21 december, 2012

Lite loppis - mera jul

Dan före dan före dan,,,nu lyser även min balkong upp dala-vintern. Sent omsider. Det har varit ett orosmoln på jul-himmelen: att jag skulle komma av mig och strunta i ljusslingorna till balkongen. Som jag gjorde i fjol. Men en sen kväll, kvart över 11 så tog jag på mig bästa handskarna och gläntade på dörrn,,,,och konstaterade 15 sekunder senare att det var bara ett enda stort virrvarr av sladdar i kassen så jag fick lov att börja med att reda ut,,,suck,,,medan snön föll med stora flingor.

Nu är de dock på plats! Den röda slangen och "vattenfallet" men de röda stjärnorna hade sett sin sista säsong. 2 av 3 funkade. Det duger. Nu ska det minsann få lysa dag och natt in i januari som en kompensation för mitt lata jag. Kommer inte att bry mig om någon påpekade äldre granne tycker att jag slösar med strömmen,,,,jo, det har jag varit med om.

Nu finns det inte så mycket tid att ränna på stan. Inte minst att gå på loppisar. Det blev ett PMU-besök och en sväng på bordsmarknaden men det var inte mycket som föll i smaken. Småplock- med mättnadskänsla. Ja, jag gick inte några varv runt ens utan nöjde mig. Det brann inte nog i börsen,,, Om ni skulle komma hem till mig just nu så har jag fyllt upp eventuella utrymmen ganska efektivt så jag är medveten att det kommer en tid i januari/februari och en lugn dag då jag får gå igenom och överväga mitt eventuella behov av vissa ting,,,Vad köptes då?

En relativt välbehållen dansk burk från IRA och av Ethel von Horn, fick följa med hem. Jag har en liten samling av plåtburkar men jag är ingen "blå" männsiska  så jag tänkte nog ge bort den som julklapp åt min granne och kompis på våning 4. Då tror jag att den kommer att bli uppskattad. Erik Höglund-askfaten från Boda glasbruk dyker upp lite här och var men nej, jag ska inte börja samla på dem utan bara få ihop en grupp,,,när priset är så bra som max en tjuga. ;)
"Etikett och gott sätt", "Ekströms receptbok" och en bok hur man skapar hemmets prydnadsföremål hittade jag för en guldpeng/styck. Det är nog inte så att jag ska lära mig hur man gör en lampa av en glasdamejeanne, en smaskig savarin-pudding eller rekommenderad bordsplacering vid ett kambord - utan få ett leende och så att få titta på härliga bilder. På äldre dar,,,Till vänster en enkel hängare med små krokar,,,
,,,,,som hade så tandlösa och musikaliska figurer på krönet - oemoståndliga för att kunna lämnas kvar.
Jag började läsa i Husmoderns presentbok från 1933 men någon ringde visst på dörren och jag glömde bort sen vad jag hade gjort. Endast keramiktomten hann läsa första sidan,,,
Årets sista juldetaljer måntro? En löpare i det ovanliga lila, föll mig i smaken. Gillade siluettbilden av tuppstaken. 4 stycken servettringar med änglar kanske man kan putsa till  och så var det lilla string-grisen för en femma,,,

,,,som hamnade sen med andra hästar och getter, kanske även de av Gunnar Ander design, på min tråkiga ljusramp till akvariet! 

Den broderade duken på matbordet i vardagsrummet köpte jag jag i somras på en loppis utanför Norrtälje. Härligt röd och så fina änglar till. Adventsstaken i rött glas, har inte fått någon mossa! Jag har glömt bort den och ljusen har inte ens varit tända. Avslöjad! Men då ser ni iallafall att insatserna för ljusen är kvar. De brukar försvinna så lätt efter år som gått. Tillhör Gullaskrufs "ISI"-serie, förresten. Mitt Stavangerflint-set med tomtar, som jag köpte i Lycksele, väntar att hamna i hyllan tills den ska fram på julafton och förgylla julbords-maten. Nä, för vardagsrummet har jag en annan servis vid juletid,,,

Min o-borst-ade stringfilur har en ring för att ha något att bära upp. Nu blev det att jag la ned den röda glas-krukan som jag hittade på Smyrna i Göteborg,,,och så fick julens mandariner plötsligt sin plats. Röd hyacint har hamnat i en äldre vas och i bakgrunden skymtar en kanna och fat, från Gefle.

Här hamnade duken som jag köpte nu i helgen på PMU: på radiogrammofonen.Den broderade som syns här, bytte jag nämligen ut efter att jag hade tagit detta kort. Krubban syns inte på bilden (den finns till vänster) men det gör däremot min gamla halm-tomte som åker släde med getabocken. Philips elljusstake i string-typ lyser upp ekipaget samt pappersbonaden . Ja, en jul utan en pappersbonad är ingen jul!

På en fin retro-bricka brukar jag gruppera några detaljer. Ljuslyktorna, som ser ut som kottar, kommer från Reijmyre, den vackert mörkröda skålen med frukt, kan vara en Gullaskruf:are om jag inte minns fel, (den har knottriga ringar inunder). Tomten har fått till ansvar att se över mina teak-coasters och så har mina Lilja-ljusstakar från Ystad metall, kommit fram. Tyvärr blev det lite för mycket av det goda så det är ändrat. De är ett trevligt minne från barndomen  när jag bodde hos min mormor. De var bara framme till jul, nämligen.Duken är lite grym faktiskt: ser ni att tråden går genom pepparkaksgummornas ögon? Brit B står för designen.

