18 juli, 2013

Bloggutmaningen: KLOCKOR & besök hos SÖDERS NOSTALGI


Det fick bli två inlägg i ett. Jag kunde inte välja. Tiden rinner iväg - dom inledande arbetsveckorna efter semestern är heltäckande i timmar och datorn känns inte så rolig nu. Så idag bjuder jag åter igen på en duo-pack.

Retrobloggarna har fått en utmaning att visa sina klockor. Naturligtvis vill jag nappa på det. Några retro-varianter kan jag ju bjuda på. Hos mig har ju tiden stannat - delvis, bokstavligen.
När jag gick med kameran i näven så blev jag nämligen påmind varför det var så tyst i min lägenhet efter semesterresan.Konstigt att jag inte hade märkt.
Åtgärdades samma dag!

Sen fanns det bilder i mobilen som väntade. Under min semestervecka på västkusten  så gjorde jag ett återbesök på en trevlig retro-affär i sommarstaden Uddevalla. Minnet förblir ju inte dagsfärskt så det kändes bäst att göra något konkret,,,,nu.
Men du, jag tror det blir till att börja med klockorna:


                 BLOGGUTMANING: KLOCKOR


När du kommer hem till mig så finns denna klocka ovanför dörren. Ett loppisfynd från Bäsna om jag inte minns helt fel. Franskt märke: Vedette. Bild-googlade för att få en uppfattning av produktionen och fann många coola klockor som tex här.
Tittar du till höger har denna väggklocka (Exacta) en egen väggdel. Jag var verkligen nöjd när jag hittade denna på kommunens Ta-till-vara för några år sedan. Sen var det ju det här med tickandet och slagen,,, Man vänjer sig. Hör inget om natten. Och nu hör jag faktiskt ingenting alls för jag har stannat av klockan. Ställde ju naivt mitt lilla bord med keramikvaser under och kom hem en dag för att finna att det ena lodet hängde ned i samlingen men som tur hade det träffat mitt i en vidhalsad  Simmulson,,, annars kunde det ha blivit keramikkross!
Däremot var det ytterst nära med hjärn-kross. Jag tillhör den kategorin människor som kan verkligen få nått i skallen! En morgon, före jobbet, så lossnade föredettingen till denna köksklocka PRECIS när jag gick ut i köket. Det var synd - både för den, som gick i flera bitar och min skalle som fick en kraftfull bula. Ja, jag höll faktiskt på att tuppa av,,, Kvällen innan hade jag tagit ned den för att ändra tiden,,, Så denna Junghans blev ersättaren. Och nu sitter den uppe - ordentligt!
Ett litet extra bordsur (Rhythm) finns i köket.
Väckarklockorna Sanssouci och Westclox dök upp från sovrummet
Min stilrena Kienzle hittade jag faktiskt på en loppis vid Mariatorget, på Söder.
I "Gula huset" fanns denna köksklocka "Bison". Kan man kalla det för kärlek vid första ögonkastet? Men den passade ju inte in i mitt kök? Det blev en komprimiss. Njuta av klockan men då får något ge vika på ett "fel" ställe och valet blev i,,,
...mitt datarum där denna nyproducerade billiga retro-klockaför närvarande sitter. Nu kommer den få hamna på ett kommande loppisbord.
Sist och minst, något från min barndom.Gick jag i högstadiet när jag fick denna armbandsklocka (Casio) i julklapp? Eftersom den var "guld;ig" så måste jag ha varit lite mallig över den. Nu är den dock nött, med missfärgad urtavla och ligger slängd i en ask tillsammans med andra avlagda klockor som har följt en genom livet.
Vill ni titta på andra trevliga klockor så kan ni gå in hos dessa retrobloggare:

Fina Fyndet
Porslin och nostalgi
Den lilla dockan
form55
LoppisListan
Hejaida
Vintage Spyglass
                 Söders nostalgi/Uddevalla


Jag har varit här en gång tidigare. Minns att det måste ha varit i juletid för jag köpte här en teak-ljusstake med änglar. Nu tittar jag åter in i skyltfönstret och spanar efter något spännande.
Juni månad är det och i Uddevalla har en nära bekant lånat ut en lägenhet* som är till vårt förfogande.

Den lilla retro-butiken ligger på Södra Hamngatan där Bäveån flyter stilla utmed och fram i stadslandskapen. Ser att det är kunder i butiken. Vill inte störa utan väntar in och tar del av retro-flödet och "inredning av charm" som det står i hennes blogg. Och vem är hon? Jo, Rosita som står i bilden nedan, i dörröppningen. Affärsinnehavaren.

