31 juli, 2013

Next: Älvdalen,,,

En av mina återkommande traditioner under sommaren är att få njuta av äkta fäbod-liv. Ok, en helg räcker rätt långt för mig. Doften av eldstad sitter i kläderna och som alltid har jag dragit med mig hem spår av komocka under skorna. Onödigt bagage ska vi inte tala om,,,
(Psst - jag har skrivit om det här stället tidigare om det är någon som känner igen)

Jag är den där typiske turisten, känns det som. Blir alltid lika mäkta imponerad över att min kompis kan ta hand om fjällkor, höns och getter och bo ensam med skogen som granne ett par månader. Stiga upp vid halv fem för att börja med morgonsysslorna. Mjölka, göra ost och smör, ta hand om besökare - min stressnerv går i spinn vid bara tanken.
Men har man fått gå och lägga sig till kaminens sprakande och vaknat till tuppens galande och morgondimman som sveper runt de åldriga timmerstugorna så har man iallafall kommit närmare en natur-lig upplevelse.

Några mil ovanför Älvdalen - ja, det tar ett par timmar. Speciellt om man ska spana efter loppisskyltar,,, Oftast startar vi tidigt men kommer alltid sent vid middagstid. Denna gång så var det en klibbig högsommarvärme som följde med oss upp. Vi hamnade i den ringlande kön av amerikanare och sköna åk i Rättvik för där var ju "Classic car week" igång. Men med fel bil att visa upp.

Sommar-Sverige,,, och nu går vi in i augusti månad. Jag hoppas innerligt att det blir en sen sommar att minnas,,, 
Vid Rot var det anordnat en stor bordsloppis. Jättefint arrangerat och med den perfekta väderleken.

Tro dock inte att fynden är relaterat till antal stånd. Jag hittade bara två saker där men ögongodis och trevliga försäljare höjer alltid betyget.

