23 juli, 2013

En FYND-ig intervju!


- Men nu blev jag avundsjuk - hittade du den där inne?! 
Ja, få se vad du har hittat för något mer så behåll,,,håller jag den här under tiden. Du kanske glömmer,,,? ;)Journalisten från gratistidningen "Mitt Dalarna" kan sin sak. Hon är nog en mycket kunnig fyndjägare på sin fritid som visste exakt att DEN med små bruna blommor var en Arabia-tillbringare, närmare bestämt en "Faenza" ( formgiven av Peter Winquist , dekor Inkeri Seppälä -70-tals servis) och att mina 20 kronor var väl investerade pengar. Fotografen tror jag inte hade riktigt samma kläm på attraktiva saker och tjusningen med fynd/loppis,,,  (förlåt!)

Vad är nu detta, undrar ni kanske.
Jo, min upptäckta nätblogg låg till grund för att hon ville intervjua mig om eventuella tips och mitt intresse för äldre saker. Och jag antar att det blev bra. Jag hade en sån där flamsig, pratsam och intensiv stund som bara jag kan skapa inför okänt folk, på parkeringen framför "Fyndservice",,,, alltmedan kameran smattrade.
Ingen tanke fanns eller hanns med:  att dra in magen, le - men bara lagomt och "hur-såg-nu-naglarna-ut". För naturligtvis hörde det till att hålla upp fynden - om jag nu hade "hittat några under timmen" som jag gick själv på bordsloppisen innan dom dök upp för träff?
Jo, det blev ju ett par kassar, konstaterade jag och grävde bland omslagspapperna. Jag hade däremot inte tänkt att det var öppet nu på onsdagar under sommaren och var på väg att städa hemma istället.
Så kan det gå. Helt plötsligt så händer det.

Jag kände som att det jag sa var inget märkvärdigt eller något nytt. Väl beprövade tips dessutom men tillsammans med bilderna så kanske blir det ändå en lättsam läsning som är gjort av och med ett stort loppishjärta, för en nyfiken läsarkrets i södra Dalarna. Och att man har bidragit något till den växande folkrörelsen så,,,
Det kommer att bli med bävan i halsgropen att slå upp tidningen för se sig själv och se vad jag har sagt!

Som vanligt har det blandats hejvilt med övriga inköp under veckan. Så även inför denna bild-kavalkad. Men där det behövs har jag förtydligat mig.


Här ser ni en blandad kompott,,,
Till vänster skymtar Mari Simmulsons "Luna"/UE ett fat från slutet av 60-talet,  perfekt för frukt och vackert att se på. Såg några av hennes vaser i serien ute på nätet och tycker att dom såg betydligt tristare ut. Betalade jag 70 kronor för. Mot spisens kakel syns en blå-blommande skärbräda, en sån där som har perstorps-platta på baksidan. Numer vill man istället ha de framme som ett dekorativt blickfång än att skära på dem. Den röda ljuslyktan är en Reijmyre som kallas för "Norrsken". En reslig ljuslykta med fantastiskt rubinrött glas (hoppsan-det syntes inte här) har bokstäverna GK? under foten. Den klassiska ap-trion i teak som varken "säger, ser eller hör något" låg i originalförpackningen - ett sån där bar-set med funktionella "verktyg".  Det där askfatet med den roliga fisken tillhör GA, alltså Göran Andersson/UE (1961-63). "Gatt" heter det rakt upp å ner. Blom-krukan från Rörstrand för en femma och import-påskhönan hittade jag uppe vid gruvan.
Två till Reijmyre-ljuslyktor tillkom under veckan. Undra hur många jag har nu? Kannan med flätat plasthandtag kostade inte mycket hos "O-nytt) och var i god kvalitè. Den härligt ljusgröna vasen med sina "bulor" vid fotbasen misstänker jag är från Sea glasbruk( har en liknande stor glasskål.) Och så en liten Ekeby-kruka från Gruvan i förgrunden!
En julgransfågel för några kronor som hade stjärten i behåll flyger högt här tillsammans med en 1 kronors-gås. Ja, vem har inte en inte nu en trio efter Nils Holgerssons-väggprydnaden i sitt hem ;) och så den där svamp-liknande lampan som man kan klämma fast om man har en järn-säng -som jag!
Så över nu till nästa omgång på min spis,,, Snurrlampan "Skogseld" för en guldpeng - hoppsan!
Från Långshyttan kommer de små sköra julgrans-kulorna. De låg instoppade i en fel kartong men ack så fin så den blev halva glädjen bara den. Skyddsängeln som ljushållare kommer från Skulltuna(en femma). Sparbössan från Skandinaviska enskilda banken är som en jordglob med charm. Och jag börjar ha en liten samling nu,,, De små handgjorda fåglarna till juldekorationen syns knappt till vänster.
En giftgrön keramikvas som har en okänd signatur nosar på mina väggfiskar från Upsala Ekeby. Undra vem står bakom dem?
En liten veckat Reffla-fat med okänd funktion har en röd sejdel bredvid sig som kanske är Reijmyre. Den klassiska tv-kannan i flätad orange-svart plast kunde jag inte motstå fast den kostade 100 kr. Jag har även en i gult som jag köpte på Tradera men som jag naivt inte förstod, att det satt fel propp i. Den baby-blå/vita svensk-tillverkade termosen var mer än smutsig men med tålamod så blev den verkligen fin. Den står i en tobaksburk(utan korklock) som är blad-signerad Mari Simmulson och tillhör serien Rusticana", från tidigt 60-tal. Till vänster så står det en tung och rejäl glasskål, där tillverkar-lappen tyvärr har sett sina bättre dar.
Veckans textilier har både jul- och påskinslag och så andra trevliga mönster men i första hand kommer nog den där Viola Gråstens pläden" SNARK" (det är väl filten som har frans eller?) i min färg: orange. Ja det är blixtens fel att pläden ser så röd ut. Inget fyndpris direkt men en hundralapp känns ganska bra ändå för sådan god kvalité! Allt detta från Långshyttan. Låt se, har jag glömt något nu?
Jo men visst! Denna timida glas-katt från Bergdala glasbruk sa inte ens Kotte eller ett Mjau där den satt redan bakom min röda kökshylla!6 kommentarer:

