1952. Köpte den för en 50-lapp. Det finns inte så många alster ute på nätet så jag har inte kunnat finna en ålder på denna "blomsterprakt" - tyvärr.Glada tomtar balanserar på denna vepa av Jerry Roupe t.v. Dom små julgrans - prydnaderna måste ha tillhört en minigran i hemmet. Så sköra.

En till julbelysning för en tjuga. Alla ljus hela och en fin kartong, invändigt som utvändigt.

Från tyska VEB Oberlind Sonneberg. Känns riktigt gamla. Kartongen har texten "Julgransbelysning" påklistrad. Kanske står det på tyska under? Men tror ni att jag behövde en till? Nääää,,,,men kartongen var så fin (dåligt anledning - ja, jag vet). Om ni vill se mer julgrans-detaljer: kolla in sidan som jag hittade när jag skulle söka ursprunget om belysningen HÄR


När barnsagor innehöll smygreklam,,, fast det är ju ganska klart  att det är Mazettis "Ögoncacao" som vill synas. Från 1928.

Sid-uppslaget kommer från häftet "Stinas märkliga födelsedagsresa" Dom andra böckerna kommer också från PMU i Falun. Har bra priser där.

Må hända att det är något hemgjort här för ursprunget vet jag inget om men ljusstaken spretiga string-stil och den trinde string-grisen är bra roliga att se på. Den lilla ljuslyktan påminner i glaset om en string-krigare som jag har i fönstret. Åtminstone krigarens sköld har en sådan där glasinfattning,,

Bla,en trillingrad av tomtar för 5 kronor på Röda Korset kändes snuskigt billigt - fast de är rätt så vanliga. Visst finns det en sång där man säger att det är "dom små, små detaljerna som gör det" ;)

Bo Svensk träfigurer håller på att bli lite kult:iga. Dom där plasttomtarna har jag fått höra att de är rätt så populära i Japan,,,

Komplettering; Upsala Ekebys djuptallrik med dekor av Yngve Gamlin - en av de utskällda "Skäggen" i i programmen från -63 som väckte starka reaktioner. Kungsörrnen Havregryn erbjöd en sådan tallrik via annons som var designad av honom. Så nu har jag två! Kastehelmi-underläggen av Oiva Toikka tillkommer till min köksavdelning. Fatet är Upsala Ekeby - mer vet jag ej.
Min mormor skyllde min dåliga syn på att jag satt för nära tv:n. Hon hade så  mycket konstiga ideer för sig. Hon hade väl blivit förskräckt över dagens skärmar. Men jag har alltid gillat gamla apparater. Och så hände det sig att en tjock-tv från 1958 hamnade i min hall,,,  Jag vet att det aldrig blir aktuellt att uppväcka bilden i tv:n så vad blir funktionen?  Mitt lilla bord fick ge med sig och vaserna fick flytta lite högre upp. Ingen rumsren inredningsdetalj kanhända men ack så kult!  

Philips är modellen.

Lördagen blev rena jul-dagen av småplock. Dom vanliga second-hand affärerna och så ut till Gustavs blev det. Det blev minsann lite grannlåt! Äldre adventstjärna att vika ut, kotte-tomte, Bo Svensk-tomte och en trind godisgömma med vänligt ansikte i gummi. Ful-rolig tomte på halmbock, Upsala Ekeby:s "Safari" som assietter, flera småtomtar för att ha granljus i, en  gran-ängel som knappt syns på bild, glaspärl-hängen för julgransgrenen. Tupp, bockar och hästar i äkta string från Ystad Metall, en retro-broderad handlapp samt en blomkruka i vitt, blomkrukan "Lena" från Upsala Ekeby. Phu - har jag missat nått?

En Jerry Roupe fick jag billigt på Tradera!

För 30 kronor fick man fylla en kasse med textilier på bords-loppisen. Alla textilier låg i en stor hög. Jag fyllde inte kassen. Jag antog att det var bara skit kvar. Strax före stängnings-dax, dessutom. Frånsett en gardinlängd från 70-talet som inte är med på bild så blev det ju en liten salig blandning. En naiv bonad med chokladbruna tomtar från Buhler. Gardinlängd med härliga äpplen, två smådukar i brunt med julgransprydnader, en smal julremsa av dansande tomtar, en löpare i svar-vitt på röd botten. Den lilla duken längst ned i vänstra hörnet har en otydlig signatur; kan det vara MW, som i Marianne Westman eller?


Vi fortsätter med en rätt kitschig julgransmatta längst ned till vänster. "Tomtar blir höga på flugsvampar" En änla-lik löpare, i mitten. En fint broderad löpare med stiliga ljus och två bonader av Maud alias Maud Fredin Fredholm. - Glöm inte mig, säger tomten i kläm på bild. Nä, det gjorde jag inte heller,,, Så visst kan man få ihop mycket textilier i en genomskinlig blå påse för 30 spänn :)

En Cortendorf kvinna ser nyfiket sig omkring och upptäcker att en såssnipa vid namn Bellis har krypit upp bredvid henne på teakbordet!  Kvinnan från "Hildings" och Karlskrona-porslinet från "LarsHans antik".

Enda fyndet från PMU - en mycket fräsch bonad från JOBS. En guldpeng var ju som hittat!

Slutligen så såg jag en upplindad duk när dom stängde Bords-loppisen uppe vid gamla Rusta.Upprullad. Utan att se ordentligt mig för så hamnade den i påsen. Men Ylva Källström kan man lita på. Hennes dukar brukar vara god kvalite.