30 november, 2012

Visit i Västerbotten

" - Det var då bedrövligt vad det tog tid att ladda ned bilderna i datorn!"

Jag slappar hemma hos mamma. Hon, sambon och en grannfru sitter och ser på ishockey-matchen mellan Skellefteå och Frölunda. Hennes upprörda röst tränger igenom tv-sorlet och det säger nog att det går inget vidare. De är HEMSKT engagerade.
Jag tar däremot allt med ro. Förutom att jag helst vill få ihop ett inlägg. I kväll. Men mammas "nya" dator är inte riktigt,,,normal. Jag har fått lov att ladda ned en annan web-läsare och  bildprogram och hoppas nu att det ska fungera bättre.
I smyg. Hon är alltid rädd att jag sabba några inställningar,,,

Norsjö är klädd i vinterskrud - om än ett mycket tunt lager. Jag har gjort mina obligatoriska besök, hälsat på gamla klasskamrater, tittat på anslagstavlan i centrum och känner att det ska bli skönt med Falun på lördag. Jag behöver bara en liten dos av min hembygd, numera,,, men återkommer gärna.

Vi åkte ned till Lycksele en dag, på ärenden men naturligtvis såg jag till att springa över till PMU medan mamma drog kundvagn på "Dollarstore". Inga större förhoppningar men som ni vet så brukar jag inte gå lottlös ut,,,
Julutbudet var dock ganska utrensat. Hyllorna dignade inte direkt av grejer men köpglädjen var det däremot inte något fel på. Kanske berodde det på den inhyrde dragspelaren vars glada, varma toner ekade ut i den stora lokalen.
Kommunens "Puls" och Röda korset gav däremot inget av intresse. Men väl hemma så fick jag den största belöningen: det blev rotmos å fläsklägg till middag - som jag hade önskat ;)

Tre delar av denna julservis från Stavanger flint och för 25 kr.kunde jag inte motstå. Jag har ju den hemma och kompletterar gärna. De passar ju oemotståndligt bra att använda på julafton i mitt 70-tals kök och tomtarna gör en så glad. En något sliten julpysselbok av Gösta Knutsson (ja, han med Pelle Svanslös) blev dagens läsning för barnasinnet och naturligtvis fanns det en liten rad av småtomtar att ta hem,,,men vad ligger i grötskålen?
Jo, fåglar! Det finns faktiskt något än att få för 1 krona, konstaterade jag när jag köpte påsen med träfåglarna och blev påmind att första morgonen som jag steg upp här så var buskarna utanför köksfönster välbesökta av domherrar. Jag har inte sett en endaste sen jag flyttade ned till Dalarna! Konstigt. Det var en vacker syn som liksom förde julen närmare själen,,, 
- Vi väntar på julafton!
En sida från "Kul i jul" som ni får klura på :)

Jag hann naturligtvis även med ortens lokala loppisutbud. Ute vid industriområdet ligger "Knut´n". Secondhand-affären är en del av en kommunal verksamhet som vill främja den psykiska och fysiska hälsan. En mötesplats. Utvinning, renovering, flyttarbeten ligger bla. på agendan.
De har verkligen ett brett utbud på saker. En nystartad och välfylld kläd-avdelning ligger dessutom bredvid. Deras julrum skulle jag nog velat uppsöka när det var premiär,,,

En kanna med Helmer Ringströms klassiska dekor för Upsala Ekeby, "Safari", kan man inte säga nej till. Ja blev det även för en liten skål från Mari Simmulsons "Cardus"/UE, för en guldpeng. Den lilla mus-musikanten ser så hiskeligt blek ut i kamerablixten men jag tror att en annan mus-iker står i min prylhylla,,, Mitt Selma-fynd från "Knut´n" blev väggbysten från Coneye. Mexikanen har en flickvän också men henne får jag väl fortsätta att spana efter. Naturligtvis vill jag ha paret! Fast väggen är så full,,,

Vad tror ni? Ett galet fönsterlamp-inköp igen? Är det ett hemmabygge i teak eller? Det våfflade glaset i dovt grönt bakom ribbor,,,men jag inbillar mig att det ska bli ett snyggt sken och fin effekt. Men jag kan ha fel. Rengöring och in-oljning dock först!
juldukar.löpare. En pannlapp fick följa med.
Nu tror ni att jag har frångått mitt färgberoende, och då menar jag de färger som passar mitt kök,,,Nä men en Cathrineholm-kastrull utmärkte sig bland de andra emaljerade och som blixten var den min. "En  till "Lotus",,, men min vän däremot, i Uddevalla har ju samma färg i köket? ,,,hmm och så dom där två paren av oranga gardiner,,, Han gillar ju faktiskt lite av det där vävda till sina Tilgmans-krukor,,,hmm. Och så är det han som samlar på sådana där Stavanger flint tallrikar med ortsnamn,,,,hmmm. Jag tror att jag har löst lite julklapps-inköp :)" Vad hittade jag åt mig själv då? Jo, något från Sågmyra. En Tidsstrands-filt. Malsäkrad. Av Viola Gråsten. För 25 kr. Jag säger väl ett nöjt "SNARK" då :)
Förresten, idag fick jag en mycket trevlig pratstund med ägarinnan till "Tant Bruns antik". Hade aldrig varit in där tidigare men det var inte så konstigt då affären var ganska nyetablerat, centralt vid Storgatan. Efter att jag hade betalat mitt så blev jag kvar och pratade om livet, musiken,,, och retro. Jorå, en Västerbottens-ort i inlandet har sina retro-vibbar åxå! Men det blev ingen Gunnar Nylund eller Stig Lindberg för min del i dag. Jag fick resekassa-ångest så istället satte budgeten in och dessa tre överkomliga skapelser fick följa med hem. Som ett fint minne. Teak-mus i gul hatt och tvillingar i björn med okänd bakgrund.

Till sist: Min morbror hade hittat någonting bortslängd och tänkte på mig. Hans sambo försökte beskriva vad det var och jag jag googlade på nätet. Men den hade en skada, ett brännmärke som hade gjort hål i plasten. Och det saknade ett batteri så funktionen var ovis. Men när jag fick se denna Luxor radio live så tänkte jag att skönhetsfel har vi ju alla och den här är ju som en skönhet som är värd att bevara och bara stå öppen! Och vem vet. Kanske en dag kan jag ratta in en trevlig kanal?
Ett kungligt märke,,,
,,, och Falun i etern!