 1. fina fynd Som vanligt! synd att man inte får läsa tidningarna i Dalarna :)

  SvaraRadera
 2. Tack Helena!
  Roligt att läsa.
  Om jag inte skäms alltför mycket för mitt uttalande och uppsyn *ler* så kommer jag att länka fram den sidan som det står i,,,om det kommer att ligga ute på nätet.Vet inte säkert.
  Ha en fortsatt trevlig loppis-sommar!

  SvaraRadera
 3. Skogsbrandslampan var man helt fascinerad av som barn....en granne hade lampan så det blev många påhälsningar !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade själv en snurrande disco-lampa som barn som lekte på väggarna men längre tillbaks så var det "Niagara Fallet" som gällde. Och på tal om dessa fontäner med mosaikbord,,, Min mamma köpte en grön, min mormor en röd i början av 70-talet. Skenet var fantastiskt men ljudet från pumpen var,,, mindre bra. Och nu har dessa kitschiga saker blivit lite kult i retro-hemmet! Kostar en slant dessutom.
   Och man blir påmind om ens egen fascination,,, :)
   Tack för att du tittade in!

   Radera
 4. Hade gärna läst inslaget om dej och dina fynd :-)
  En rolig blandning inköp som vanligt. Som så ofta fastnar jag för textilierna.
  Har också fyndat ännu en Reijmyre-lykta i sommar, men bara min tredje. Rätt lagom antal, alla med Rädda barnen-ansiktet på.Har den lilla änglaljusstaken fast i ...ja jag tror det är tenn..Annars har jag börjat fastna för mässing och köpt flera ljusstakar i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av någon anledning så verkar det inte funka det här att läsa på nätet men du kan ju söka på "Mitt dalarna". Det blev som ett mittuppslag men inget fördjupande utan en ganska allmänt reportage.Jag är nöjd men,,, på största bilden syns påsar under ögonen som jag inte visste att jag hade ens,,, haha!
   Har nämnt i nästa inlägg och i en kommentar att hela sommarens textilskörd väntar på mig i en fåtölj. Kommer att få lov att rensa ut antar jag. Har två hyllor på loppisen vid Gula huset men det här får nog bli en senare historia. Mycket vill man ha med utrymmet säger nej. Så är det.
   Rädda barnen- har jag nog 6-7 stycken av!Jag inbillar mig att jag ska kunna byta ut efter humör och speciellt under vintern, med Pärlan,Solöga och Norrsken. Så är de relativt lätta att hitta till ett bra pris. Men det är väl bra att ha ett antal då de spricker lätt av värmen.
   Ha det så bra, Christin!

   Radera