Hade jag haft en god idé vad jag skulle göra av det så hade säkert detta lilla campingset för den yngre generationen hängt med hem. Lite lagomt hysteriskt med trimmade pudlar och bord med tuff-tuff tåg. Känner ni igen leklusten från 60-talet?
Nåväl, vad kom jag hem med denna gång? Tv. är det en reslig 50-talsvas av Vicke Lindstrand, UE. Den hade inte funnit någon köpare på loppisen i Rot och visserligen är den inte så avancerad häftig men en fin vas till tex. påsk ändå. Catrhineholms "Lotus" -kastrull väntade på mig för 30 kronor - klockan hade stor charmfaktor fast jag vet att jag har nog med den varan,,, Ytterkrukan i plast är en riktig orange klassiker i blomfönstret.
Röda, räfflade äggkoppar trycker på en termos från Skaraplast. "Rödluvan" heter den. Det gula deciliter-måtter är en skapelse från Hammarplast. Och det utlovas en "3 års garanti" enligt etiketten,,, Husqvarrna Borstfabriks  läckra tillbringare Karaffa kom 1960 och designern var Gino Colombini. 30 kronor fick jag betala för den och det är jag nöjd med då jag har termoskålen Karotta i samma färgsättning, sen tidigare.
Påsken måste ju få sin beskärda del också. Buhlers smala löpare brukar hamna på fönsterbrädan när det beger sig Import-hönan vet jag inte om jag har i dubblett men det har jag bestämt i string-tupparna. Det gör inget - de blir fina i grupp. Ystad metall förstås och  Gunnar Ander finns väl med i designen? Det är lustigt att det är under sommaren som man kan hitta de bästa högtids-fynden!
Skål och fat. Reijmyre-rött kan man väl säga men att det är det är tveksamt utan en etikett eller signering. Däremot är ljuslyktorna helt klart Lindshammar och Christer Sjögren. Kom på att jag har de i rött. Sen ser ni t. h ett misstag. Hittade en dammig vas under ett bord i klarglas med något ingraverat på undersidan. Men det verkar inte höra ihop med tillverkaren blev jag varse om senare. Inbillar att den knotiga vasen har ett finländskt ursprung men jag kan ha fel. Något som Du känner igen?
Den flätade kakfatet i string-modell kostade mig en femma. Gud, vad jag ska bulla upp när jag blir pensionär! Damen i hatt är en slags servetthållare men jag gick bet om hur man sätter in servetterna fint för antagligen ska det bli som en klänning av papp runtomkring. Ett Gustavsberg-fat med Slussen och Karl XIV Johan hamnade också i påsen ett sådant där ställ med värmeljus, för att hålla kaffepannan varm. En rejäl sak.
Ibland slutar man inte förvånas. Hann med sista kvarten på PMU i Leksand och vad hittar man där: jo, 6 assietter och fruktfatet till Lisa Larsons "Astrakan" / Gustavsberg.! Det var väl i fjol som jag fann tre i Göteborg och tyckte att var så fina och värd att kompletteras att jag har haft ett span på Tradera. Men det blev inte så. Om nu folk inte finner dom attraktiva - ja, det vet jag inte men det var väl meningen att hitta något i sista minuten. Kanske priset avskräckte ändå. De var ju inte "gratis" - 225 kronor  blev det tillsammans. Dyraste inköpet denna helg.
Lite mer Gustavsberg och för en ringa slant: tre assietter ur "Colorado", ett ugnssäkert fat ur serien "Gefyr" och  så gissar jag att de små djuptallrikarna är "Pastella". Rätta mig om jag har fel. Koppen  var gratis i en låda,,,
Det är de små detaljerna som gör det: trevliga ljusstakar i metall i härliga färger, en dansk? variant med rum för flera ljus, prickiga äggkoppar, en liten vas i stengods av paret Thornell, och så ÅSNAN! Vad synd att den blev så svart på bild (har länkat därför) - den är ganska fin i sin profil. Salt- och pepparströare i teak på var sin sida. Ett litet fynd för en guldpeng. Och den tilldelas en upphovsman; Walter Bosse. Eller två: ibland Hagenauer. Men bara om man söker flitigt på nätet. Den nämns både som österrikisk, tysk och även skandinavisk i sitt ursprung så det där med Walter är kanske bara ett försäljningsknep. Jag skulle då inte ha intresset att betala nät-priserna ;)
Julen som ingen ville ha; K-tomtar blandat med IMPORT och en passande duk. Och så dala-paret!
Läsvärt när man är sugen på något!
Nä, det här är inget loppisfynd utan vad jag fick av en bekant. En gåva. För att man är den man är. Gissa vad jag blev glad! "Prunus" kaffekoppar (inte den nytillverkade)är man inte bortskämt av. Plötsligt har Stig Lindberg fått plats i Retroknoppens residens. ;)  Visst vill man smaka på plommonen? Servisen tillverkades under perioden 1962 - 74 men blev inte lika populär som Berså. Själv så tycker jag att den är betydligt mer charmigare. Duken och singeln låg i en loppiskorg.
Familjen väntar på något gott. Mor i huset serverar. Glass hör till sommaren. I denna broschyr uttalar sig en känd läkare hur nyttig glass är. Visst känns det avlägset,,, och önskvärt idag?
Hmmm,,, Ole dole doff: jag väljer Tricolor!
Jag vill inte bidra och uppmuntra till rökning men reklamen var bra rolig förut! Kungspipan kallades den svenska folkpipan, på förpackningen och tillverkades av företaget AMELO i Hägersten. Att dottern till grundaren skulle berätta om sin fars verk för mig, är väl otroligt. Det var hon som höll i loppisen. Det var där jag hittade ÅSNAN förresten. Pipan låg bland flera och jag fick ett infall att komplettera en piphålare i teak som jag har köpt nyligen - så det blev mer realistiskt, så att säga.
Gardiner från Strömma och Ritva Wahlström:s design: "Tulipanaros"Nu blir det kaxigt färgglatt hemma!
Okänd textil med ålder som hängde på som en bonuspresent
Nu är det dax för en Mazarin och en kopp kaffe. Jag hittade ju tre koppar under semestern och erinrade mig om jag hade faten till, någonstans. Efter lite sökande; det stämde! Karlskrona.porslin är det,,,

Medan kaffet kokar upp  så kan jag väl få fira lite. Mitt hundrade inlägg, nämligen! Sakta men säkert har jag passerat 50000 besök.
Det tog 1 1/2 år men det är väl otroligt; det är ju inte så att jag spottar ut inlägg varannan dag,,, och 95% har stannat vid att jag har visat veckans loppisprylar.
Må jag ge mig in på en förbättring på det området? Jag har ju ett hem åxå. :)

Ha en fin fortsättning på sommaren!14 kommentarer:

 1. Du har fyndat rejält som vanligt =), skall googla lie på vasen! Åsnan! Så fin, jag grämer mej ännu för att jag lämnat kvar två (!) Bossegrejer för att jag inte litat på magkänslan! En apa och en igelkott....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tack! Känner snart att jag måste vila mig från allt fyndande - hur det nu ska gå till :)
   Jag har knappt sett någonting av hans figurer. Att så små djur kan vara så attraktiva! Men hädanefter kommer jag has ögonen öppna. Jag antar att du kollade på länken. Då får man ju åsnan i en annan dager. Sen är det ju inte bekräftat någonstans om det nu är en Bosse,,,men den är ju fin ändå :)

   Radera
 2. Mycket härliga fynd som vanligt. Vad jag inte förstår är var du får plats med allt!
  Men det är alltid så kul att läsa din blogg o se vad du fyndat o sen blir jag alltid lite avundsjuk också! För 95% av allt du handlar skulle passa utmärkt hemma hos mig. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, jag tror nog att du har undrat förut: skulle nog ge svar hur illa det ser ut i mitt vardagsrum just nu.Har int hunnit sorterat sommarfynden. Fick lov att sätta ett draperi för dörröppningen (nu under helgen) så att inte grannfrun skulle svimma när hon matade djuren. Det fanns ju en risk. Är man en prylälskare så är man.
   Och då är det ju riktigt roligt att bjuda på en bildkavalkad här på bloggen. Hoppas inte mina läsare tröttnar,,, Ja, små och stora ting - allt har ett värde för mig.
   Jag antar att om jag gjorde husesyn hos dig skulle jag åxå finna skatter, eller hur? ;)
   Ha det bra Ann-Charlotte!

