02 oktober, 2012

Tre L: läsarnas val, loppis och Liseberg!

Det här kallar jag en arrangerad bild men det har sin anledning:

Efter en dryg vecka sedan förra inlägget har läsarna kommenterat sitt (TACK!) och vid sammanräkningen (oj, vad dramatiskt) så kom domaren fram till att nästan hälften la sina röster på NR 5 - äppelgardinen!
Tätt skuggad av de höstlövsliknande gardinerna, NR 1 som inte riktigt nådde fram,,,


Äppel-gardinen kommer att sättas upp i samband med nyputsade fönster för att bytas ut till första advent advent då julgardinen träder in. 
För nu är det bara 2 månader fram tills dess - tiden går fort!

                                                        * * * * * *

Efter en arbetsam vecka och en lika arbetsam helg blev det tillfälle att åka runt på den klassiska rundan: Rastastugan - Tullivippan - Insjön.
Resultatet av den ansträngningen blev magert. Det blev mera av varan: småplock då jag sökte mera  fynd och sparsamhet. Ibland är det det inte läge för det är många hyll-/bordsförsäljare som är som små antikhandlare - väl medvetna över vad dom har satt prislappen på,,,och skriver därefter. Vem som är tillverkare och årtionde. Skicket kan däremot vara si å så med,,,det har jag nämnt tidigare. (Gud, vad jag upprepar mig,,,)
Det var dock skönt att komma sig ut i dala-landskapet som just nu håller på att skifta i färg till många färger.
Höstfärger. Mina färger i mångt. Den klara luften piggar upp själen,,,

Måndagar så har vi industriområdet Ingarvet här i Falun: PMU, Ta-till-vara, och Loppishallen. Men nä, PMU kändes som tjurrusningen i Pamplona. Vilken hylla ska jag sikta in mig på?, liksom.
Sen är det tillfälligheten som avgör. Då är det skönt att sätta sig ned och ta en kaffe och en munk och titta på alla kunder som vrider och vänder, bläddrar och lyfter,,,

 
En blomkruka till. Denna gång blev det MS-krukan från Upsala Ekeby. Rensade ut mina nyproducerade efter att ha läst RETRO-tidningen (jag tror inte att jag är ensam om det,,) så nu har jag en rad med små krukor i vita/gula nyanser,,,med kaktusar i. :)  Den gräddiga vasen bredvid är kanske en Upsala ekeby också? Naturligtvis har glasyren flödat ut så jag ser inte. En tjuga för 12 cm, är den nog värd!F.v. En vas i klarglas köper jag nästan aldrig men den trekantiga formen var attraktiv. Sen vet jag inte ursprung eller ålder - förhoppningsvis har den lite retro i sig :) I mitten tronar en hög Åseda-vas med etiketten kvar. Egentligen en faslig mix (tycker jag) på lite räfflor, tumtrycks-vecklat och en blommande öppning men samtidigt speciell i sin tantighet. T.h. ett sådant där spontant inköp som jag glömde att lägga tillbaks innan jag hamnade vid kassan. Kändes lite mesig i efterhand.


Här har ni lite blogg-inspiration som har smittat av sig: "Teak och orkidèer"   är den stora boven ;) Hennes lyktor har bosatt sig även i mitt kök. Som ni ser, väntar en Gabriel och en Norrmans för att införliva sig med gänget. Och för att lysa när mörkret har sänkt sig,,,

I en plastpåse på Tullivippan: en trätomte-familj visar upp sig med en sliten å liten vän.

