25 februari, 2013

Stockholm och veckan som har varit


Tjolahopp - tjolahej - här har ni mej! "Retroknoppen" har bytt skepnad för en svag sekund och klampar runt bland "Hundkex" på jakt efter smarriga loppisfynd!

En film som jag har sett så många gånger på tv är "Ghostbusters", från -84. Denna till synes snälla figur är inte att leka med i en filmsekvens,,,man ska inte luras av den präktiga och godmodiga ytan ;) Han tar mer än plats!

Nääh,,, det fanns ingen sanning där. Det är bara reklamfiguren "Stay Puft Marshmallow Man" som har blivit den ensamma symbolen för vad jag köpte på söndagen efter Antikmässan som var den 14-17 februari, i Älvsjö. Lite nostalgi, faktiskt.

Hur som helst: jag å en god vän kom fram vid 13-tiden efter att ha dumpat av bagaget i vår lånande lägenhet på Söder. Det var bara att hänga på karavanen av fotgängare från stationen. Besökare överallt. Fantastisk inredning väntade i montrarna och sen rader av antikhandlare som sög åt sig blickar och kunder.
Jag har ingen större erfarenhet av mässor måste jag säga. Synintrycken var svindlande - ibland även så priserna men summan av kardemumman så var (och är) det är en angenäm sysselsättning att studera, vrida å vända och vara bland människor med delat intresse. Tiden rasade dock iväg,,,

Men inga bilder då? Hmmm,,,kl. 7 på morgonen så var jag nog smått förvirrad efter en natt med alldeles för få timmars sömn så kameran blev kvar på laddning,,, och lika mycket energi-tömd som mobilen. Som tur är har retrobloggarna varit mycket duktiga på att dokumentera och skriva om intresanta blickpunkter och eventuella fynd. Det är bara att söka bland mina bloggfavoriter och hitta inlägg vid den aktuella tidpunkten så hittar ni många fina fotokavalkader!
Tack för det!
I detta enorma retro/antika utbud så kunde jag ju inte bestämma mig att köpa något! Nä, det gick bara inte och ju mer jag funderade så desto snålare blev jag. Min resa i april hamnade däremot i prioriterings-tankarna. En timme senare: vips så vad det dax att gå på en anordnad retro-bloggträff,,,

Innerst inne blev det nog den största behållningen. Jag hade bävat att möta en del av "bloggar-eliten" (jag tillhör en av fansen) men efter presentation så kändes det hur avslappnat som helst. Nu fick de ansikten, bloggarna som tidigare var bara ett namn.
Tiden rann iväg och den den andra vändan som jag gjorde i hallen efter mötet slut, resulterade till uttrycket slutlig beslutsångest och ett extranummer av "Retro" blev det enda som hamnade i plastpåsen. Men vad roligt att träffa tidningens redaktör Viveca Carlsson!


En söt keramik-pippi alá Lars Bergsten, info här. Passar förträffligt i mitt 70-talskök och så kompletterade jag min vänstra vas (som är faktiskt i en annan storlek, syns inte här) med den högra. Hovmantorp glasbruk.Jag har här fyllt upp vaserna med "mirakel-rengöring" vid trånga halsar ;)

Ett byt-sälj-köp hade anordnats i en källarlokal därefter. Ett jättebra initiativ. "Porslinsbloggen" hade nog det mesta av bordsutrymme och sköna ting att erbjuda. Det var flera som hade hakat på och kom dit - ypperliga tillfällen gavs att lära känna varandra bättre. En liten vas och fågel köpte jag "Retrolux". Min resväska förblev ganska tom - desto lättare att ta med sig hem.

Lördagskvällen var tillägnad musikal på Oscarsteatern och söndagen bjöd på tungt, blött snöfall som fick säljarna på Hötorget att skyndsamt täcka över sina stånd. Jag stod och fingrade på Bregers advent-ljusstake. Originalkartongen fanns kvar. Nu lär jag gräma mig över att jag inte kunde åter bestämma mig. För den ville jag ju ha.Växlade några ord och reflexioner  med "Tid och rum" som också strosade kring borden, på jakt efter fynd. På en inomhusloppis vid Drottninggatan mötte jag "Porslinan", "Gilas grotta " och den glada  "Allt det gamla goda" som kom med stora kassar. Det ända jag hade att visa upp var just min lilla plast-gubbe.
Med Gila blev det att gå in och värma sig på ett café över en kopp kaffe och lite onyttigheter.  Då uppskattar man just vad blogg-träffen medförde - dessa kontakter,,,
Tack alla ni som jag fick träffa!