   Radera
 3. Mycket fint har du hittat! Den där åsnan skulle jag gärna ha hemma också, så jättesöt! Jag har bara sett dem på bild (eller finns den någonstans i minnet från barndomen, hm...?), jag har i alla fall aldrig hittat någon på loppis :) Jag gillade mönstret på det bruna tyget också, häftigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Helena!
   Alltid lika kul att gilla saker gemensamt! Men nu tror jag faktiskt bestämt att jag har fått en liten samling av peppar å saltströare också! Har det varit en retroblogg-utmaning om det? Minns inte.
   Textilier som jag har köpt på mig under sommaren ligger i en fåtölj och väntar. Som jag skrev till Ann-Charlotte, har jag inte hunnit få undan allt. Bortrest varvas med jobb,,, ja, ibland har jag ingen lust. Vill ha en regnig och ledig dag att ordna till det. Och det bruna tyget passar bra på ett större bord. Ja, så får det bli!
   Sköt om dig!

   Radera
 4. Älskar dina inlägg och inner jag inte läsa några andra tar jag mig ändå alltid tid att läsa ditt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt!
   Jag tycker att jag har fastnat i en klyscha i mitt upplägg och innehåll. Men samtidigt så känns det som jag har min grej. En annan baksida är när jag ser mina stavfel och/eller fel ord i fel sammanhang men sitter man om natten till klockan 4 ibland å skriver så blir det ju som det blir. Nu under sommaren har jag inte varit direkt flitig men det är jag nog inte ensam om. Att läsa bloggar blir lättare till hösten! :)

   Radera
 5. Mycket fina fynd du har hittat igen! Vet inte vilket jag gillar mest. Men är väldigt svag för glass....!!! Jag börjar undra om jag måste packa bilen och åka upp i landet. Ystad metall är det vad gäller tuppen/hönan har en likadan. Väldigt fin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reklamin är fin. Åh,jag har min nostalgi när jag äter mjukglass med Noisette-sås och nötkross. Min sommar börjar med den!
   Ystad metall har gjort mycket fint och odödligt och inte att förglömma dom där kycklingarna med färgat glas mitt i. Mina lyckades jag hitta som duopack i originalförpackningen. Jag får nog snart ta å rensa i påskbeståndet - får se vad som kommer fram nästa år,,
   Du kommer väl förbi fagra Falun om du kommer på den idén ? :)

   Radera
 6. Blir glad när jag ibland hittar något bland dina fina fynd som jag faktiskt har, och önskar ibland att jag hade fler av sakerna...fast då behövde jag mer plats också :-)
  Den här gången var det dom prickiga äggkopparna som jag köpte på en garageloppis, men annars verkar det svårare att fynda här i söder där jag bor, eller så är jag för slö som sällan är först på plats ;-)
  Otroligt att kunna få ett fat som det runda flätade för en femma! I övrigt svårt att välja favorit, som så ofta massor med färgglada fina saker!
  Ser alltid fram emot dina inlägg, både bild och text.Synd att glassen numera inte anses lika hälsosam som Solglassen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara två äggkoppar tills vidare men de är himla fina - jag var förtjust i flugsvamp när jag var liten. Kanske äpplet faller inte långt från trädet? ;)
   Har nu tre olika varianter av kakfat så nu blir det att bulla upp. Synd att det är som glassen, ganska onyttigt - jag skulle lätt vilja bjuda på gofika varje dag :)
   Alltid lika roligt när läsare uppmärksammar gemensamma ting. Och tack för att du följer med så flitigt fast det är långt mellan inläggen. Att skriva och stava känns som något jag har förträngt i dessa sammanhang. Man lär sig iallafall ganska mycket av att googla runt och läsa bloggar!

   Radera
 7. När jag läser din blogg saknar jag tiden före affären, när jag kunde åka omkring på loppisbesök. Du gör så härliga köp, mitt motto är; mer färg och mönster åt folket!

  Rosita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen ett slagkraftigt motto - vad världen skulle vara gladare då!
   Bästa energikicken får jag av köket.Ögongodiset, i de andra rummen. Samlarglädjen har satt sina visuella spår,,,
   Vilken tur att jag inte har körkortet iallafall. Annars hade jag nog fått lov att bli affärsinnehavare själv ;)Det räcker att jag just nu hjälper till och säljer på lediga dar vid Gula huset(som jag skrev om för några inlägg sedan).
   Ha det så bra, Rosita!

   Radera