25 mars, 2013

Till bords med Labyrint!


En vecka med jobb men även en ansträngning som sträckte sig till Malung. Ja, så kan jag sammanfatta sen förra inlägget.
Kalla nätter, varmare dagar men vintern vill inte släppa greppet.
Har inte än planerat min påsk, dessutom. Till ovanligheterna så är jag ju faktiskt ledig. Kanske blir det Älvdalen. En bekant som driver djurskötsel, brukar jag hälsa på så här års. Eller vi, rättare sagt. Vi är ju två om det - jag har ju inget körkort. Att svara på "Varför inte" blir ingen kort historia, så därför förblir den osagd.En ursäkt att jag hellre vill sitta breve och njuta av utsikten kommer alltså inte att hålla i evigheter,,, 
Och utan körkort kan det ju vara svårt att ta sig runt på loppisar,,,
Tur att man har nära och kära som delar ens intresse! Tack!

Så när helgen kom och lördag morgon så la jag fram förslaget med "Erikshjälpen" i Dala-Järna - en bit att köra men för omväxling skull.
Med ork så blev det, efter en trevlig thai-buffé, dessutom en sväng på vinst och förlust till Malung. På "Brändans galleria" hyr folk in sig för bords-försäljning och genom generösa öppet-tider så hann vi med en vända där med.
Ja, så händer det typiska. Undra om det var av överansträngda loppis-synnerver som jag fick en släng av huvudvärk där inga värktabletter hjälper. Att det kändes lika dant idag får mig att oroa mig att det är något annat på gång. I morgon väntar ett dygnspass,,,

Men mitt i den oroväckande tanken så måste jag ju ta och visa vad jag hittade!
Vill dock tilllägga att några saker är köpt även lokalt.


Det här var kanske det största fyndet. Vi hamnade bra till i kön till Erikshjälpen - annars hade jag nog inte haft en chans att få tag i en frukt-tallrik och sex assietter ur "Labyrint" / BoFajans. Berit Ternell står bakom dessa 50-talare och när jag såg tallrikarna så sa jag bara: YES! Dom ska jag ha! Delarna blev mina för 100 spänn - väl värt, eller hur? Hela och fina!
En tupp utan kam frankeras här av tvenne påsk-gula plastföremål för hushållet. Tillbringaren är av melamin och kommer från Perstorp men designen är ursprungligen finska Sarvis. En fin 50-talare. Till höger en engelsk förvaringsburk med ett lockmönster som man känner till från de klassiska serveringsbrickorna.
Den lilla tekannan var kanske ett onödigt inköp men den blå färgen lockade i dess enkelhet. Den kommer från Gefle och under står det AX men det är kanske modellen? För en guld-tia blev ljuslyktan "Pärlan" från Reijmyre min.Tackar! Tre katter med all möjlighet att kunna utnyttjas som upphängare, väntade på ett ställe. Det kanske inte gör något att de är turistiskt tryckta med "Vidablick" och "Rättvik"?
Tre glas: till vänster vilar en mindre signerad Kjellander-vas som jag efter lite googlande verkar tillhöra någon av sönerna till den mer kände gravören Lars Kjellander som hade en verkstad i Vetlanda. Men är långt ifrån hundra på den uppgiften. i mitten står en,,,ja, visst är det en vas fast den ser ut som en svamp? signerad Orup för Johansfors. Karaffen till höger, har ettiketten "Åfors kristall".
Vasen till vänster har en dold signering på undersidan och kan vara ingenting eller någonting - sen kan man ju undra vad som fick mig att köpa den? Tilllagt: bloggaren DeBeer hjälpte mig på travet: "Fungo"/Upsala Ekeby och av Vicke  Lindstrand! En tjuga för denna! ) .Foto-albumet i mitten, hade så fräckt omslag så jag kunde inte hålla mig! Den mörkhyade import-flickan kommer att hamna i min lilla samling, i bokhyllan ;)
Här var det kompletteringar som jag har faktiskt nämnt om i de senaste inläggen: glasfiskarna från Bergdala, och whiskey-glasen från Skruf. Men vad har hamnat mitt emellan då? En signerad ljusstake med TS som står för Timo Sarpaneva/  Iitaala. Festivo-ljusstaken kostade 5 kronor men om jag ska börja samla? Näää, men kommer de i ens väg så,,,
Jag inbillar mig att grytvantarna har lite ålder, med den glada Alfredo-stilen. En ljuslykta från Gabriel kommer att passa fint med de andra och den lustiga påfågeln i keramik har en otydlig lapp på sidan som jag har googlat mig till verkar vara en rumänsk retro-pippi a la FS.
Dagens julinslag: kottetomte som ingen verkade vilja veta av. Ett gammalt bokmärke hänger med på kassen. Bonaden kommer från Almedahls handdtryck och Brit B-M. Den är inte i bästa skick då det finns ett spilhål. Den och string-bocken fick jag för en femma var.
En påsklöpare har fått sällskap med en mindre och diskretare lill-duk design Inger Å. En string-liknande tupp har blicken mot köksbordet. Den vill nog hamna där senare,,,
Jag har faktiskt handlat på Tradera åxå. Gamlestadens-duken är  Brit Bredström:s skapelse "Timjan" och kom med original-påsen. Troligtvis kom duken till vid 100-års jubileet 1965. Ett par bananer har hamnat i en plastskål som jag har lite svårt att hitta ålder till. Det ser ut som "Kaiser " med loggan bestående av tre glas - eller så det är jag som har tagit fel på retro-äktheten.
Ett Rörstrands-fat har kvar sin ask och under det så får man reda på att det kom till i samband med 60-årsfirandet av Åhlèn å Holm AB, nämligen 1959. Filten blev ett fynd för 25 kr hos "Hildings". Hur många filtar som jag har? Jag tror det är dax att summera antalet nu,,,
Mer Tradera: här har Strehla-fatet med de klatschiga färgerna hamnat i fint sällskap. Golvvasen är egentligen en lampfot men kan nog användas till det man behagar-om man inte ser det lilla hålet förstås.  Det är inte den största varianten (den här är ca.38 cm och i botten står det UE B1079). Formen känner ni igen i den omåttligt populära serien "Paprika" som Anna-lisa Thomson stod för. Efter hennes död återanvände Upsala Ekeby hennes form och skapade"Havsflora"med start 1954.
Osignerad men denna stora textil-skapelse hittade jag för 10 kronor i Borlänge. Flower-power rules!
Till sist: en baksida på en Husmodern som jag fick med mig hem på en av turerna. Jag bara älskar dåtidens varma färger i reklam-inslagen! Jag kollade med sidan "myntkabinettet" för att ta reda på vad den där svarta vinbärssaften skulle kosta i dagens läge. Det blev kring 30-kronor. Man drack nog med inga spillda droppar,,,