18 augusti, 2012

Sommarens bästa fynd?Fynd är så individuellt.  Vad som är fynd för dig är de kanske inte för mig. Är det ett ekonomiskt värde som skapar inre berusning eller sliter föremålet känslomässigt tag i dig och får hjärtat att banka bara av åsynen? Ser du framför dig den ultimata placeringen, eller utökandet  i samlingen eller möjligheten till lite extra vinst i plånboken?

Det är väl på ont och gott att blogga. Det goda är att man inspireras, kunskapsmatas och finner gemensamma nämnare och vänner i sitt intresse och det onda är, i alla fall för mig att man vidgar sina vyer ännu mer, inspireras till nya samlingsområden och plötsligt så har man ett litet berg av saker som ska hitta sin plats! Och jag som har det skrivet i min blogg-ingress att "det ryms mycket på 73 kvadrat,,," *ler*

Pha,,,"för guds skull kom INTE och hälsa på mig NU för jag ett vardagsrumsbord fullt, 3 påsar med tidningspapper vid dörren, plastkassar till förbannelse och ekonomiskt läckage,,,"

Reijmyre och vägghängen. Jag ska nog göra en "kappa" till lilla köksfönstret av dem,,,

Men jag måste säga, att varje sak har sin mening och jag ska bruka och nyttja varje pinal under min livstid, njuta av allt ögongodis, glädja andra med fyndiga gåvor, minnas och le och vara jäkligt stolt över att återanvända årtiondens design- och bruksföremål. För det finns så många skatter,,,som väntar runt hörnet, hos släktingar eller på ett loppisbord som någon förening har dragit ihop ;)
Amen.

Nä ,men vad sitter jag nu å skriver?! Är det en Bergspredikan eller? Det här känns ju som att jag har skrivit om det tidigare! Grrr,,,återupprepningar. Så galet det blir. Skyller på att det är midnatt nu och fredag har blivit lördag. Dålig ursäkt.
Det är väl bättre att jag visar upp lite nu vad veckan har gett under min tur till Strängnäs, en sommarskön weekend där och hem igen, över Norrtälje och Öregrund. Samt lokala inköp. Rakt på sak.
På måndag börjar jag jobba igen. "Sanningen är tung att bära".
Men jag ska återkomma senare just det här med "Fynd",,,,

En dansk väggspegel har fått sällskap av en hyacintvas och till höger, en godisgömma och en bon-bonjär av Bertil Vallien, Kosta. Hjälp, håller jag på att bli en blå-diggare? Inköpt vid Rastastugan.

6 assietter och 6 efterrättsskålar "Gul Lotus" Bibbi Breger/Gustavsberg. De stod i en hylla på "Loppishallen". Inte perfekta, lite glasyrskrap under var det nog men ringa av bestick så för 120 kr var de visst värda att glädjas åt.  Dekoren gillar jag skarpt.

Vasen har jag ingen susning vad det är men fatet hittade jag hos "Hildings" och kommer från Pukeberg, signerat Staffan Gellerstedt. Till vänster en såssnipa? som jag tror kommer från Reijmyre glasbruk.

En kvartett av färgstarka tyska vaser. Den blå fanns i ett skyltfönster i Tierp. Affären hade just stängt för dagen men när personalen skulle lämna stället så haffade jag en av tanterna och använde hela min norrländska charm att fä köpa den,,,det lyckades :)

Det gör inget om det saknas ett korklock på Mari Simmulsons "Rusticana" - jag är glad att jag har hittat en tredje del. Till höger en "West Germany" vas som jag samlar på. Men är skålen i mitten också tysk? Det står under 3010/86 och där är det matt glasyr.

Veckans RÖDA: emaljerad skål från Finel/Arabia, en retrovåg som jag kan sätta minikaktusar i fatet och så röda,hederliga, svenska trä-ljusstakar.