Sladdvarning! Det ser dock mera inbjudande ut när Oliv-kedjans( Philips) kotte-lampor lyser allena och inte upp med kamera-blixt. Men jag får kanske flytta om, ser jag,,, Bonaden hittade jag på en utförsäljande retro-affär i  Stockholm och innehåller idel glada detaljer. Diverse tomtar har ersatt mina Manca-eskimåer. Den uppmärksamme ser att tre av de 7 dvärgarna tillhör Snövit:s följe.. Jag fick för mig att komplettera dem men gips är så känsligt och det har varit svårt att hitta prisvärda,,,zå det blev stopp. I hallen står denna bokhylla.

-Med läktarplats blickar vi ut över besökarna,,,
,,,och på andra hyllplanet så kommer de udda trä-tomtarna och tar plats bredvid ägarens jordglob.

Helbilden är viktig: Med maxat tomte-ristiskt så får mina AWF-keramikktavlor ge sig, som blick-fångare. Ängeln ser lite skrämd ut, inklämd i sitt hörn,,, Men Luma:s ljusbukett verkar ha det lugnt, med stortomten i givakt. ;)

Kotte-tomtarna har bildat sitt gäng ser det ut som, på den gamla radion,,,,

Här har den gröna ISI adventsstaken blivit lite mer utsmyckad med inköpta loppis-fåglar. Men här är det inte komplett då två tillsatser saknas.
Får jag presentera en liten snögubbe-trio!

Sladdvarning 2 på hyllplan 3! Jag orkade inte rätta till sladdarna mot väggen men tomtarna står ju långt framför.De märks inte med en vuxenhöjds blick. Hälften av dem, till vänster, tillhör Bo svensk hemslöjd. Duken har Christa designat.
En Jerry Roupe vepa har sina roliga gubbar. Men det har även den danska väggtallriken från Nymölle, decor Antoni.  Rymdkatten tittar nyfiket ut. 1965-66 är denna tallrik ifrån.

Det är inte så många som har jul på toan, eller? På mitt Ikea tvättställ rymmer det ett antal snö-skakare....ja, det är mitt påhittade ord :)

Minns ni kransen i dörren?

Mörkret har sänkt sig över staden - endast tomten är vaken. Jag har ingen aning hur gammal pappersstjärnan är som jag hittade på loppis men jag är verkligen nöjd med skenet. Osrams Fantasi-ljusstake köpte jag innan det blev den där boomen  då alla ville ha en sådan. Tack gode gud för det,,, Den observante kan kanske se i bild-mörkret att jag har satt en ljusstake framför, utan ljus. Jag ville så gärna ha den framme,en sån där svensk-tillverkad med glasprismor men på¨kant. Hittade inte ett eget utrymme så nu hamnade den lite effektfullt framför. Lite samma stil, tycker jag.
Plastigt 60/70-tal-värre, i köket.

Små-tomtarna på rad i min prylhylla. Klicka på bilden så kan ni studera närmare!

- Är det något drag här, undrar tomten. - Ja om du DRAR i snöret, under dig! Den där plastiga lingonris-girlangen har hängt med bland morsans julgrejer sen jag var liten,,,men de små paketen har en tendens att vira upp sig,,,

Den här är garanterat inte vacker som släckt, plastiskt och smutsigt grå å  dann men jag tycker att det är en himla fin snöflinga när den är tänd. Den modellen var i köksfönstret på mitt gamla jobb i Boden,,, Årets julgardin har röda hjärtan i ring,,,Hjärtan känns symboliskt med 70-talet.

Jag har ett litet fönster i köket som har aldrig gardiner. Några fula lampfästen har jag försökt dölja med sådana där virkade pannlappar. För av någon anledning har jag fått ihop en drös som jag hade ingen aning vad jag ska göra med. Alla är de dock små personligheter. I grupp blir de ju som en gardin Adventsstjärnan Sigill, design Börje Claes, har ett magiskt orange sken. Stämning, heter det ,,,
Faten i melanin, Finel-liknande skål och granar i plast. Inga problem när det kommer gäster,,,dessa väntar på dem.

Så länge nötterna finns kvar i skålen är kvar är jag glad. Många gäster hittar nämligen vägen hit till bordet och då vill de ju ha lite "sysselsättning" först. Adventsskålen är från Gabriel och köks-duken kommer från Gamlestadens och Heidi Lange. En klar favorit i julduks-världen. Ännu mera hjärtan,,,Tomten är däremot relativt ny och inköpt på en Jie-fabrik i Skåne.


Det finns inget så stämningsfyllt som att höra Hilda Borgströms förståndiga röst läsa Viktor Rydbergs "Tomten" i den gamla svenska kortfilmen från 1941 som visas på julafton. En riktig klassiker. En passade jul-vepa som passar bra i mitt 70-talskök men i bjärt kontrast mot den blommiga fondväggen, visserligen. Allt kan inte matcha!

Osrams "Ljusspiral" har sin givna plats bredvid bokhyllan. Denna lilla märkliga skapelse, med glorior,,, I år har en Jerry Roupe-bonad sökt sig till att vara i bakgrunden. Tradera-köp.

Och vad vore en jul utan lite läsvärt att bläddra i? Tex. Wiskadals kataloger har hamnat i blickfång som juldoftande lektyr,,,

På skivtallriken snurrar just nu Borlänge-sonen Jussi Björling.Hans starka stämma fyller lägenheten totalt. Ett tomtebloss-paket av äldre datum är riktigt dekorativt. Bildspråket utstrålar retro,,,
När du går slutligen ut från mig så möts du av denna bonad, med initialerna G.S. Dörrbjällrorna har hängt med länge. Säkert från 50-talet. Det hörs när någon rycker i handtaget,,,


Så,,,nu har du fått ta en del av det RETROknopp:ska hemmet vid juletid!
Kom igen vid nästa inlägg så bjuder jag både på julgran, julkyrka, biskvi-tomtar och vem vet om det blir någon loppis på lördag att förtälja om?
JULEFRID till er alla :)