22 december, 2016

Retrobloggarnas julkalender 2016 Lucka 22


Retrobloggarnas julkalender 2016

**********


"Dan före dan före....nä, är det jul igen!"

Att jag aldrig lär mig,,, Planera. Strategi. Organisera. Hur i alla tider och när ska denne korpulente herre, nyss fyllda 50 med konstaterat högt blodtryck förstå att jul inte uppstår på "blott en dag ett ögonblick i sänder"!

Jag trampar på i mitt arbete och orken är inte så glänsande länge, åker troget hem till Västerbotten och släkt lagomt till första advent för att sedan inse att jag hinner inte göra jul om jag gör det - ja, iallafall inte så länge som jag dessutom håller på att plocka och rensa bland prylar och textilier. Man har ju kommit till insikt av ett visst överflöd. Loppisbesöken har för året reducerats, Tradera är till för att tittas på -inte köpas ifrån.

Julefrid är just nu ett mycket flyktigt begrepp. "Dan före dan före,,," Och för att strö salt på julelyckan har jag inte heller i år tagit mig ner till källaren för att traditionsenligt bära upp kartonger med pynt och rota bland lådor av textilier. Så glöm Fantasi-ljusstaken, Ljusbuketten, Julspiralen, alla fina julgransprydnader,,, Man tager det man haver.  När det kommer till kritan så är ju ingen annan en mig bättre på att stuva undan saker i lägenheten - blir jul ändå.

Det räcker med att gå en rundtur så finns det små öar av julelycka och det är just det jag får bjuda på idag,,, en rundtur i Retroknoppens julevärld. Kanske jag lugnar ner mig om jag tittar på bilderna samtidigt,,,
I min barndomsjul var dessa keramiktomtar väl representerade - glaserade, frodiga och skäggiga. Vid diskbänken hade mormor sina. Fast jag tyckte nog att vissa såg lite luriga och smått grymma ut. Kanske var de inte de snällaste ändå? 
Glögg-grytan av Anita Nylund/ Jie Gantofta har jag önskat mig till. De vinterklädda runtomkring grytan ger en naivt härlig julglädje. Svårt att beskriva. Tro dock inte att jag brukar den rätt - nu är det visst clementiner där uti.
(Bakgrunden till bilden kunde ha varit bättre - men efter 20 år har den sista cikliden gått hädan och nu blir det till att göra sig av med ett 600 liters akvarium)
Julduken kommer från Porslinbloggens Benny och Cirkusloppans Erikas nyöppnade retro-affär: "TING" här i Falun. Jag gillar ju färg. Kan det var Ullas som har designat den? 
Gärdsgårds-staken med sin klocka är ett litet loppisfynd för en femma. Märk väl så har jag inte hunnit tända ljusen - de kommer att brinna till juldagsmiddagen,,, 
Pynt på fat ska inte stå där egentligen men Thebe-brickorna kommer nog att även de infinna sig och brukas på julbordet. 


Har man inget passande hörn längre kvar för en stor plastgran i lägenheten får man ta till en nödlösning,Toppen av den nämnda granen, de minsta tillgängliga julkulorna och LEDbelysning från sommarstugans verandadekorationer - framför fladermusfåtöjen men inte direkt i vägen för passerade.
(nu gråter jag lite blod  - jag som har lagt ned timmar förut med änglahår å allt och mormor vänder sig i graven som krävde äkta vara - inget PLAST skit!)  


"Nej, ni är inga tomtar utan en del av dom sju dvärgarna tror jag men ni har hängt med trots känsligt gips och spelat upp inför många julhelger"


Vill man vara diskret kan man kika fram,,, I bakgrunden skymtar Kajsa Nordströms väggalmanacka. 


Träljusstake med okänd bakgrund, en enkel Brit Bredströms-duk och en K-tomte med en ÖVERBLOMMAD hyacint,,,, Nä. jäklar! Måste köpa flera från Plantagen när de nu rear ut till halva priset!


Fönster mot innergården. Philips.kandelabern har fått glorior men jag vet inte om det ser klokt ut,,, 


En övergiven alf bland grannlåten från Shlossberg - men snart ska du hänga med de övriga 4 i dörrkarmen. Från en loppis i Fort Lauderdale - typiskt amerikanskt!


I nötskålen vilar en nötknäppare medans de andra brukas aktivt. Gissa vilken! Ja. jag vågar då inte på någon hård nöt med den trätomten! 
Norah är signerat på julduken med domherrar vid fågelbord. Någonstans läste jag ett tillverkningsår 1959. 
Tokroligt fat "Tomtegubbar"/Gevle-porslin i bakgrunden - som kan ta hand om nötskalen.
  

                                     Dragspelsmusik hörs bland en skog av stela plastblommor!


Inte en jul av kottetomtar! Här vaktar de ljuset i den gamla ljuslyktan - helt i onödan - det är elektriskt,,, men de har nära till telefon om  de ska ringa!


Min samling av inuiter har blivit upplysta om att Jerry Roupe-bonaden är den senaste inköpta i år och kom billigt undan från årets Antikvärldens dag i Solna - där Retroknoppen själv stod och sålde för första gången i hopp att få rensa ut lite saker från hemmet.


Bo Svensk tog med ett gäng vänner som åskådare till finalen av"Var ska jag placera denna tomtegubbe då?" Ståplats A i Köksalmanack-sektionen.


Vissa saker är enkla att sätta upp på väggen. Smakar lite amatör där den hänger i hallen men vem säger att det finns illa valda platser?! :) 


Måste medge att broderat är inte min passion men det finns undantag. Mitt bidrag för att få lite Dala-stämning. Skymmer insikten till sovrummet.


