13 december, 2012

Julgransmatta, inköpt och lite minnen,,,Följ med på en vandring kring granen!
Här har ni den utsedda kandidaten  i "Välj julgransmatta"!
Det var ingen snack om saken att den här var populärast bland "bidragen".
Tack alla ni deltog med kommentarer - granen är försenad men blir kvällens sysselsättning mellan allt jobb och happenings som december månad innebär. Och då kommer mattan att vara på plats.

Förresten: ibland blir en dag så konstig och fel att timmarna bara rasar iväg,,, på ett sätt som bara drabbar RETROknoppen, känns det som.

Tidig måndagmorgon denna vecka, så knatade jag i väg i den bitande kylan . Det var arbetsdag efter en trevlig helg med traditionell julmarknad uppe vid Falu gruva och finbesök från Strängnäs.
Tog bussen ut mot Sundborn och ringde till min mamma för lite morgonsnack över ditt å datt. Som vanligt försvinner man in i samtalet,,,,tills bussen lutade betänkligt och krängde till!
-Nu kan jag inte prata med dig längre - jag tror att vi åker av vägen! Hej då!
Med luren i ena handen och den andra, krampaktigt gripande om det främre sätet, ser jag jag skog passera till höger och det brakar till. Det är ovanligt tyst innan det blir äntligen stopp. Vi har kanat av vägen och utmed slänten vid Jämmerdalsbacken,,,
Det luktar bränt - någon skadad? Nej, men för någon uppstår lätt panik då vi inte kan komma oss ut. Dörrarna är blockerade av en mindre granskog - bussen vilar mot dem från att tippa omkull.
Det går så fort att räddningskåren är där. Blåljus - nyfikna förbipasserande flockas vid vägkanten. Buss-schaffören har knackat hål i fönsterrutan så att glassplitter ligger i en driva i gången.
Märker att jag är lite skakis när jag ska försöka klättra ut mot hjälpande händer.  Den djupa snön kommer innanför skorna.
I samlad trupp står vi 10 passagerare från bussen och får lämna personnummer. Kommenterar. Undrar. Ringer först till mamma. Hon är ju mer än orolig över det avbrutna samtalet. Naturligtvis. Jag messar jobbet att jag är sen, därefter. Snällt nog får vi skjuts ut till våra destinationer. Misstänker att det finns en chockkänsla hos några,,,man biter ihop. Så är jag ute på jobbet,,,och rätt så sen. Sen för att få veta att: Men vad gör du här? Du har ju ledig dag idag enligt schemat!
VA? Har jag åkt hit helt i onödan, för att vara med om bussolycka?!
Och nästa buss hem går inte för än om ,,,,nä! Åhhhhhh,,,

Så nu fick ni ta del av veckans största händelse som innebar att jag inte kom för mig någonting när jag kom hem i måndags,,,bara en lång och orolig trötthet i kroppen,,,,i stället för att göra lite julnytta. Från tidig morgon,,,


Över till något mer roligare!

I lördags hann jag med en liten loppisrunda. Vad annars. Förhoppningsvis en av de sista så att jag har kvar några pengar EFTER jul åxå. Hur som helst, blev det dessutom ju några trevliga stopp efter vägen,,,

En ryamatta för hallen. Lite sliten kanske men färgen var så behaglig och harmonisk med övrig inredning så jag gjorde ett tänkt byte och den andra förpassades till  källaren. Från Loppishallen.
Den bulliga bordslampan i brunt, hittade jag uppe på bords-marknaden för en ringa peng. Bra skick dessutom. Den ska bli en trevlig julklapp till en behövande ;)  Lampan i mitten, med sin svarta figurin, köpte jag på det nyöppnade "Sivletto" i Enviken. Moder-butiken finns på Malmgårdgatan på Södermalm och är ju ett etablerat inslag för rockabilly-fansen och 50-talsfantasterna. Själv har jag aldrig varit där men till Enviken är det ju bara ett par mil! Och vad kul att se den gamla busstationen komma till nytta! Där inne såg jag så läckra blombord som jag tyvärr inte har någon plats för,,,och gardiner,,och fontäner,,,nä, det blev en lampa att börja med. Fast jag har en plast-bandskärm att byta ut den föga upphetsade gräddvita,,,  Ett kalori-rikt stopp blev det i "Jonsson fik" (ännu en anledning att kombinera det förra besöket med) innan ev vända till Toftbyn. En el-dosa av den gamla sorten inhandlades - ja tack, behov finnes!
Där hittade jag även en stor ytterkruka med ett stilrent mönster, "Peru" från Upsala Ekeby, så min dracena fick äntligen sin svarta å nytillverkade, utbytt. En enkel Reijmyre-vas fick följa med hem från PMU fast den inte var så upphetsande,,,,men jag älskar ju den där mörkröda färgen! ;)  Glas att komplettera med och så, något som jag sa i tidigare inlägg: INTE en receptbok till!!  Men det bidde visst en liten "Prinsessornas kakbok" från -60, med sådana där gräsligt överdekorerade och färgglada tårtor på bild. Bland annat. *ler*
Ibland så köper jag minikaktusar och sådana där omöjliga blommor i miniformat som dör lika fort som dom har hamnat i hemmet. Men varför inte en trevlig barnmugg att stå i så länge de vill leva för mig?!  "Tivoli" barnservis i tre delar gjordes i mitten av 50-talet av Alf Jarnestad, för Karlskrona porslinsfabrik.

