25 juni, 2013

Prylar, prylar, prylar,,,Undra vilken ände och vilken bild som jag ska börja med? Ja, jag blir smått orolig över antalet prylar som breder ut sig över mitt vardagsrumsbord. Prislapparna sitter kvar som små påminnelser men jag har inte hunnit längre.
Förra inlägget av "loppis-skörden" var ju den 9 juni. Sen dess har jag varit i Hälsingland och lite på hemmaplan,,, hmm.  Ja, och så har jag just haft min första vecka av semester,,,
Men naturligtvis känner jag för att dela med mig av mitt vardagsrumsbord. Åtminstone det som står ovanpå! Och på stolarna,,, och lite där under,,,
Gode gud, å jag som ska ha grannen att ta hand om lägenheten!

Jag tycker vi börjar retro-resan med det som har varit...


,,,nämligen midsommar! Delvis i regn och rusk men med hållfast tradition. I mitt kök fick Jerry Roupe:s dansanta par göra en torrskodd svängom kring stången. Det är ingen märkvärdig vepa men Jerry är ju Jerry och när jag googlade ute på nätet så dansade de även på en japansk internetshop-sida. Men där kostade de dryga 300 kr. Då låter det bättre med 10 kronor på PMU. (den ena hittade jag idag för samma pris)  :)
En liten samling med teak. En argsint piphållare med en fräsig tofs har en toalettskylt med ett nödigt barn, att övervaka. En reslig teak-vas!(det finns ett glasrör inuti) står bredvid en marmeladburk etiketterad Karl Holmberg Götene.
Idag blev det bla. en stor plåtburk från Norrköpings "Svea choklad". Den var bara lite nött kring öppningen. Den blåa kaffe-pannan rymmer några få koppar men för en Selma så fick denna Finel självklart följa med hem. Så även de greppvänliga glasen. De andas retro men det har jag inte fått bekräftat.


En oansenlig vas må hända men om man vänder på den så står det Stig L. /Gustavsberg och "Domino". När man hör "Domino" så tänker man ju på det populärare svart och vitt men denna vas gjordes visst i andra färgsättningar. Och hade jag inte krummat på ryggen för att se vad som fanns på den nedersta 20-kronors hyllan så hade den passerat,,,  Det löv-aktiga fatet är sifferstämplat men via efter idog nätforskning verkar det komma från 50-talets Rörstrand och Marianne Westman som formgivare. Köptes på "Röda korset" i Bollnäs. Oj, vilken stor avdelning! Flera rum  att utforska. Dit vill jag igen!


