06 oktober, 2012

Lite av det ena och det andra,,,

Matlagnings-böcker och en trind trä-madame.
Vad är roligare? Att sätta på 4 rejäla tvättar för att åtminstone ha rena kalsonger till i morgon eller att fly fältet med erbjudande att åka på loppis i Borlänge? Naturligtvis valde jag det senare. Min lunch bestod av två smörgåsar med leverpastej å saltgurka, som intogs med retro-fart,,eh,,jag menar turbofart, jackan under armen och så bar det iväg.
Ta-till-vara i Borlänge kan vara ett lyckokast men ibland är det totalt nada. Radarblicken konstaterade att det var sådan dag så det blev de återstående loppisarna i Falun som gav lite utdelning.

Och jag hade tur. En granne släppte den sista tvätt-tiden för kvällen så nu har jag kallingar till i morgon och dessutom två yllefiltar tvättade. Dom köpte jag i somras och det är frågan om dom hamnar på Myrorna eller i garderoben efter de har torkat,,,

Dagens bästa fynd var nog vasen till vänster. 25 kr. Den låg lågt ned på en hylla och det såg ut som om det var två delar. Jag blev paff då "delarna" satt i hop. Sprang ihop med "Porslinsbloggen" som naturligtvis visste exakt vad det var, när jag plockade upp den ur kassen : "Safari" av Tamara Aladin for Riihimäen Lasi,. Finskt alltså och tidigt 70-tal. Och jag måste säga, verkligen snygg! Den andra vasen fick jag ta till hjälp av www.signaturer.com. Jag är rätt dålig med att veta vad mystiska signaturer står för. Viktigast är dock att jag känner för vasen och visst ger den ifrån sig mycket 50-tal! Vad hittade jag för namn? Jo,Bonni Rehnqvist. När jag googlade på hennes namn kände jag i gen faten och vaserna med ansikten, på. Hon var verksam hos Törngrens keramik i 30 år och mellan 53- och -63 så signerade hon med sina initialer, som under min vas. Och ni kanske visste att Törngrens i Falkenberg kan vara Europas äldsta krukmakeri, i drift (som dom titulerar sig, med frågetecken)?


Nu behöver jag inte titta mer efter Gustavsbergs "Emma" (Paul Hoff). Hittade 4 koppar å fat till så nu har jag 8 st - det få va nog. Som tidigare tycker jag att jag har fyndat för 80 spänn för 4 är ju inte mycket? Så till en annan bekanting som stod i en glasmonter på Ta-till-vara.: Rörstrands "Ninette". Köpte ju i somras, tekanna och koppar. Nu blev det en sockerskål. Den tittar fram till höger.
10 kronors saker. Ett litet ovanligt loppis-fynd för att vara jag och nog  betydligt äldre: Ett ganska gammalt underlägg med lite luffarslöjd som ben?. Men jag har inte fått bort all smuts. Brickan är än ganska ingrodd men det var kanske det som gjorde priset? Motivet är väl ganska romantiskt med pojken som jagar fjärilar,,,En enkelt litet fat/Askfat av serien Granit/ Hjördis Oldfors UE (hoppas jag att det är) blev det sista inköpet för idag. Jag  hittar ofta ett användningsområde, om det så blir ett ställe att lägga the-påsen på,,,

* * * * *
När jag satt som passagerare mellan dala-städerna så läste jag "Minnernas Journal" som damp ned i brevlådan idag. Mycket lättsmält läsning och nostalgi som fyller sidorna. Såg en notis att till våren  släpper SVT på arkivet så att vi kan se hela program och serier från televisionens historia, via webben. Gissa att jag ska söka efter guldkorn, se och minnas,,,som "Hylands hörna",,,Minns ni förresten naturfilmaren, visselkonstnären, fågelimitatören och jonglören Jan Lindblad tex?