04 januari, 2013

Tillbakablick - några favoriter.


GOD FORTSÄTTNING PÅ DET NYA ÅRET!


Jag har då inga förväntningar på det och dessutom glömde jag bort att lova/önska något vid 12-slaget,,, tragiskt men sant.
Man har ju liksom blivit äldre, nöjer sig med att umgås med de närmsta, lyssnar på radion och klockorna från landets alla domkyrkor och sen, går och lägger sig fort man kan då man vet att man jobbar nyårsdagen,,,

Men hu, det där lät ju inte så hoppfullt - det är ju inte om ålderdom och ork som detta inlägg ska bestå av! Nä, utan en kavalkad över det gångna årets "fynd". Ekonomiskt som känslomässigt. Utan rangordning.

Jag gjorde en snabbgenomgång av det gångna årets bilder. Kan väl konstatera att det har blivit en hel del i hårddisken. Mycket småsaker, lite kitsch, ett antal potentiella fynd men vad året har givit mest är ett ökande medvetande. Jag vänder på saker lite mer, försöker syna efter nagg och sprickor. Känner igen ting från andra bloggar. Och viktigast, försöker hitta dom där tingen som tillfredsställer syn-nerven så att man blir nöjd inombords.

Jag börjar väl då!
                                    
ÅRETS NAKNASTE:
Athur Percy:s "Diana" /Gefle hittade jag utanför Sandviken,i en stor loppis-lada, minns jag. På nätet har jag sett att hon står ibland på en sockel men den följde tyvärr inte med .Men det gör inget. Hon har sin plats ovanpå den gamla symaskinen där hon står i gott sällskap. Trevlig färg dessutom.
ÅRETS HÖGTID:
Denna ägghöna har jag haft framme hela tiden, jag tycker att den är så fin. Låter lite knasigt, jag vet. En liknande gick på Bukowskis för 1400 kr. Min blev min nästan gratis,,,Ingen tomte kom upp i den kalibern.
ÅRETS MÖBEL:
Jag behövde verkligen få ut mitt klumpiga datorbord - en opraktisk sak i furu. Så inföll sig ett av mina få möbelaffärer. Hos "Hildings" hittade jag denna teak-bokhylla. Betalade 500 kr och det blev årets dyraste inköp men i välgörenhet finns ju inga priser! Små trevliga detaljer i de svarta handtagen, de sneddade lådorna, brevstället,,,men tro nu inte att det blev enbart för datorn på den utdragna skivan,,,Mina keramikvaser och glasvaser har ockuperat de två hyllplanen och ni kan gissa vad som finns i underskåpet,,hmm.
ÅRETS LJUSPUNKT:
Något lyser upp sena kvällar och får en att drömma om kommande semester,,,,vad? Jo,en Columbus Duo-jordglob, "med en tuff båge i plast å metall och  strykjärns-fot" som jag då skrev i inlägget. Den stod i en hylla på "Tulavippan" i Gagnef och väntade på min uppmärksamhet,,,
ÅRETS FOTVÄNLIGASTE:                                           
- Lägg av, menar du att en matta är en av fynden? Jo du,"Svängsta Slottsmatta" står det på etiketten under. Dök upp på loppis i Ludvika och denna rya hamnade illa kvickt under soffbordet. De passar så förträffligt ihop. Men inte med nötskalen från julnötterna,,,  Dammsugare hitåt!ÅRETS ÖVERRASKNING:
Ibland kan man bli förvånad vad man hittar under prislappen. Under en loppis-vända i Uppland så fann jag dessa i en hylla vid kassan. Tillfälligheten sa dessutom att: "jag har ju en kompis som samlar på miniatyr-vaser - dom här ser ju fina ut!". Vaserna hamnade i en kasse och sen in i baksätet med rasande fart. Vi hade inte fixat boende för kvällen så det var lite tidspress. Vad stod det under prislappen? FRIBERG. Berndt Friberg. För en 50-lapp.
 
ÅRETS BUBBLARE:

Under året har det blivit många vaser. Hur i sjutton ska jag välja att hitta någon som jag känner extra för? Men då kom jag på hur kul det var att komplettera mina två "Hacienda"/Gefle med en vas som följde med en hel del  i en låda från Dalarnas auktionsbyrå. För det blev inte alls så dyrt när jag såg resten av innehållet,,,Jag tänker på lakritskonfekt när jag ser dekoren,,,
ÅRETS GÅVA:

Två av mina närmsta vänner har denna "Adam" tavla i keramik .Den har jag nog allt varit lite avundsjuk på. De vet dom. ("Adam" är signerad Gerda Lund, för Syco). Skulle säkert passa ihop med den lilla afrikanska samling som jag har,,,och så: ett för tidigt födelsedagspaket anlände, jag lyfte på  locket och gissa att jag blev förvånad! VA?!  :)
ÅRETS "DÅ-DET-HÄNDE":

Dom gamla blomkrukorna tog plats i fönstret och brädade ut de nyproducerade. Tidningen "Retro" väckte en Törnrosa-sömn med sitt reportage. Gamla blomkrukor hade sin historia. Nu blev det inte lika lätt att fynda de billigt ;)
ÅRETS FRÅGA:
Vad ska jag ha mina burkar till? Dekorationsvärde eller funktion? Tillsvidare ligger de å vilar på hyllan. Kanske breven hamnar där,,,
 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


ÅRETS FÖRSTA LOPPIS:
Men vad hände på senaste loppis-vändan i stan? Småsaker bara. Nog litet för att bara rymmas på en bild. Du ser: en liten gul Gefyr-skål, skedar att komplettera med, färgade selter-glas som jag har ingen aning om var de kommer ifrån. Känns retro. En blå fisk från Holmbergs, Götene. Tekopp utan fat som hör ihop med mina påskkaffekoppar,en snurrig vas eller karaff vars oranga band känns handmålat. Who knows? Och så lite textilier,,,
,,,som "Tuffs" här. Astrid Sampes dotter Monica har designat denna handduk.

,,,och denna okända bit kommer att bli till en duk. Men visst känns det som att detta tyg kräver sin designer?! Jag bollar min fråga och påstående över till er, kära läsare. Tack för mig!