För 100 kr fick jag detta set: 2 tekoppar och en tekanna från Rörstrand. "Ninette" heter servisen. Åh,,,ännu mera blått hemma hos mig. Tierp, på genomresa.

En string-höna på teakfot. Ny eller gammal? Med gong-gong-mage.Får mig att tänka på en viss katt från Gunnar Ander men, men,,,Den emaljerade duon: mugg och fat, ger vissa barndomsminnen :)

En broderad julduk med änglar.Tänk vilket arbete för 60/70 år sedan! Och mycket av det broderade ligger i högar kvar på loppmarknader,,Men 6 stycken textilunderlägg från Frösö handtryck låg inte länge kvar på bakluckeloppisen som jag var på.

Kompletterade med ett fisk-fat från Upsala/Ekeby. Vet tyvärr inget namn bakom detta. I mitten, en keramiktavla av Dagny Zachrisson och till höger en funkis-lampfot som jag verkligen gillar färgen på. En annan femma hur mycket el man måste byta och vilken skärm som passar?

Nu blir vi på lekhumör igen: fågel, fisk eller mitt emellan? Ja, det är katten Bergdala som jag menar men han är till vänster,,, Vilket retro-gäng!

Miniatyr-vasen konmmer från Höganäs. John Andersson står det under. Den mullige keruben som spelar dragspel: Shaubach Kunst i sovrummet och så har vi dom här äldre sterling silver-fiskarna som fungerar som ströare.

Okänd ljuslykta i rött glas, okända koppar som jag vill hitta rätt fat till, messmör -plastburk i en ovanligare färg, en anspråkslös julprydnad och så en liten bringare från Gefle: "Primör". Den köpte jag av en annan bloggare "Fröken Pralin" som har sin egen loppisbutik utanför Norrtälje. "Primör" hade jag som gratängform i mitt första boende. Fick den av mormor på den tiden då man inte var intresserad av gamla saker utan hade de,,,tills vidare. Så en viss relation finns,,,


50-talets läsvärda: "Lyckad djupfrysning"& "Vi konserverar"
Tv: Är det något till en blomkruka? Varför köpte denna? 1/13 står det under,,,
Denna finska ljusstake ska jag ge bort: signerad Pertti Santalahti för HUMPPILA. Köpt för 30 kr hos Röda korset/ Mariefred.

-Nä, blev det en plåtburk till?!!
Är detta nyproducerade glas eller äldre? Köpte 6 av dom men,,,

Och så kom vi till det här med "FYND" - var det känslan, en oanad kunskap eller ett vanligt impuls köp att få slänga 50 kr på dessa småvaser eller? Min kompis tutade utanför loppis-ladan. Jag fick plötsligt syn på de på en hyllplan av småprytslar, ljuslyktor och annat krafs vid utgången och fast det är inte riktigt min smak  (men grannen ovanför gav mig en "Gunnar Nylund-skål" som jag uppskattar mycket) så åkte de ned i en plastkasse, bak i skuffen och vi, in till Norrtälje för att hitta nattens boende.

Väl hemma pillade jag bort prislapparna under och fram kom en studiohand och Friberg. Berndt Friberg? Vem? Frågetecken hopades. Jaja. Dax att googla. Hmmm,,,jag ska kanske sätta ut en bild hos facebooks-gruppen? Så gjorde jag. Av reaktionerna att döma så har de ett ganska bra värde. OJ!

Och äntligen kom solnedgången till Öregrund, den omtalade.
Det lär inte bli någon som jag samlar på för jag betalar max 100 spänn för en pryl ute på loppis och bara ett par hundra mer, på antikaffär.
Och jag vet inte riktigt var jag ska ha dem men jag vill absolut inte sälja dem för det känns lite som kryddan på moset, att bli överraskad och få bevara minnet av den känslan och den loppis -sommaren.
Men vid första anblick,,, hade det stått en prålig, orange ,tysk vas bredvid så hade jag ta mej tusan, valt den istället och varit lika glad för det :)