Pinnocio har full koll över vad som händer i fågelburen och så har han ju en formidabel utsikt med Ylva Källström-Ekunds fina bonad på sin vänstra sida.Alternativ plats för Jerry Roupe alster när man har plockat ned några keramiktavlor från väggen i köket och utnyttjar betongkrokarna.Några plastfigurer har tillkommit. Perfekt klassisk kökshylla att exponera det lilla som dessutom väger lätt.


En av årets få fyndkänslor sköljde över mig när jag tummade på Saini Salonens gardin "Ekerö". Två par dessutom. för 60 kronor! Men så var jag i norr dessutom och gardinerna hängde bland julgardinerna - nog för att de utmärkte sig där också. Ibland händer det trots att de hade hängt där hela dan, enligt expediten. I samma veva bestämde jag mig att det var ett omen. Så skulle de vara i år - som mina julgardiner. 
Nu hänger dom där och sprider glädje i köket och jag liksom hajjar till än varje morgon till frukost. Mormor skulle ha sagt: men huva va färggrannt och rynkat på näsan. 
Till gardinen krävs en färgglad elljusstake. Bregers 70-tals röda i keramik passar bra. men var är de två sista manschetterna??? Nu måste jag leta,,, hmmm.


Här var det tänt i alla fall! Och en till Jerry Roupe textil! Måste ha fått Jerry på Hjärnan,,, Men tomtarna tar det med ro fast de kanske är inte så gamla som de tror,,,


                                                                Girlanger rules!


Årets skörd av småtomtar hamnar som vanligt framför kyrkan. De ska bara gissa hur många fler som gömmer sig i källaren,,, och hur många kyrkor till som finns nedpackade.  

  
Nästa år blir det kanske eran tur,,,


När jag hjälpte en arbetskamrat med att städa ut på en vind fann jag denna högreste papp-herre instoppad bland gamla kläder. Den fick bli min, nog för att Artur Percys figurindam Diana tycker att han känns lite väl malplacerad bredvid henne. Inte den bästa kemin, liksom.


                                            Gruppfoto i köket. Dom kortaste längst fram, tack!


                                                                 Var beredda - närbild


Flugsvampar går inte att äta men är fina att titta på. Jag höll händerna och munnen i styr som liten men på äldre dar har de hittat sig hem i  olika skepnader och former MEN bara LED - inga brandskadade svampar här! En till Brit Bredströms duk,,,
Jag minns hur det beställdes i priskuranterna,,, Halens, Ellos, Rowells, Josefssons. En hel del julklappar kom någon vecka innan i paket och gömdes undan kvickt. Numer är det med ett igenkännande som man bläddra igenom. Le, förfasas och förundras.  


                                                      Hur många saker känner Ni inte igen?


                        För närvarande snurrar det tysk julmusik med smäktande stråkar på tallriken.


Vill man göra det enkelt och få användning av några fina godispåsar från 60-talet kan man ju alltid sätta ned några LED så får dom också ta del av julen. Min budgetbelysning i år :) 


Och här har vi Retroknoppen himself som poserar glatt på en pinnstol och med julens bästa vän i famnen. Året är 1967. Synd att det finns så få bilder från min barndom men det ger en föraning; det börjades i tid!
Inte konstigt att det blev som det blev. :)

I morgon är det SAAX som tar på sig det angenäma uppgiften att öppna blogglucka 23. Här är en Advent sammanfattning så att du "kika in i tidigare luckor". Vi finns även med på Instagram #retrobloggarnasjulkalender. 

1/12
2/12
3/12
4/12 (andra advent) Vintage Spyglas Www.vintagespyglass.blogspot.seSusanne Mellberg @vintagespyglass
5/12 Tant Emmas bravader Tantemmasbravader.wordpress.com, Emma Frey Skött @tantemmas
6/12 Blogg - http://precisensan.com/blogg/ Insta - precisensanretro
7/12
8/12 Old Shit and stuff, Martina Eriksson, @oldshitandstuff
9/12 50-talskeramik, Yvonne Odsberg, www.50-talskeramik.se @vonne7777
10/12 Retroida, Ida Augustsson , www.retroida.blogg.se @retroida 
11/12 (tredje advent) Fynd eller ej, Gunilla Nordström, www.gunillas-fynd.blogspot.se/ @fyndellerej
12/12 En kopp kaffe med dopp, Frida Björkelid, http://enkoppkaffemeddopp.blogspot.se/... @enkoppkaffemeddopp
13/12 Fröken Otilias köksskåp, Otilia Bogen, www.frokenotilias.se @frokenotilia
14/12 kaksmulankarin, Karin Benjaminsson, @kaksmulankarin 
15/12 Porslinsbloggen, Benny Movarp, www.porslinsbloggen.se @herrmovarp
16/12 jan Johansson, jjform55, @jjform55
17/12 Kerstin kokk: kerstin.kokk.se instgram: kerstinkokk
18/12 (fjärde advent) Gitte Palo, www.bortbytingen.bloggplatsen.se @gittepalo
19/12 Teak och orkidéer, Ann-Charotte Åkesson, www.teakochorkideer.blogspot.se
20/12 Jenny Bäckström @yourdailydeco 
21/12 Retropellan, Eleonore Lundkvist, @retropellan
22/12 Retroknoppen, Cen Risen, www. retroknoppen.com @retroknopp
23/12 - Saax ögongodis, Sara Axtelius, www.saax.blogspot.se, @saaxsaax
24/12 - Retrolux, Anna Sandberg, www.retrolux.blogg.se, @retroluxanna