24 december, 2012

Julhälsningar från sovrummet :)*GOD JUL*

Man blir trött av att dra kundvagn. Speciellt dan innan julafton - vid 5-tiden på eftermiddagen. Köbildningar utanför ICA-Maxi, köbildningar vid charken, köbildningar vid kassan. Tur att det finns självscanning,,,men fick jag med mig allt?
Efter att ha bokstavligen tryckt in maten, i mitt redan välförsedda kylskåp och ätit i mig något snabbt och lättlagat somnade jag på sängen,,,,zzzz.
Och ni vet ju känslan att vakna upp,,,efter sisådär 45 minuter, halvt bedövad i skallen och ska till att åstadkomma något mer väsentligt än att sova bort dyrbara timmar.

Grannen vill ge mig inlagd sill som en liten julgåva. Hon är snäll. Går upp och sitter av lite tid.  Hon vill ju prata mer om ditt å datt än vad min tankeverksamhet klarar av just nu men för att inte verka vara oengagerad försöker jag ändå sjunka ned i fåtöljen utan att visa en minsta julstressig rynka i pannan. Ja, för nu är den ju här, julaftonen,,,
Har inte packat in julklapparna än - det tar jag i morgon. Har inte förberett skinkan - det tar jag i morgon  och städning? Vill inte se mig om kring: jag som hade det så välstädat häromdan!

Och så ville jag ju skriva ett inlägg! Med start vid 23-tiden, lite snabbkaffe och lite bakgrundsljud från tv:n sätter vi i gång!
                                                                      * * * * * *

Ja, var ska jag börja om inte med att jag var med sällskap på loppis till Hedemora i helgen. Tung snö-bildning på vägbanorna, den dagen. Det finns ju tre ställen att besöka, på gångavstånd. Eriks-hjälpen kändes dock lite urplockat så den där wow-upplevelsen kommer nog efter nyår,,,
I bakgrunden, står en Atterberg-vas/ Upsala Ekeby som tillhör serien "Vesuv" som tillverkades 1960-61. Kände igen den då en god vän hade köpt någon annan del nyligen och vad vore inte bättre att ge bort till så han  får komplettera?! Insidan av vasen har en rödaktig mystisk färg,,, Den främre vasen heter "Ibiza" Ganska trendigt namn på en serie eller hur?  Efter en titt på Grödinge antiks hemsida så ser jag att fjärran platser var tidstypiskt representerade i hennes keramik-serier: Java, Bengali. Manhattan, Cadiz,Palma; Rio. Men visst ja, vem var det som hade gjort den? Jo, Hjördis Oldfors, sent 50-tal. Vad trevligt om man hittade skålen också,,,! 40 kr betalade jag - garanterat prisvärt.
Jag gillade mönstret på blomkrukan,,,
,,,och under stod det svagt Rörstrand. Det gör inget att den är lite kalkangripen för den blir finfin med ett svart blomfat. Kan det finnas någon upphovsman/kvinna till denna stilrena kruka? Tyckte om formen sedan, på ovanvisade glas och köpte dom. De känns ganska retro- men med noll koll så är det bara en gissning. Besticken var ganska enkla men det var färgen jag ville åt ;)
Små-sakernas tid är inte förbi  :) Små ljusstakar, kanske Gullaskruf? följd av en reslig string-giraff och så en trio string-isar för små granljus. 15 kronor för dessa. Grisen tycker jag är gulligast!
Och några julgrans-prydnader som ingen ville köpa där dom låg vid kassan samt en tomte med ljushållare som kunde jag inte motstå.
Den högmössade tomten  påminner om en kotte. Den är rätt känslig."Kotte-bladen" tål ingenting. Det står EL eller EW under den och jag kan inte tidsbestämma den men det spelar ingen roll - jag har redan en liten variant som nu får en större kompis! Ljusstaken i plast må ej vara komplett (för en prislapp satt över något som skulle kanske vara spår efter en tredje tomtenisse) - mycket charm ändå. Den färgglada grisen med hängöron är signerad BOWA.
,,,men det blev en BOWA-vepa att glädja sig åt.
Glest bland juldukarna,,,


Välkommen in i  sovrummet!

Det har inte mycket yta för att rymma en fullstor gran. Fåtöljen som brukar stå där hamnar nu bredvid den andre, sängen knuffas en halvmeter åt sidan,,, Dörröppningen som jag står vid existerar inte för bruk. Där har lådorna hamnat som är över men de har i sin ordning blivit nyttjade till att fyllas ut med diverse undanplockade prydnader. Dolt av jultextilier.

Ja, så är det. Min lösning då man inte har alltid medhjälp:are till hands. Som ni ser så går jag längre tillbaks i inredningsåren här men jag gillar att blanda. Och jag är inte mer religiös än att jag gillar oljetryck och gamla Jesu-motiv. Att jag får plats med lite jul är ändå otroligt,,,men att få ängla-ull i sängen känns inte skönt!

,,, å fåglarna vakar högre upp,,,
Röda flugsvampar bland grenarna,,,
,,,kedjor och klockor,,,
Den här clownen är nog den käraste av allt, i granen. Den är ett barndomsminne som följde med i en liten pyntlåda efter mormor. Inte vacker kanske men personlig. Och jag gläds varje år att jag inte sabbar till  det så att den går sönder. Så skört glas,,,så många minnen.

Pråliga bollar,,,
,,,slitna tomtar.
,,,och ännu mer fåglar,,,
Änglarna finns också närmare topp-stjärnan. Den ser väl inte ut så mycket för världen. Släckt är den ju benvit men tänd lyser den klassiskt upp. Har satt in en lågenergilampa så det inte bränner i plasten. Jag har försökt att gömma den ganska grova bruna sladden bland grenarna. Och att inte överbelasta. Bara en konst att få topp-stjärnan rak, är det.
Glitter,,,
,,, gamla smällkarameller,,,
,,,och en julgrans-hälsning:Bakom granen fortsätter en skara ljushållare och tomtefigurer. En del: import-märkta. Ljusstaken är en av våra klassiker som man ofta ser på loppisborden, vid juletid. Snideri, tradionellt, rustikt. Ringarna kring ljusen har mattats av med åldern och dom vita hylsorna tenderar att spricka men jag är glad så länge den fungerar. En liten loppistavla för en femma visar svagt små tomtar bland grenarna. Ett ofullbordat verk. Men så här i ljusstakens sken så blir det ett litet speciellt blickfång.


Julkyrkan köpte jag på kommunens "Ta-till-vara" Ett sånt där hemmabygge. En glad och färgrik karamell tack vara de färgade plastfönsterna. Tyvärr verkar plastfolien gå sönder mer och mer så inför nästa år, blir det reparation!


,,,aldrig har kyrkan varit så välbesökt.
Bonader har jag men i år valde jag dessa!
Så denna vy vaknar jag till då timern slår i gång på morgonen,,,

,,,jag känner mig aldrig ensam,,,haha.
På nattduksbordet, ovanpå bakelit-radion.
En kalender lutar mot väggen,,,
Mina "tvillingspeldosor"spelar "Stilla natt",,,
,,,och är det sista jag ser när jag släcker bordslampan och ställer klockradion.

                                 ** * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

  Jag har ingen Aladdin-pralinask  till mina läsare att bjuda på men hittade detta amerikanska
 "Youtube"-clip: