06 maj, 2013

Solsken vid hemkomst
Min sovmorgon slutade klockan 4 på morgonen. Då hade jag sovit 9 timmar. Lite lätt huvudvärk. Hungrig. Mör i kroppen. Men jag hade sovit i min egen säng. Ja, ni vet hur det känns när man har varit utomlands hur skönt det kan vara att komma hem till tryggheten. Eller? För mig är det i alla så. Toaletten och Sängen Prio ett!

Rörigt på hallgolvet. Tvätt som väntar. Lite fuktigt och tungt bland dom där kläderna som jag alltid tar med mig i onödan men aldrig använder. Tax-free kassar med blandat innehåll. Läse-lektyren efter tågresan hem från Arlanda. Jag orkade inte att plocka undan i går. Bara hälsa på grannen som tagit hand om min lägenhet. Hon bjöd på potatisgratäng och kött,,, jag som har ätit seafood och nudlar i två veckor. I stort sett. Då känns det verkligen gott med hennes matkonst.

Handlade på ICA-Maxi till frukosten och kände då att jag var ganska less på människor runt omkring mig. Skönt att få vara lite för sig själv. Kravlöst. Så det blev att betala snabbt. Men ett paket väntade på mig som behövdes hämtas ut, ett Tradera-köp. Ja, jag bad att inte skicka för snabbt då jag var bortrest men nu kände jag mig frestad att se vad jag hade köpt egentligen.

Det där med Tradera har jag haft lite blodad tand i. Inledningsvis när det startade var jag inte så smart att titta på fraktkostnad kontra värde så det ska gudarna veta vad jag gjorde dåliga köp ibland. Det kostade mer än nödvändigt och var ibland så dåligt inslaget att det var med bävan i halsen som man öppnade paketen. Vad sägs om en keramikplatta i vadderat kuvert? Det hördes i brevlådan,,,

Nu tycker jag det är mest intressant att titta på olika saker, jämföra priser och som kunskapsbank. Tradera är ju en fantastisk funktion om man vill sälja och nå ut.
Bekvämligheten har bytts ut till undantag. "Jo, men det där kanske man kan hitta på någon loppis istället,,," för det är ju ett bekvämt nöje jämfört att titta in i affärer eller söka bland loppisbord med långsiktigt tålamod.  ;)


SOMMAR OCH SOL

Men vad hade jag köpt nu då? Tja, en äldre lappdocka och den där klassiska oljelampan från Höganäs var väl inte det mest intressanta i paketet utan ett keramikask av Mari Simmulson/UE, numrerad 6014. Flickor med blomsterkransar i hår. "Beata" med vän, kan man säga.
Och så kändes det så blomstrigt och sommaraktigt att jag satte fram ett annat inköp som jag hämtade ut just innan jag åkte. En panna med handtag ur serien "SOL" av Upsala Ekeby Gefle. Så nu har jag två delar,,,

Solen mötte ju upp redan på Arlanda och vad skönt det var att se vad två veckor har tagit: snödrivorna hade drivits bort från gräsmattorna och blått glittrande vatten i sjöarna.

Solen lyste in i köket när jag klev in genom dörren,,, två dagar till ledigt innan första arbetsturen.
Nu ska jag till å göra lite nytta å önska mig själv välkommen hem!

ETT LEENDE FÖRLÄNGER LIVET
Det var några retro-diggare som undrade om jag skulle hitta något på mitt semestermål. Haha, nog för att jag kan få lätt abstinens då jag inte har varit på loppis på ett tag men Taiwan har nog inga sådana affärer - såg  inget i Taipei i alla fall. Nä, jag tittade inte ens efter något. Men på sätt och vis så följde det en tågmästare hem i bagaget som har lite retro-känsla. På 60-talet fanns det väl prydnader och leksaker som gungade på skallen? En souvenir efter att jag utnyttjade tågtrafiken,,, symbolen för järnvägarna i landet.
Jag har inte kollat upp genvägen över militärområdet men det kommer nog att ske vid nästa arbetspass. Ja, det är ju dax att börja nyttja cykeln istället för bussen och kneta iväg 13 km. Motion heter det :) Tänkte passande på dom där leksakerna som följde med lådan från Falu auktionsverk där Televinken fanns med, se inlägget här. Två glada gossar som ivrigt cyklar i väg med en snurra på pakethållaren när man vrider upp nyckeln. De kommer jag att behålla. Lite barnsligt, ja visst men härligt retro eller hur?
FILMTIPSET


Jag minns att i högstadiets aula så blev man ibland inbjuden på filmvisning. Titeln etsade sig fast: "Att angöra en brygga". Men det var väl lite småtöntigt med en film från 60-talet. När det fanns filmer som "Huset som gud glömde"! Fast vad tiderna ändras! Nu, 35 år senare, när jag har den som dvd och njuter av en bit filmhistoria: en filmfars med en skådespelarelit som hette duga. Ja, visst minns vi Monica, Gösta, Hasse & Tage, Lars å Birgitta och jag ler. Så mycket sommar och hav. Kobbar och skär. Kräftor. Garbo och galenheter. Och så en av de finaste filmmelodier som finns,,,