Åter till tyget från inledningsbilden: Hundkex:et fyndade jag i veckan i Hedemora. tre längder för 40 kr - inte så illa eller?

 Vad har den gångna veckan erbjudit då? Förutom tidiga morgon-turer och sena kvällar hem från jobbet? Inte så mycket pga. brist på tid - ja, det är därför som jag inte har varit vid datorn för detta ändamål. Nattblogga har det inte funnits en tanke på. Här kommer bilderna,,,

En större variant av Rudolf Schrötters "Lens" till vänster (det blev något fel på bilden - den ska inte se avhuggen ut, se länken till en bra blogg med bättre bild) och till höger en vas som jag köpte för 30 kr. Jag och klarglas är en dålig kombination men jag gillade formen. Efter lite googlande på signaturen under så visar det sig vara en vas av  Ingeborg Lundin för Orrefors som fanns med i katalogen för 1960. Roligt, då hon är känd för 50-tales mest kända glaspjäs  "Äpplet". Hittade i samma veva i mitt sökande ett pdf från "Sköna hem" om ni vill läsa lite mer om henne, här.

En ISI-vas från Gullaskruf har hittat en storebror från Ryds glasbruk. Eller Ronneby. Har frågat mig fram lite.

Många samlar på Schäffenacker. Den här hittade sin plats i i hallen så fort den var framtaget ur papperet. 50 kr från "Loppishallen". Bra pris på en keramiktavla


Mer komplettering: i Göteborg häromsistens så köpte jag tre ölglas från Skruf, Bengt Edenfalk och serien" Drivved" Nu tillkom ett fjärde. Samt två whiskey-glas. Dom är kanske inte de roligaste eller något exklusivt men nog så symboliskt med 60/70-talet. Och i mitten? Ett coupe-glas från Hovmantorp gjorde antalet till tre. Det tar sig. Visst är kul att komplettera?! Den som söker - den finner!

"1956 - här kommer Maj-Gull och visar upp det godaste ur morgonens bakning. Ja, gott ska det va till syjuntan,,,"

",,,och till den äkta maken -  han ska ju ha sitt! Herrn ligger och lurpassar på namnsdagen när frun med barn i släptåg överraskar med frukosten och nygräddade "Gugelhupf."

Nej, det här är inte Lisa Larsson. Det här är de okända konstverken vars historia har fallit i glömska och hamnat som i detta fall, på en loppishylla. Någon som hette Ågren gjorde denna lertavla 1962. Adam och Eva med all symbolik. Men det var baksidan som jag reagerade på. SS Sidsjö terapi,,, SS som i Sidsjöns sjukhus utanför Sundsvall? Det  är kanske en helt annan terapi som syftas på men om det skulle vara så, vem var då Ågren? Någon som tyckte att förbjuden frukt smakar bäst, kanske? Sidsjöns mentalsjukhus var ett monument över svensk psykiatrins utveckling. På ont och gott. Har stått övergiven i flera år men hur det är nu vet jag ej. Här på nätet hittade jag detta bildspel,,,kanske Ågrens ande finns kvar där än?

Ett reklamfat från 50-talet passade mycket bra i i min afro-stil i vardagsrummet. Sibyllans kaffe. Okänt för min generation.


Två string-skoställ följde med från Loppishallen" Jo, jag vet att det var inte så länge sen jag köpte ett men det visade sig att var knappt att ha bara två-hyllors för mina skor. 50 kr för två stycken - inte illa!


Det var allt för denna gång men ett Tradera - inköp ska jag visa upp i nästa tillägg och så var jag in på en  liten antikaffär i Sågmyra,,,ja, vad köpte jag där?Jag är barnsligt förtjust att se film från för. Den här är visserligen bara från 80-talet och kanske inte nog retro men det är ju hela 30 år sedan gymnasiet. Ni vet nog vad det är,,, ;)