Ett annorlunda glatt retro-tryck har denna julduk men hur jag än sökte kunde jag inte hitta något namn eller initialer. Det borde den ju ha! En liten julgrans-fågel vars stjärt har för tillfället åkt in (ser jag nu på bild), säger jag inte nej till för en guldpeng!
Mera jul: en godmodig tomte med juteväv-säcken i hand kommer att få flera vänner och få stå framme trots det illa medfarna skägg.  En broderad vepa med fack att lägga små klappar i - för vi som har barnasinnet kvar :) Minns ni?  Och för att hålla reda på dagarna fram till jul,,,
Pappersgirlang av en liten ovanligare sort.
För en tid sedan köpte jag en pärm med 1946 års nummer av ICA-inköpscentralernas tidning för affärsmedlemmar. Lite knasigt låter det men informativt och med även stor reklam-underhållning. Redan i Oktober-numret las vikten på ett inbjudande skyltfönster och med några sidor kan man se olika förslag och tips för att locka blickfånget. Tänk om man kunde ta en tids-resa för att kunna njuta av dåtidens skyltfönster,,,vid juletid!
En av de mest oansenligaste julprydnader som jag har plockat fram står längst fram i raden av kotte-tomtar och piprensar-figurer. En liten gris med sin tomte-ryttare. Kanske ingen som märker ens till där den står på radion i hallen men som det står i Åhlen & Holm:s jullista från 1949: "Små detaljer med stor betydelse för julstämningen",,,

,,,för ett tag trodde jag  mig se den som Å i priskuranten , som jag har hemma och ligger framme. Jag inbillade mig i allafall att det var den tills,,,
,,,jag läste texten mera noggrant. Då fick jag inte liksom ihop längd och höjd. (Jag vägde den dock inte!) Så nu är min lilla tomte, ridandes på sin gris, tills vidare utan bakgrund men just en sån där detalj men med stor betydelse,,,

I tv:n går julkalendern. Har intalat mig att åtminstone följa med i några avsnitt. Varje år. En stunds nostalgi. Jag minns själv så arg man blev om man missade ett avsnitt - den där gyllene kvarten. Ja, visst var de inte längre förut? Man slickade och placerade ut små bilder som hörde ihop med avsnittet, ibland gick de sönder vid "urplockadet". Attans också!
Men inget slår ju "Teskedsgumman" - den käraste i julkalender-själen. Det känns som evigheter sen men nu finns  ju tanten som dvd ;)

Som detalj har jag en oöppnad adventskalender i köket från 60-talet,bakom min röda ellljusstake. En sån där som Ica gav ut. Ritad av en "Ylva"som står för Ylva Källström-Eklund. Jag har nog några av hennes handtryckta textilier, julduk som bonad men hon var även en känd illustratör för bla. barnböcker, kokböcker och läromedel att nämna. En mycket kreativ kvinna.
Vad som döljer sig bakom luckorna vet jag inget om. Kanske Ica:s barnanpassade sortiment? Eller?
Vill ni läsa lite ICA-historia om kalendrarna, se här.
Lucia den 13 december. Går det någon repris nu på tv i kväll så man får lyssna på sångerna? Sov för länge i morse, nämligen.
 Jag minns att jag blev utnämnd till Staffan stalledräng när vi gick gick i 6:an. Det var nog en sån där omröstning i mellanstadiet för det var några klasskamrater som försökte jaga röster, till min fördel :) Men hu vad nervös jag var!
Hade ett batteri-drivet ljus i hand som blinkade illvilligt  när jag dallrade till, under den knaggliga sången.
Tappade säkert någon mening dessutom. Det var så fullt i klassrummet. Alla samlade från bya-skolan,,,Vad synd att det finns ingen bild på det.
 Nä, jag har alltid haft svårt att lära mig saker utantill och det här gav då inte mersmak. En ängel och stjärngosse från Bo Fajans får avsluta det erkännandet.
"En mycket populär filmatisering av Teskedsgumman gick som julkalender i Sveriges Radio och TV 1967 med Birgitta Andersson och Carl-Gustaf Lindstedt i huvudrollerna. Serien blev det stora genombrottet för julkalendern i TV och lockade inte bara en halv miljon barn utan även två miljoner vuxna tittare. 1973 gjordes en tv-serie i färg med samma skådespelare. TV- och radiojulkalendern reprissändes 1976 och radiojulkalendern återigen 1997 och 2007.
Att gumman säger "Göta Petter! Nu ble ja liten som enna tesked igen!" står inte i Prøysens bok. Andersson lade till det själv när hon gav gumman sin västgötska gestalt."
Wikipedia