04 juni, 2014

Tapeter och fyndat


TAPETERNA


Stugan låg nära vattnet. Fåren gick och betade på grannens mark. Falurött och med åldern inne.

Jag hade blivit tipsad av en kollega att det fanns en kandidat till min sommarstuge-dröm på Hemnet. Inte för dyrt, inte så stort, nära stan, ja och åtminstone att det funkar att kunna ta sig ut till, med bussen. Nästan cykelavstånd om man räknar från Falun sett. Mina krav är inte så höga.
På vinst eller förlust så lyckades jag komma till visningen i sista minuten. Men jag hörde det sista vad mäklaren sa till ett par ute på trappan. Det blir nog till att renovera taket,,,, fuktskada,,, och jag kalkylerade snabb i skallen att det blir nog inte så prisvärt.


 
'
Mina farhågor besannades, väl inne. Om jag inte ville tillbringa en sommar med att skrapa färg från fönster visserligen och kitta om och,,, Min kollega, som följde med in, kunde bara hålla med.
Hon vet att jag har tummen mitt i handen. Och så var det ju detta med läget,,, för den händige så följde det med liksom på köpet. Vem betalar inte för vågskvalp på nära avstånd? Här hade jag inget att hämta. Realisten vaknade.

Men visst! Visst är det ändå spännande att se förutsättningar och jag som är så mån att ha en bevarad retro-miljö, kan inte låta bli att studera detaljerna,,, köksskåpen, trägolvet, att det fanns en jordkällare utanför. Men när jag snabbt tittade på bilderna på mäklarens hemsida innan besöket så var det ändå något som jag drog blicken till,,,
,,,,nämligen tapeterna! Jag kan inte låta bli men snälla blivande ägare,,, tänk på TAPETERNA! De var ju så läckra!

Jag tycker inte om ny-tapetsering ibland -om det inte är alltför slitet förstås. Tidsandan kan få sitta kvar i väggarna, på väggarna. Och än finns dom där stugorna som kommer till försäljning. Som har inte renoverats på dom sista 40 åren - inte känt av målarfärg och omvälvande modernisering.Ibland kan det bara det vara en skatt - att bli upptäckt, återbrukad,uppskattad.

Mäklaren tittade lite förvånat på mig när jag ursäktade mig och ville ta ett par kort med mobilen.
I bevarande syfte. Från hallen, sovrummet, ute i boa - innan vi tackade för oss. Det blev väl en kvart sisådär, en bibba papper över objektet och en handskakning.
Men jag vet att jag kommer att fortsätta att spana efter ett alternativt kryp-in med en dröm att få tillbringa nära naturen och med humle-surr inpå husknuten. Med inte alltför stort renoveringsbehov. Där jag kan inreda med saker ur mina retro-gömmor,,,Jag har , trots 3 veckor från bloggaktivitet, inte varit på latsidan när det gäller loppis. Och då med att ha börjat rensa ut ur kökshyllor. För trots det fina med återbruk så gäller det att det blir brukat och ryms också. Nu är det dax. Förenade retrobloggare ska ta sig an Täby bakluckeloppis om två veckor och jag har tackat JA. Det kommer att bli en rolig stund. Bara vi har vädrets makter på vår sida. Lagomt med värme, inget regn och många besökare. Håll tummarna!
                                                          "IN BED WITH RETROKNOPPEN"


Efter att ha varit osynlig här på bloggen så tänkte jag summera Maj månad direkt direkt här på dubbelsängen dvs. att se hur mycket som det har blivit. När jag tänker efter så blev det ju något efter Järvsö, några kommunloppisar, en auktion,,,
Men övervägande loppisfynd kommer från en välbehövlig semester i Uddevalla med avstickare till Göteborg och den dubbla 60-års middagen.
Man blir ju lika förvånad varje gång. Nä, jag har väl inte köpt något,,,nä, jag hittade inget speciellt,,, men när man kommer till kritan så bevisligen fyller mitt månatliga upp hela sängen! Med småsaker, krukor och sånt där som jag vet inte varför jag köpte det över huvud taget. Tack gode gud att det var för sent på eftermiddagen då vi bilade genom Värmland på väg hem - loppisskyltarna stod tätt, tätt intill varandra.
Före semestern! Redan nu? Konstaterande: Värmland måste vara ett loppisparadis!