Frozen Pops. Jag har svårt att tidsbestämma den här förpackningen men nog finns det lite retro-vibbar alltid. Jag undrar om de formpressade björnarna syns ens på isglassen?
Och så här gör ni!
Keramik-fåglarna undrar vad den vitlaserade elefanten trumpetar om. Kanske tycker han att de passar bäst hos mina SYCO - påskfåglar. De påminner ju om dem i glasyren. Och elefanten är lika okänd han.Men kanske finns det en dold märkning någonstans,,,
Nu är det jul igen! Kotte-tomtar på rad avslutas med en fin gammal fiolspelande tomte med ljus-hållare som jag fick för en tjuga. Den stod i en bokhylla hos en äldre man i Alfta. Jag garanterade att tomten skulle hamna i ett gott sällskap och beundras varje jul,,, En gris-ig skinkgaffel av tenn ligger också på duken. Ja, julduken som jag köpte när vi besökte visst Hälsinglands största loppis (enligt reklamen). För visst är det så här som jag skrev i förra inlägget; att storleken betyder inte allt. Det betyder då sällan i mitt fall att man hittar flera fynd. Men så hade ju stället varit öppet i ett antal timmar. Det kanske berodde på det,,,
Glas i rött och blått. Vinglasen kan vara nya men den härliga blå färgen kunde jag bara inte undvika. Ett glas (eller i mitt fall, ljuslykta) från Lindshammar, Kotte-ljuslyktor från Reijmyre. en vas med midjan smal; Christer Sjögren/Lindshammar och en liten "skål" som jag gissar mig till Reijmyre. Det här köpte jag faktiskt de sista 10 minuterna på Erikshjälpen i Edsbyn. Nä, jag ska försöka hålla tiderna bättre nästa gång. Sånt här hyll-race i sista sekunden ger mig  bara psyk-bryt!
Glas och plast. En Reffla-skål i klarglas tog jag för formen är ju så tilltalande. Plastskålen kostade faktiskt lika mycket men jag gottar ju alltid mig i rött och vill genast servera potatissallad i den :)
Hos det äldre paret i Järvsö hittade jag kaffekoppar i Amanda/ Rörstrand. Christina Cambell står bakom denna lätt murriga servis med produktionstart 1968. Och här gör jag ett undantag som kör vid annan tid med orange och rött i köket. Tekopparna fyndade jag uppe i hemtrakterna, kaffekannan på väg mot Göteborg,,, det var i fjol. Ja, det är väl någon mening att det ska bli flera delar, antar jag. Jag gillar den iallafall skarpt. Den tyska vasen i bakgrunden har jag även med hänkel.
En knallig och blommig burk blev betydligt mer knallig och blommig när jag tog ett par varv med trasan. Den lilla plastburken från Köksklubben är en Erik Kold:are och vad passar bättre att komplettera på bild än ICA-kurirens samlade recept!
Jag fortsätter med temat färgglatt. Lamp-skärmen i plast och köksklockan kommer från "Gula huset" - rena energikicken! Jag kunde ju inte hålla mig från de glada och passande detaljerna kring urtavlan. "Bison" är tillverkaren. Sen kom det med lite härliga plastkoppar (dock utan fat -Kristallon står det under en), slev från SPI produkter, melanin-mugg från Perstorp. Ja, en vacker dag kanske jag måste ta och göra ett plastinlägg och visa upp vad jag har i vissa köksskåp!
Ett ihop-plock bjuder jag på här: kompletterade med fler "Safari"-tekoppar/Gefle, några tallriksdelar från Rörstrand:s "Fiesta", småkoppar som passar för expresso: ingen tillverkarsignatur utan bara ett 249 och en ring, ett annorlunda blom-glas, pepita-rutade vickningsgafflar i originalförpackningen och så en liten gladlynt krigare till min "afrikanska" samling. Phu!
Här har den asiatiske ok-bäraren  hamnat i ett ugnsfast Höganäs-fat. The´burken kom bara med på ett hörn,,,
Ett signerat Bertil Valien-glas/Boda visar sin blåa sida medan en Gunnar Flørning-katt för en femma känner sig lite billig i sällskapet. Den emaljerade pannan med lock lyckades inte konkurrera in på bild,,,
Svampar och korv på handdukarna,,,
Tomten må ha målat läpparna men för 30 kronor får han följa med hem. Äpplen i kvadrat är det på textilen. Lite julkänsla faktiskt!
Smådukar (eller tabletter) spisar skivor här på sängöverkastet.
Min kompis sa att det var det gräsligaste han hade sett men hur många 50-talsdukar har inte präktiga rosor  att beundra?!
Grönsaker och bär har ni här!
Båstad har fått sin sommar-flicka,,,
,,, på en sån där sovenier-duk som visar det bästa ur Sverige ;)
Eldigt, guld:igt och rödorange - är dessa gardiner.
En midjehög påsk-tupp kommer väl att skrämma alla besökare när de kommer in i hallen. Men där ska den stå. och välkomna! 1962 står det under tuppens fot. Garanterat hemslöjd. Pläden kommer nog från den tiden också. Svart och rött var kanske inte den bästa bakgrunden,,,
Fisk-fat från Johnson Bros "Sea-farer", väggrelief från Söholm, en mindre Johanfors vas - signerat Orup och en spelande figurin, på trumma.
Jag vet inte hur många Sverige-textilier som jag har men så här ser landet ut när BOWA har varit i farten!
Och så en liten figurin som jag köpte när jag sist var till Insjön. Nä, det var inte lågpris men är en lejonunge av Mari Simmulson, från den tiden på 40-talet då Mari var anställd på Gustavsberg. Den står numér bland mitt lilla kattgäng. Inte direkt en katt bland hermelinerna men ändå :)