Undra hur många keramikfat och askkoppar som jag har men den vänstra är Olle Alberius: "Kurbits" / Rörstrand, i stengods. I förgrunden, härligt orange ytterkruka från Steninge - i bakgrunden, ett klassiskt kakfat. Ni har nog många sett på loppisar. Jag har en skål och gräddsnipa i samma "serie". Tycker om de färgglada, målade inslagen på fatet,,,
                                                                                                                                                                     

Denna stora väggbonad tar sin plats. Brösthög. hmm,,,var ska jag ha den? Nu har jag ju satt en ny(gammal) tapet på väggen där den hade passat perfekt. Fiskar å allt. Design"Lini of Sweden". Min kompis tyckte att den passade mig som har den stilen. Jag tackade och tog emot för vem vet vad man hittar på, vid förändring? :)

Här är en gardin som jag åxå fick. Jag har ingen aning om det är en retro-textil (jo,kanske ändå på kvalitén och strukturen) men den kommer  att bli jättefin till våren då det gröna i bladverket harmoniseras ihop med tapeten i sovrummet.


En lång och brett tyg med retrokänsla. Kanske franskt då det står på sidan "Balticue".


Lite tyg för ett loppisbord?
Lite tyg till kuddar?

Jag är svag för bilplädar,,, Jag har nog fått i hop några med åren. Ett antal ligger nonchalant på armstödet till min röda fladdermus-fåtölj men den här kommer att hamna vid soffan. Baksidan går mer i rött. Och zize:n är rejäl. Blev förvånad när jag såg efter. Fast här fick jag betala 150 kr, klart dyrast av inköpen. Kanske skulle man kunna visa upp en vardagspryl dessutom? För tom. ett enliters-mått kan vara intressant,,,när det har ett plastflätat handtag. :) 

Nu måste jag ta tillfälle i akt och visa upp min senaste tavla. 65 kr från "Club Zero". Den hängde jag nyss upp ovanför soffans ena ände. Passar förträffligt ihop med mina "afrika-exotiska" inslag i vardagsrummet.
En sån där billig tavla med tryck som ligger oftast i en hög och dammar bland hötorgskonst, gamla grafiska verk och oljemålningar med okända konstnärer, på loppisar. För det är där vi hittar vad vi hade på väggarna tidigare,,, Målningar och mormors stramaljtavlor som har ersatts av fotokonst. Dagens förepråkare för fria ytor på väggarna, är många - en ljusreflex kan räcka. 
Där är jag som "kärringa mot strömmen"! Keramiktavlor, textilier, oljemålningar å planscher syns överallt i mitt hem. Talande, eller hur? Och nu så finns det en okänd tavla som har hittat hem igen, från 1953. 
Med savannen, elefanterna och krigarna - i den magiska skymningen,,,

                                                                               * * * * * *                                   Och så ett inköp från Tradera: en jubileums-duk från 1963!


Gammelstadens:" det bästa för hemmet". Bröllopsgåva?

                                       Saxat från vad som hände det året:
    
 • Liseberg firar 40 år med en speciell fest- och jubileumsvecka 31 augusti-6 september. Personer födda i maj, juni, juli eller augusti 1923, eller som hade säsongskort från Jubileumsutställningen, bjuds in till två födelsedagsfester på Rondo den 2 och 3 september. 
 •  
 • Evert Taube, Karl Gerhard, Owe Törnqvist, Per Grundén, Monica Zetterlund, Hasse Alfredsson, Tage Danielsson, Sonya Hedenbratt och Lennart Hyland är några av stjärnorna som deltar i firandet.
 •  
 • Danslokalen Jazzen invigs. Det nya dansstället ligger direkt innanför huvudentrén där Stora Dansbanan tidigare låg.
 •  
 • Meteor och Jubileumskarusellen heter årets attraktionsnyheter och på spelsidan presenteras Jubileumsspelet.
 •  
 • Duke Ellingtons orkester uppträder i Jazzen, i Konserthallen och på Stora Scenen medan Count Basies orkester uppträder i Jazzen och i Konserthallen.
 •  
 • Anita Lindblom och Zarah Leander uppträder i Cabarethallen
 •  
         Mer om Lisebergs historia kan ni läsa på:
          http://liseberg.se/sv/hem/Sidfot/Om-Liseberg/Lisebergs-historia/