Men Vi får väl ta en närmare titt på den materiella kakafonin?! Sen måste jag ju bädda rent så jag får sova någonstans i natt!Du, lite närmare får vi nog anstränga oss! Men orkar du inte läsa all text (jag har ett dille att inte utelämna något) så är det bara att titta på bilderna - att klicka på! Diverse felstavningar och upphovs-snedkliv får jag bjuda på.Till vänster ser du ett större fat ur Berit Ternells fina serie "Ax", Dorthe Bruun Rasmussen står 
för mönstret på  Laurids Lönborg-burken, en röd Bambu-vas från Åseda, Erik Höglund-askkopp i blått, en kristallvas av Orrefors Ingeborg Lundin (jo, den har jag två andra i), en tjeckisk? tulpan-vas. 
Den turkosa Abstrakt-vasen från Sklo Union, det gröna är en glaspjäs med skål i formen av en pelikan, en härligt mörkröd vas från Elme?, okänd såssnipa och ljusstakar som känns lite finska, en godisgömma av Boda/Åfors glasbruk och Bertil Vallien, okänd saltströare som ser ut som en blå höna, en till höne-äggkopp från Gabriel, juldukar, en Viola Gråsten-"Snark"-filt i mustigt rött och så den den där somriga väggplattan från källaren hos Gilles Antik. Låt mig se,,,, BS-69 står det under den. Ett fint "hemma-arbete" tycker jag!Det ovala fatet står Upsala Ekebys Ingrid Atterberg för och tillverkades för Åhlen & Holms räkning. På det är det ett kryddset av danske Lone Sachs. Glasfisken är kanske från Pukeberg? Roliga glas alà Lars Bergsten från Björkshult glasbruk, Gunnar Ander-stringkatt från Ystad metall - en Deco katt ligger under, katten till höger är DZ:s skapelse dvs. Dagny Zakrisson, en härligt färgglad tysk vas, en Mari Simmuson-vas(UE) för Åhlen &Holm och den på vänster bildkant är en keramikvas ur Göran Anderssons (UE) serie "Anaconda". 
Bestickdelar från Genses "Thebe", en penningafylld sparbössa, okänd plåtburk i lila och orange, vit okänd vas med laxröd insida, blommiga äggkoppar som jag har haft en kaffeservis i en gång för 100 år sedan samt en till tysk vas i giftig färg. För köket; Arne Darnell-redskap i brandgul Hammarplast, svenskmärkt plastkruka, äldre äggkopp, Bo Svensk hemslöjd-tomte och julgranstomtar med plastansikten. Phu -vad jag anstränger mig nu! Väggljusstake från Lindshammar, sommargula mattallrikar från Bo Fajans, Lisa Larsson katt ur serien "Lilla Zoo", en okänd hysteriskt glad keramikkatt bredvid.Vass-blomkrukan är från Steninge men den vita krukan till vänster vet jag inget om - förutom att det står signerat K.B under fågeln. Retro-duschflaska, en Lotus-kastrull med handtag från Cathrineholm, ett Balo ornaminfat som jag undrar om jag kan få rent, en garanterad hysterisk utländsk vas med två öppningar som jag ska kolla upp vem som är tillverkaren till. 
Vad mer? Ett fräscht orange-retro våffeljärn från Åfors som jag ska byta ut det gamla med,  en ytterkruka i blått från Upsala Ekeby (1967) och Mari Simmulson och så skymtar en vit "Tiara"-ytterkruka från Rörstrand - Hertha Bengtsson? Var det allt? Nä, den som söker finner även ett litet glaslejon av Bertil Vallien. Man är ju född i Lejonets tecken,,,Längst ner till vänster ser Ni en väggtavla av Lars Bergsten - något att ha ovanför sängen, en maffig fruktskål med teak-handtag har Thomas Hellström gjort för Nittsjö keramik, en 50 talsmatta med  mönster - för min hall, 50-talstyg, signerad Orrefors-vas, en sån där ljuslykta med GK under metallfoten som jag inte vet var den kommer ifrån, Slottskrukan från Upsala Ekeby - och naturligtvis skull det vara ett fat till,,,,hmmm. 
Ett hemmabygge kanske för värmeljus - kul, äldre väckarklocka i turkost,  sann 60/70-talsglädje finner man i Sven Eric Juhlins plast-kaffekopppar från Gustavsberg så nu har jag 4 stycken av dem, en eskimå-lampfot av Dagny Zakrisson, Beata-vas av Mari Simmulson, 
En präktigt stor bordslampa med tysk bakgrund köpte jag hos den trevliga butiken i Kilafors "Så Retro" - oj vad mycket ögongodis!  
LP-skivor väntar på att bli avlyssnade och främst då en ung Lena Andersson som med ljus stämma sjunger bla. "Är det konstigt att man längtar bort nån gång,,,"En smarrigt grön tillbringare från Gefle och en annan variant på Ternells "Ax" finns med på bild, mer dukar - en fin, med höns och bondgård signerat Brit Bredström, ännu fler kokböcker och recepthäften , en bunt med ICA Kuriren från slutet av 60-talet, bildverk i bokform - "Afrika" av Emil Schulthess (1960) 2 band.Kitschiga singlar  och blomkrukor i vitt - "Gunilla" och "Wasa" från Upsala Ekeby. En Termic-termos med Stig Lindbergs design till samlingen, lättklädd dam som keramiktavla från norska AWF, en rödblommig väggplatta av Irma  Yourstone (UE) och en galopperande sådan "Hästar" av Britt Philipsson. 
Rivjärnet  är en liten plastklassiker av Peter Pien, Gustavsberg - "Rasper" från 1961. Orange-blommiga tunna längder, Toni Hermanssons "Fjun" är i högra hörnet -trevliga gardiner från Borås Cotton, en liten piedestal med teakskiva som det bara syns stringbenen  på och sen en sån kassett-radio från National Panasonic som kändes så jäkla kult att va fan - 20 spänn för radion!

TACK FÖR MIG!