04 juni, 2012

I regn och rusk,,,


Ledig helg och så detta väder,,,suck. Man känner sig tröttare, sover längre på morgonen och stackars alla som försökte bedriva utomhus-loppis på lördagen,,,ja, dom måste ha frusit, blivit blöta och nästan blåst bort,,,

Innan jag hade masat mig ur sängen, ätit frukost, bestämt mig för att gå ut, fått med mig någon, så rann tiden iväg mot elva. Det var ju kvartersloppis i stan. Men jag hittade absolut ingenting. Vi stannade inte ens av när vi såg mängden av barnkläder och leksaker. Bilen rullade. Tiden gick.

Byaloppisen i Solvarbo då? Vi chansade. Ett par mil. Men på väg mot destinationen så hamnade vi på vägen till Ugglebo för visst var det en liten obetydlig loppis-skylt som pekade ditåt?
Tack gode gud för det. För i Solvarbo blev snarare ett spring över våta gräsmattor bland den dala-röda idyllen och ett konstaterande att det var ganska utplockat då "proffsen" visst hade redan varit där 45 minuter innan öppningsdax. Jag gillar inte att tillhöra den morgonpigga kategorin,,,

Nä, det blev en stor lada med blandat utbud och doft av lite gammalt som blev räddningen för ansträngningen.
Och sen kunde vi inte "undgå" att hamna på Pärlan i Gustavs innan stängningsdax. Och en välförtjänt kaffe som man får när man lämnar in saker där. Hade nämligen en påse i hopsamlat med mig i skuffen.
Vad blev det då?


Ett riktigt präktigt stort fat som förde mina tankar mot Tilgmans men nej, detta är ett fat från Elle keramikk. Norskt alltså. Inte mitt område så jag sökte på nätet och kom fram till denna blogg: http://ellekeramikk.blogspot.se/ och se: här är det någon som verkligen samlar :) Mitt fat har bara ett B som signatur,,,

"Bris" av Ingrid Atterberg stod helt själv på hyllan i Gustavs, det verkade som att ingen villa ha den blå vasen. Kanske ser den lite enkel ut? Men den fick följa med till kassan.

Så även gjorde den sittande flickan som i sin tur, har också en blå vas.Med lätt intryckt min i ansiktet. Bokstavligen. Är figurinen JIE eller?
Det sitter nämligen en filtmatta under så det är lite svårt att veta,,,Jag kan inte undgå att dra med mig lite böcker hem. De kan ju vara ganska billiga. Skicket varierar kraftigt så det gäller att hitta ett hyfsat bra exemplar. Som "Nordisk svampbok", utgiven 1916. Den hamnar, lite malplacerat måhända, bland mina andra kok- och bakböcker.

Så även en bok från Helios med idel färgglada recept. Nu börjar det kännas trångt på det hyllplanet,,,

"Pysslingboken" är från 1952 Jag föll nog för de naiva illustrationerna ,inte minst på framsidan. Men den kommer nog att hamna hos en vän som samlar i större grad, på barnböcker.

                                                                               
Ibland köper jag de mest konstiga ting. Jag kommer nog att alltid minnas att det var just i Solvarbo som jag hittade denna näst intill fula advent-stjärna, hängandes på en spik - lite undanskymd.  Så många stringhjärtan,,,har ni sett denna modell tidigare?
Jag tror nog att jag har över 12 olika varianter på stjärnor nedpackade bland julsakerna men bara 4 fönster att ha dom i,,,

Detsamma gäller stringbockar, stringtuppar, stinghästar,,,och här blev det en  bock till att räkna in i skaran  :)


Jul-temat fortsätter med en trevlig äldre tomtefar som välkomnande sträcker ut sina armar, åt varje besökare.
Hederlig nostalgi.

Hänkelvasen av Mari Simmulson tillhör serien "Onyx" (rätta mig om jag har fel) och tillsammans med "Bris" så har jag fyllt ut kvoten nu med blandade vaser på mitt lilla teakbord, i hallen. Men,,,kanske,,bara kanske, kan jag trycka in en till. Jag har ju lite svårt att undvika signaturer med ett bra pris  ;)

"Och regnet det bara öser ner,,," Kanske ett passande inköp av något som jag aldrig har köpt tidigare: en sån där väggvas. Men denna hade sin paraply-känsla och vädret inspirerade mig nog också,,,


Lite ovanligt, så kom jag hem med ett trevligt teakställ för kryddor. Vet inte vilka kryddor som passar bäst att ha i dessa sex glasflaskor men något lär det väl bli.

Ett okänd glas-lejon får slutligen visa mitt stjärntecken. Jag är ju mer färg-älskare så "klarglas" finns det bara i liten mängd i min lägenhet. Men nu står den i mitt köksfönster och väntar att bli genombelyst av varma solstrålar,,,

            BONUS-bild:
 Grannen ovanför uppskattade så pass ett litet norskt ugnsfast fat som jag hade hittat att hon ville ge mig något i gengäld. Hon är så snäll. Karaffen är så fin,,,och greppvänlig!  Men det är tråkigt att det blir ofta så när man är äldre,,,att ge bort på ålderdomens höst. Men hon insisterade.  Hon har använt den för vin. Efter lite eftersökningar har jag funnit att den kommer från Ryds glasbruk :) 


Var tog du vägen sommaren, jag saknar dig!
Ena helgen värmeslag - andra helgen nästan frost.
När vi är inne på ämnet: varför inte Friska upp Edert minne med denna tv-väder-historia?
Då man bla. ritade in vädret, direkt på väggkartan,,,