Jag hade förvarnat mitt besök i stan men det var när jag började prata som hon kände igen mig. Tror jag. Sedan bubblar vi på. Loppis-minnen, prisbilder, trender. Det rekommenderas diverse loppis-hugg utmed färdvägarna och sen allt det där man känner igen och allt det där som man aldrig ha sett. Jag fiskar upp mobilen för naturligtvis måste det förevigas, detta ögonblick, för att sedan få hamna i min blogg.


Leif spanar efter något i skyltfönstret,,,

Blått ögongodis
Vackra "textil-tavlor"
Fullt i stringhyllan

Kanske nägot för semesterresan?
När den den norska storfilmen "Pionjär" spelades in så var det delvis i Uddevalla 2012. Rosita lånade ett par av dessa stolar,,,

I sin helhet
Äkta vara med år på nacken
Helmer Ringströms fina dekor återfinns i Gefle-tallrikarna "Aladdin". T.h syns läckra "Uncas" från Rörstrand.
Brickor och skrin
*Plastmattan under bordet blev senare en present för lånet av lägenheten.
Vi fortsatte att bubbla på ett tag till, den hämtade thai-maten väntade i bilen, "chauffören" blev otålig och hur var det nu Rosita? Vad skulle jag skriva om? Jag frågade inte ens när du startade din affär? (Psst! 1-årsjubileum är det snart, fick jag veta!)
Men jag får väl dyka upp nästa gång det bär till Uddevalla och njuta av dina fina saker.
Den här gången köpte jag inget, Men det var väl tur att besöket tog sin tid,,,
Leif fick ju möjlighet att bestämma sig så att du fick lov att ändra i skyltfönstret: Ikeas "Skopan" hamnade i Falun! :)
PS.  Här är en länk (med öppen-tider) till "Söderns nostalgi"!


Förresten, det är väl ingen som har missat ätt det är dansbandsveckan i Malung?
Kanske spelas det en och annan dansvänlig version på detta gamla örhänge,,, :)

6 kommentarer:

 1. Så många fina klockor. Och vilken rolig butik!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag är nöjd med mina klockor - men jag skulle vilja ha fler om jag hade plats! Försöker tygla mig,,, En klocka visade jag inte för den ska repareras och är nog betydligt äldre, tänkt för mitt sovrum. Nött och dan så man får faktiskt chabby chic känsla av den,,,
   Jag är mycket mån att lyfta fram den där lilla retro-butiken. Den påminner ju om "Onytt" som vi har i Falun. Och sen är det ju trevligt med allt ögongodis! Jag tycker väl bäst om att fynda själv men kan gott å väl unna mig om jag hittar en godbit på en sån affär :)
   Trevlig fortsättning på sommaren, Sussie!

   Radera
 2. Så glad jag blir! Precis hemkommen från en kort semestertur till grannlandet Danmark läser jag din blogg och ser så fint du skriver om min lilla affär som öppnade den 27 juli förra året. Bilderna blev ju kanon, till och med undertecknad ser helt Ok ut :). Hoppas mattan uppskattades och jag önskar dig många härliga inköp i framtiden och du är alltid välkommen till Söders Nostalgi.

  Rosita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska ta mig an och tillägga att du firar snart 1-årsjubeleum! Vad roligt att du uppskattade bilderna - en mobilkamera är ju ingen garant för bra kvalité,,,men de funkade ju :) Sen minns jag inte så mycket vad vi pratade om men läsare har iallafall fått en inblick och det var mitt mål.Felstavningar och konstig meningsbyggnad får jag bjuda på. Ha en skön sommar nu - får se när det blir återbesök!

   Cen

   Radera
 3. Så många fina klockor du har.Har själv inte en enda retroklocka, är tydligen lika dålig där som på gamla lampor...trots jag gillar båda delar. Och vilken mysig butik i Uddevalla. Har följt den trevliga bloggen ett tag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar nog urtavlor*ler* Vet du, att det är samma med 60/70-talsvågar. En paradel. Och i dom har jag planterat bla. minikaktusar.
   Men en klocka som jag har suktat efter extra är den som inledde nästan min blogg för 1 1/2 år sedan. Missade den på Tradera en gång och det var trist. Reklamklockor är jag nog extra förtjust i,,,
   Uddevalla-butiken är verkligen ett tips om du beger dig dit någon gång!
   Jag är dock himla dålig på att handla på retroaffärer - jag gillar mer konsten att fynda själv och lägger inte ut pengar i onödan,,,
   Sen har jag så mycket,,,suck!
   Men Christin, med god sannolikhet kommer du ändå att få fortsätta att ser mina loppis-äventyr. Det är ju ingen hejd på mig! ;)

   Radera